PostHeaderIcon Kukoricamálé a böjti napokra

IMAG4341

Gyakran készítek kukoricamálét…olyan kis egyszerű, vidéki, jó hangulatú sütemény. Nem kell hozzá semmilyen szezonális hozzávaló, így az év bármely szakában készíthető, de valahogy nálam mindig a nagyböjthöz kötődik, talán pont a puritánsága miatt…

Most megosztom Veletek a jól bevált receptemet, melynek eredetijét a dédnagymamámtól örökölt, nagy becsben tartott Gazdasszonyok Könyvéből vettem (ezt láthatjátok a fotón is)  🙂

Hozzávalók:

  • 6 dl kukoricaliszt
  • 7,5 dl forró tej
  • 8 dkg zsír vagy házi vaj
  • 3 tojás (ha kicsik a tojások, 4 is lehet)
  • 3 evőkanál cukor (én nyírfacukrot használok, abból ugyanennyi kell)
  • mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • házi szilvalekvár

Így készül:

A kukoricalisztet a cukorral és a szódabikarbónával jól elkeverjük, majd leforrázzuk a tejjel, alaposan elkeverjük és 15-20 percre félre tesszük. Ez idő alatt a liszt megdagad és kissé krémes állagú lesz az egész. Pihentetés után belekeverjük az olvasztott zsírt vagy vajat, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Vékonyan kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe öntjük (nem kell megijedni, ha kissé folyós, össze fog állni) A tetejét szilvalekvárral megpöttyözzük és előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Végeredményként egy tartalmas, tömörebb, kicsit “gumiszerű” jó ízű süteményt fogunk kapni., ami egy jó leves után második fogásnak is tökéletes, de desszertként is megállja a helyét.

Nálunk a gyerkőcök annyira szeretik, hogy szinte a tepsiről elfogy, ha ezt készítem a legkisebb is fülig “málészájú”. 🙂

Próbáljátok ki Ti is, jó étvágyat kívánok!

IMAG4336

 

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2018. november
h k s c p s v
« aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930