Archívum

PostHeaderIcon Tönköly kenyér

IMAG0460

Íme az én kedvenc kenyerem, ami természetesen tönköly liszttel készül.

Saját fejlesztésű recept, villanysütőre hangolva. Ha nyáron végre elkészül az udvari kemencénk, újra gondolom a receptjét és megosztom Veletek a kemencés változatot is. Addig is itt a világ legegyszerűbb és szerintem legfinomabb kenyere:

Mi kell hozzá?

  •           50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű tönköly, 30 dkg fehér tönköly, 10 dkg fehér búzaliszt)
  •           2 evőkanál szezámmag
  •           1,5 dl tej
  •           1 dl víz
  •           3 dkg élesztő
  •           1 kiskanál cukor
  •           1 kiskanál só
  •           60 ml olaj (pl. hidegen sajtolt napraforgó olaj)

Elkészítés:

A tej és víz keverékében a cukorral jól elkeverjük az élesztőt.

A liszteket a sóval és a szezámmaggal összevegyítjük egy kézi habverő segítségével, majd hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat, az egészet jól kidagasztjuk. Ha van dagasztógépünk, akkor az nagy mértékben leegyszerűsíti a dolgunkat: minden hozzávalót – az élesztőt felfuttatva – beletesszük és 1 percig magas fokozaton, majd 5 perc pihenő után 2 percig magas, 1 percig alacsony fokozaton dagasztjuk.

A bedagasztott tésztát 30 percig meleg helyen kelesztjük, közben sütőpapírral kibéleljük a vekni formát, és előmelegítjük a sütőt – alul/felül sütés, 170 C fok.

30 perc elteltével újra kicsit átgyúrjuk a tésztát és a formában még 20 percig kelesztjük, majd közvetlenül sütés előtt a tetejét vízzel megkenjük, mehet a sütőbe. Kb. 20 perc alatt elkészül, de azért érdemes egy hosszú tűvel leellenőrizni, hogy a közepe is átsült-e.

Ha megsült, rögtön ki kell venni a formából, és rácsra téve lehűteni. Csak teljesen kihűlt állapotban szeletelhető, melegen csak törni lehet, ha már végképp nem bírunk ellenállni a frissen sült kenyér illatos csábításának.

Ez tulajdonképpen egy alaprecept, a változatosság kedvéért variálhatjuk pl. tetejére szórhatunk reszelt sajtot, vágott diót, különböző magvakat (ebben az esetben a tetejét nem vízzel, hanem tojással kenjük meg, hogy ne peregjenek le a kis magocskák)

Étolaj helyett olívaolajjal is készíthetjük, és ha a szezámmag helyett 1 mokkáskanál oregánót és 1 mokkáskanál bazsalikomot adunk hozzá, igazi mediterrán kenyeret kapunk.

Próbálkozzatok!

Jó étvágyat hozzá!

 

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031