Archívum

PostHeaderIcon Hétvégi “disznókodásaink” ;)

20130316

Már terveztük egy jó ideje, hogy kéne itthon rendezni egy jó kis téli disznóvágást, de valami mindig közbejött. A télből tavasz lett mire sikerült mindent megszerveznünk. Sajnálkoztunk is, hogy sajnos nem lesz meg azaz igazi disznóvágás-fíling hó és fagy nélkül, na de mindegy, végülis nem a hó, hanem a tele hűtőláda a lényeg. Persze a mennyei időjárásfelelős elintézte nekünk a márciusi telet. Egyik szemünk sírt – már megint csúszik a baromfiudvar-projekt – a másik nevetett, mert mégiscsak lesz díszletünk a téli disznókodáshoz. 🙂

A kedvenc hentesünknél rendeltük meg a fél hízót, plusz még hozzá ezt-azt (extra belsőségek, miegymás). Szereztünk hurkatöltőt, lehoztuk a padlásról a régi teknőt, előszedtem a nagy vajlingokat. Elég hamar kiderült, hogy az én háztartásom nincs berendezkedve ilyen nagyságrendű megmozdulásokra. A késeim sem álltak a helyzet magaslatán, de szerencsére a szüleim komplett felszereléssel érkeztek. A rutin ugyebár…  🙂   Én gyerekkoromban voltam utoljára disznóvágáson, akkoriban ez nem igazán hozott lázba, inkább a közösségi szellem hatott rám. Egészen más volt gazdasszonyként közreműködni az eseményen. Jól titkolt, enyhe pánikrohamot kaptam, amikor a férjem lepakolta a konyha közepére a húsokkal, belsőségekkel, egyebekkel teli ládákat és kedvesen, mosolyogva megkérdezte: – na kicsim, akkor  hogy kezdjük?   🙂  Hát, gondolom szétválogatjuk, hogy miből mi lesz…   Persze az anyukám mentett meg, akit egyébként bébiszitterkedni hívtam, de Cecily olyan kis jó fej, igazán nem igényelte az állandó babusgatásunkat.

Amikor már tudtam, hogy miből mi lesz, hamar magamra találtam a konyhában. A munkából Veronika és Kristóf is kivették a részüket, sőt – és ez nagy szó – egész nap nem kapcsolták be a számítógépeket!

Na, nézzük mi finomak készültek:

IMAG0977 IMAG1056Délihús – ez a kedvencem. Azért déli, mert ez a disznóvágási ebéd. Ki hitte volna? 🙂

Kell hozzá:

  • mindenféle hús, nagyobb darabokra vágva:  sok sovány husi, kevés szalonna, még kevesebb csontos hús, némi bőr.
  • bors
  • fűszerpaprika
  • jó sok hagyma, én kb. 3 kg. húsféléhez 6 db hagymát használtam
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 palack vörösbor

Így készül: A húsokat, meg a többi disznóságot beletesszük egy nagy lábasba és állandóan kevergetve kifehéredésig pirítjuk. Zsiradék nem kell alá, mert enged magából eleget a szalonna is. Ha megpirult, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vörösborral és lefedjük. Legalább 2 órára magára hagyjuk, meg is feledkezhetünk róla. Azért nem árt néha megkeverni vagy felönteni vörösborral. Vizet véletlenül sem öntünk alá. Ha már jó puha a hús és jó vastag szaftja van, el is készült. Nálunk a körete főtt krumpli, de tarhonya is mehet mellé.

 

IMAG0976Abált szalonna – a másik kedvencem  🙂

Kell hozzá:

  • nyers, húsos szalonna
  • fokhagyma
  • egész bors
  • babérlevél
  • 2 szem borókabogyó
  • tetejére fűszerpaprika, reszelt fokhagyma

A szalonnát feltesszük főni annyi vízzel amennyi ellepi. A főzővizet sóval, egész borssal, babérlevéllel, fokhagymával, borókabogyóval fűszerezzük. Ha a szalonna puhára főtt,a vízből kivesszük és még melegen jó vastagon megszórjuk fűszerpaprikával és ráreszeljük a fokhagymát.

 

IMAG1063 IMAG1067 IMAG1069Hurka – na ehhez kellett a teknő 🙂

A hurka úgy készül, hogy a mindenféle belsőségeket megfőzzük és ledaráljuk. Ugyanabban a vízben a disznófejet is megfőzzük, kicsontozzuk, ledaráljuk. A vízből elvesszük a szükséges mennyiséget és a rizst is megfőzzük. A jelentős mennyiségű hagymát még előző este zsíron megpároltam. Ezt az egészet a nagy teknőben összekeverjük, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, fűszerpaprikával.  Kezdődhet a hurkatöltés. Jó mulatság, a gyerkőcök is kipróbálták 🙂

IMAG1016 IMAG1038A kész hurkákat még egyszer pár percre be kell tenni az abáló vízbe, majd jól kihűteni, mielőtt a fagyasztóba kerülne.

 

Kolbász

IMAG1055

Ehhez jelentős mennyiségű darált húsra lesz szükségünk, de fontos, hogy ne mind sovány hús legyen, kell bele szaftosabb  is, sőt némi szalonna is. A darált húst fűszerezzük fűszerpaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, darált fokhagymával. A töltés után mehet a füstre, a sütőbe vagy a fagyasztóba 🙂

Na. Hirtelen ennyi. Ez a nap nem a diétáról szólt Jó érzés volt este leülni és hátradőlni. Túl vagyunk rajta!  🙂

 

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930