Levendulás limonádé és mentás málnaszörp
Forró nyári napokon jól esik a hideg, üdítő ital. Ezúttal két gyermekbarát, alkoholmentes frissítőt hoztam.
Mindkét ital alapja az otthon is egyszerűen elkészíthető levendula, illetve málna szörp.
Én így készítem a levedulaszörpöt:
2 kg cukorból és 2 liter vízből szirupot főzök. A forrásban lévő szirupba belekarikázok 1 db jól megmosott citromot, majd a tűzről levéve belekeverek 1 evőkanálnyi citromsavat és körülbelül 30 dkg levendulavirágot. Lefedve félre teszem. Másnap leszűröm, újra forralom és forrón üvegekbe töltöm, azonnal lezárom és teljes kihűlésig száraz dunsztba teszem. Hűvös helyen tárolom. Ha van rá ideje, akkor nagyon jól, sokáig eltartható, így akár még télen is lophatunk egy kis nyárias életérzést általa 🙂
A levendulavirágot a legnagyobb napsütésben szedjük, mert ekkor a legmagasabb a növény illóolajtartalma. Szörp készítéséhet a levendulának csak a virágát használom fel.
A hosszú eltarthatóság záloga a sterilitás, ezért az üvegeket felhasználás előtt mosogatógépben magas hőfokon sterilizálom, a kupakokat kifőzöm. Az én befőzési kabalám a kupakok alá tett celofán 🙂
Levendulás limonádéhoz a bevált keverési arányban higítom a kész szörpöt szénsavas vagy mentes vízzel, majd jeget, citromot és díszítésnek levendulavirágot adok hozzá. Nincs pontos receptem, kóstolni szoktam 🙂
A mentás málnaszörpöt szintén vízzel higítva, jéggel, mentával készítem.