Archívum: március 24th, 2020

PostHeaderIcon Karanténkenyér 2.0

Az 1.0 verzió egy kis félkilós cipócska volt, róla majd később.

A mai kenyér receptje a következő:

  • 1 kg liszt (én most BL55-ös fehér lisztet használtam)
  • 5 dl langyos víz
  • egy kocka élesztőnek az 1/3 része, kb 2 dkg
  • 1 kiskanálnyi cukor
  • 1 evőkanálnyi só
  • 1 dl étolaj

A lisztet a sóval egy nagy tálban alaposan átkeverem egy kézi habverővel, ezáltal sokkal levegősebb lesz a lisztünk, könnyebben tudunk vele dolgozni. A liszt közepében egy kis gödröcskét alakítunk ki, ide öntünk 2 dl langyos vizet, amiben elkeverjük a cukrot és az élesztőt úgy, hogy egy kis lisztet is keverünk hozzá, kb mintha nokedlitészta lenne. Letakarjuk és megvárjuk, míg az élesztő dolgozni kezd, ekkor hozzáöntjük az olajat és a maradék 3 dl langyos vízzel szépen bedagasztjuk a kenyértésztát. Elképzelhető, hogy kell még bele 1-2 evőkanálnyi víz, vagy egy pici liszt, ezeket óvatosan adagoljuk. Én szakaszosan szoktam dagasztani, mert hamar elfáradok, 2-3 alkalommal is meg-megállok pihenni 5-8 percre, ekkor a tészta is pihen. Akkor vagyunk készen a dagasztással, hogyha a tészta ruganyos, nem ragad, nem csomós, szép fényes. Ekkor letakarva meleg helyre tesszük, kb 40 percig pihentetjük, majd újra átdolgozzuk, áttesszük egy papírral bélelt sütőformába (én a kacsasütő alsó részében sütöm az 1 kg-os kenyeret) és letakarva további 30-40 percig pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük. Az én sütőm elektromos, ebben a gőz funkciót bekapcsolva, 180 C fokon 50 percig sütöm úgy, hogy kb 2 dl vizet töltök a sütő aljában erre szolgáló mélyedésbe. Mindenképp ajánlatos egy kis kerámia edénykében vizet tenni a sütő aljába, mert ettől lesz gyönyörű szerkezetű, ropogós héjú a kenyerünk.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Újra a pályán!!

Hű, de régen voltam itt!!

Annyi-annyi-annyi minden történt, hogy ….. nagyon hosszú lenne elmondani…. DE! Itt vagyok! Mélységek, magasságok, betegségek, felgyógyulások, az élet kisebb-nagyobb megpróbáltatásai után, új otthonomból, Balaton Szépe településről, Balatonszepezdről küldöm soraim 🙂

Na, karantén van!!

Majd kb 20 év múlva a cuki unokáink csillogó szemmel fogják kérni, hogy “Nagymama, azt meséld el, amikor a járvány miatt karanténban voltatok! Az milyen volt?”

És mi fátyolos szemmel, távolba révedve: “Jaj kedveském…. a 2020-as koronavírus miatti karantén ma már történelem…” És elmeséljük, hogy milyen volt…

Ma még sajnos nem tudok múltidőben írni erről, hiszen nyakig vagyunk benne.

Karácsony előtt kezdtünk szépen lassan Balatonszepezdre költözni. Az iskolaszüneteket és a hétvégéket itt töltöttük, szépen berendezkedtünk – közben a világban tombol a koronavírus járvány –  aztán egy tavaszi péntek estén ért minket a bejelentés, hogy hétfőtől bezárják az iskolákat, indul az online oktatás. Az egész család egyre gondolt: akkor mi szépen itt is maradunk. Ezzel a költözés-kérdést ki is pipálhatjuk. Lakcímkártyáink szerint már úgyis balatonszepezdiek vagyunk 🙂

Még egy-két nélkülözhetetlen apróságért, a kutyáért és a macskáért tettünk pár Szepezd-Mende-Szepezd nonstop járatot, útközben a Metróból feltöltöttük a kamrát, és gyakorlatilag mióta itt vagyunk, nem léptünk ki a kapun.

Viszont, van szigorú napirendünk. Ez nélkülözhetetlen. Egy államvizsgára készülő, egy érettségire készülő és egy elsős gyermek, valamint egy állandó hómofiszozó apuka mellett az első feladatunk az volt, hogy mindenki készített egy kilincsre akasztható kis táblát magának, csak nem azzal a felirattal hogy “takarítást kérek” mint a szállodákban, hanem “online vagyok, ne zavarj” , “bocsi, tanulok” , “imádlak, de most ne gyere be” … és így tovább.

És persze minden nap főzök. És sütök. Kenyeret is. Mert nem járunk boltba. És ma kiposztoltam a második karanténkenyerem képét a fészbukon. És olyan sok ismerősöm kérte a receptjét, mert most mindenki gyakorlatilag ugyanazt csinálja amit én: otthon van, gyereket nevel, családot koordinál, küzd a krétával, naponta felteszi magának a kérdést: biztos, hogy kell Cecíliának a szolfézs??? (na jó, ez lehet, hogy egyedi 🙂 ) és otthon az anyukák főznek, kenyeret, sütnek, kiflit sütnek, kovászt készítenek….

Jöjjön hát az a kenyérrecept a következő posztban 🙂

 

 

2020. március
h k s c p s v
« nov   Júl »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031