Archívum

PostHeaderIcon Hetty néni legendás áfonyapitéje

váratlanutazas3

A King család három nemzedék óta féltve őrzi az áfonyapite receptjét. Nekem sem volt könnyű megszereznem 🙂 , de szerencsére segítségemre volt egy nagyon-nagyon-nagyon régi szakácskönyv (az 1900-as évek első feléből). Nem állítom, hogy a Prince Edward Szigeten pont így készítette  Hetty néni  és Olívia, de szerintem nagyon közel áll az eredetihez 🙂

váratlanutazas4

Avonlea világa mindig elvarázsol engem! Rendkívül jó ötlet volt Sullivanéktól, hogy filmre vitték L. M. Montgomery könyveit. Amint nézem a filmeket, időnként kicsit irigylem is Avonlea városának a lakóit. A King családnak szép gazdasága van, ahol a munkából kicsi és nagy egyaránt kiveszi a részét – mégis van idejük egymásra, van kedvük énekelni, táncolni, ugratni egymást…van jótékonysági vásáruk, amire mindenki lelkesen készül…van városi újságjuk, érdekes cikkekkel…minden évben megválasztják a város legjobb süteményét, lekvárját, savanyúságát… vannak mindenféle versenyeik is – például a Műkedvelők Területi Vetélkedője, amelyre (annak ellenére, hogy 22 éve nem nyertek), minden évben lelkesen benevez a város. Az egyik évben biztosra mentek: Hetty néni írta a színdarabot, és a női főszerepre sikerült megnyerniük a kor egyik leghíresebb színésznőjét, aki történetesen pont akkor töltötte szabadságát ezen a gyönyörű szigeten. Hetty néni olyannyira biztos volt a győzelemben, hogy még a féltve őrzött áfonyapite receptjét is képes volt feltenni egy fogadás tétjeként.

varatlanutazas (3)

Amíg Cecília a pocakomban volt, gyakran megnéztem egy-egy részt a Váratlan Utazásból, mindig megnyugtatóan hatott rám ez a film… és tévézés közben gyakran előfordult, hogy azt vettem észre,  mosolyogva nézem  🙂 Egy különleges korba és egy különleges világba röpítenek minket a készítők.

váratlanutazas2

Boldog békeidők? Igen… azt hiszem ezt nevezik így.  Az egyik legjobb hangulatú sorozat, amit láttam 🙂

 

 

 

Hetty néni áfonyapitéje Annamari konyhájából:

 

pizap.com13755497590154

Mi kell hozzá?

  • 35 dkg liszt
  • 4 evőkanálnyi darált mandula + 2 evőkanálnyi a töltelékbe
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojás sárgája + a fehérje megkenni
  • 50 dkg áfonya
  • 4 evőkanálnyi meggyszörp

A lisztet, cukrot, sót, mandulát összekeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és elmorzsoljuk benne a vajat. A tojássárgájával alaposan összedolgozzuk és 15 percre a hűtőbe tesszük. Egy pite formát kivajazunk és zsemlemorzsával meghintjük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és a formába simítjuk. Megszórjuk darált mandulával és beterítjük az áfonyával, majd meglocsoljuk a hígítatlan meggyszörppel. Olíviától tudjuk, hogy ez adja meg a King-féle áfonyapite jellegzetességét. És tényleg! Egyszerűen elvarázsolja a süteményt, de csak ha nagyon jóféle házi szörpöt használunk. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor a bolti szörpök közül érdemes a jobbak között válogatni (Piroska vagy Ági).   Végül a maradék tésztát kinyújtjuk és letakarjuk vele a piténket. Tojásfehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, de kedvünk szerint díszíthetjük is. 220 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Sütőből kivéve kicsit pihentessük a süteményt, ne vágjuk fel rögtön. Tudom, hogy ez nem könnyű, mert az illatok úgyszólván rabul ejtenek, de türelem.  (én nem voltam ilyen türelmes, ez a fotóból is kiderül, de ígérem, legközelebb az leszek 🙂 , csak hát az áfonya, a mandula, a meggy illatának én sem tudtam ellenállni)

pizap.com13755497012503

 

váratlanutazas5

 

A fotókért köszönet Kozák Zsoltnak – avonlea.hu !

 

6 hozzászólás to “Hetty néni legendás áfonyapitéje”

  • udit says:

    Ez iszonyú drága sütemény, fél kg áfonya 1000,-ft körül van, a 25 dkg ráma is drága nem beszélve a manduláról. Olcsobb változat?

    • Annamo says:

      Köszi az észrevételt. 🙂
      Ez a recept így autentikus. Most éppen szezonja van az áfonyának, így 0,5kg kb 500Ft.
      Mandulából igazán kevés kell bele (max. 10dkg), margarin is kb 250Ft, az egész kijön egy ezresből.
      Jó sütögetést

  • Mariann says:

    Köszi, hogy megosztottad velünk. Szerintem árban nem annyira vészes, viszont biztos nagyon finom. Feltétlen kifogom probálni már csak áfonyát kell valahol levadásznom. Milyen véletlen anyukám épp idén csinált nagyon finom házi meggyszörpöt. :))))

  • Izabell says:

    Szia,

    örülök, hogy megtaláltam a legendás receptet! Kedvet is kaptam, ki fogom próbálni! Viszont a minap láttam a “Kapzsi kéjenc” c. részt – amiben ugye a fogadás egyik tétje ez a recept – és ott Oliviától az hangzik el, hogy a leírásból Hetty kihagyta a cseresznyeszörpöt, ami megadja az ízét.
    Itt a honlapon pedig meggyszörp van….

  • Annamo says:

    Természetesen cseresznyeszörppel is el lehet készíteni ezt a süteményt, azzal is biztosan nagyon finom lesz, bevallom, én a meggyszörpöt jobban kedvelem, a markánsabb íze miatt. 🙂

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031