PostHeaderIcon Ropogós csirkecomb provancei módra

Petrezselymes rizzsel, illatos tejszínes mártással

IMAG5296

Hozzávalók:

  • személyenként 1 egész csirkecomb
  • olívaolaj
  • provancei fűszerkeverék
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • 3 dl tejszín
  • 1 evőkanálnyi balzsamecet
  • kis darabka vaj
  • 1 bögre rizs, 2 bögre víz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma

Így készül:

A megtisztított, bőrös csirkecombokat fűszerezzük sóval és provancei fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 1 evőkanálnyi olívaolajjal és 10-15 percig pácoljuk. Közben egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanálnyi olívaolajat majd a csirkecombokat néhány perc alatt elősütjük benne. A sütést a bőrös felükkel kezdjük, majd az aranysárgára sült combokat tepsire rendezzük és 230 C fokos sütőben készre sütjük. Nem takarjuk le fóliával, ügyeljünk, hogy a bőrös felük felül legyen! Az így elkészített csirkecombok belül vajpuhák, kívül finom ropogósak lesznek.

A serpenyőben visszamaradt zsiradékban elkeverünk 1 evőkanálnyi jó minőségű balzsamecetet, ez felszedi a serpenyőre tapadt finom pörzs anyagokat, majd a tűzre visszatéve elolvasztunk benne 1 evőkanálnyi vajat (nem margarint!), beledobjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Mártás sűrűségűre forraljuk, végül fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval.

A rizshez egy lábasban kiskanálnyi olajat hevítünk, majd fehéredésig kevergetjük benne a rizst. Rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát, kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel. Sózzuk, majd időnként kevergetve, lassú tűzön addig pároljuk, míg a levét majdnem teljesen elfövi. Ekkor a gázt elzárjuk és lefedve, saját gőzében hagyjuk készre párolódni. Tálalás előtt belekeverjük a felaprított friss petrezselymet is.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2018. december
h k s c p s v
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31