PostHeaderIcon Beszéljünk a nyírfacukorról!

nyirfa_kereg2_

Nem titok, hogy évek óta nagy rajongója és népszerűsítője vagyok a nyírfacukornak, ennek az  alternatív édesítőszernek.

Történetünk úgy kezdődött, hogy néhány éve, amikor úgy döntöttünk a férjemmel, hogy jöhet a harmadik gyerkőc, az ügyünk érdekében 10 kg súlyfelesleg leadását tűztem ki célul. Ez az életvitelem jelentős változtatásával járt: elsősorban az étkezésemet kellett alaposan újra gondolnom. Mivel minden nap a munkahelyemen ebédeltem, és ugyebár az idősek otthona konyhája inkább a roborálásról, mintsem a fogyókúráról szól, jelentős plusz kilókra tettem szert. Át kellet térnem az otthonról vivős, teakonyhán melegítős módszerre, és persze az sem mindegy, hogy otthonról mit viszek ebédre. Tehát az alapoknál kellett kezdenem a konyhám megreformálását.

Elsőnek a fehér búzalisztet tettem parkoló pályára. Helyette a teljes kiőrlésű és a fehér tönköly lisztet részesítettem előnyben. Ezek jótékony hatásairól egy korábbi bejegyzésemben olvashattok bővebben. 🙂

Következő lépésként minden szörp, üdítő és egyéb cukros italok fogyasztását beszüntettem. Itthon és az iskolában a gyerekek sem fogyasztanak ilyesmit, ha pedig vendégségbe megyünk, tudják tartani a nasi mértéket.

A só fogyasztásunkat minimalizáltam, áttértem a 100 %-ban természetes parajdi só használatára, a szokásos este 7 után nem eszünk, inkább sok zöldség, gyümölcs, fehér hús, hal is megvolt.

Komoly fejtörést okozott viszont, hogy a kristálycukrot mivel helyettesítsem. Kellett találnom egy olyan édesítőszert – mert az édes ízektől nem akartam megválni, az élet ugye édesen szép – ami ugyanúgy használható mint a kristálycukor, a gyerekek miatt fontos, hogy ugyanúgy is nézzen ki, viszont ne hizlaljon.  Na ekkor lépett be az életembe – és a családoméba – a nyírfacukor.

IMAG0400

Fehér, kristályos, úgy édesít mint a jó öreg kristálycukor, nincs kellemetlen utóíze és főleg nem hizlal.

Ha azt mondanám, hogy nincs is itthon kristálycukor, hazudnék. Ugyanis, mint ahogyan azt a receptjeimben is láthatjátok, a kelesztett tészták készítéséhez továbbra is kristálycukrot használok. Ennek azaz oka, hogy a nyírfacukor olyan antibiotikus hatással bír, hogy még az élesztőgombák szaporodását is gátolja. Egyszerűen lehetetlen vele felfuttatni az élesztőt. Higgyétek el, kipróbáltam 🙂

Összegyűjtöttem számotokra a nyírfacukor jótékony hatásait. Barátkozzatok meg vele, nem bánjátok meg!

 

Tehát:

  • a nyírfacukor enyhíti a természetellenes éhségérzetet
  • csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat
  • elősegíti az emésztési folyamatokat, gátolja a székrekedést
  • alacsonyan tartja és segít stabilizálni a vércukorszintet
  • nem növeli a test inzulin szükségletét
  • alacsony kalória és felszívódó szénhidrát tartalom
  • lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést, csökkenti a lepedékképződést
  • nem táplálja a kártékony baktériumokat szervezetünkben
  • igazoltan használható a gombás fertőzések, a Candida esetén is
  • lúgosító, méregtelenítő hatású
  • elősegíti a kalcium és B vitaminok felszívódását
  • a nyírfacukor fokozza szervezetünk kollagén termelését és fiatalítja, rugalmasabbá teszi a már meglévő kollagént

nyír

Ja, és még annyit, hogy igaz,  -10 kilo volt a cél, -15 lett belőle. És a gyerkőc a kis bölcsőben már két hónapos! 🙂  Hajrá!

Forrás: www.nyirfacukor.hu

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2018. december
h k s c p s v
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31