Archívum

Archívum: október 15th, 2017

PostHeaderIcon Na, hát akkor a tökös és a töketlen sütemény :)

Múlt heti attrakció 🙂 és mint minden mostanában, ennek is nagy része ment-ment Debrecenbe 🙂

A tökös sütemény:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanálnyi baracklekvár
  • 2 evőkanálnyi méz
  • 0,5 dl víz
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 evőkanálnyi mézessütemény fűszerkeverék
  • 1 kiskanálnyi reszelt gyömbérgyökér
  • kb 30 dkg sült tök, megsütve
  • 4 evőkanálnyi vágott dió a tetejére

A sült tök és a dió kivételével minden hozzávalót egyneművé keverünk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk a kis darabokra vágott sült tökkel és a durvára vágott dióval. Előmelegített sütőben 200 C fokon készre sütjük, csak teljesen kihűlt állapotában vágjuk össze.

A töketlen sütemény:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanálnyi baracklekvár
  • 2 evőkanálnyi méz
  • 0,5 dl víz
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanálnyi kakaópor
  • olvasztott csoki és félbe vágott zselés cukorka a tetejére

A tökös sütihez hasonlóan a hozzávalókat összekeverjük, sütőpapíros tepsibe simítjuk és megsütjük. A kihűlt süteményt felszeleteljük és kedvünk szerint díszítjük, én most minden szelet sütire egy mokkáskanálnyi olvasztott csokival egy fél zselés cukrot ragasztottam. Fincsi lett 🙂

Jó étvágyat kívánok!

 

 

PostHeaderIcon Vörösboros marhapörkölt galuskával

Nagyon alap kaja, itt a helye 🙂

Hozzávalók:

  • 2 kg marhahús
  • kevés sertészsír
  • 4 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • babérlevél
  • őrölt kömény
  • őrölt bors
  • 1 evőkanálnyi cukor
  • félszáraz vörösbor

A marhapörkölthöz marhacombot, marhalábszárat és egy szelet csontos rostélyost szoktam venni.

A felkockázott hagymát a sertészsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott marhahúst és kifehéredésig kevergetjük. Ekkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a többi fűszert is. Felöntjük vörösborral, belereszeljük a fokhagymát és lassú tűzön puhára főzzük.

Tarhonyával, galuskával vagy főtt burgonyával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Pumkin spice latte :) Anna kedvéért :)

Tegnap cimbis napom volt 🙂 🙂

És a Lélekmadár felkészítő ebédszünetében a barátnőimmel leszaladtunk egy közeli, belvárosi kávézóba, kávézgattunk, beszélgettünk és szóba került a pumkin spice latte, mint az ősz nagy slágere 🙂 Ez egy sütőtöksziruppal ízesített latte, nagyon különleges, én is szeretem.

Ma délután elkészítettem hozzá a szirupot, íme (1 bögre=2,5 dl) :

  • másfél bögre víz
  • másfél bögre cukor (fele barna nádcukor, fele sima kristálycukor)
  • 1 rúd fahéj + 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 teáskanálnyi egész szegfűszeg
  • 1 teáskanálnyi őrölt szerecsendió
  • 1 kb 2 cm-es darabka friss gyömbér reszelve
  • 1 nagy szelet, vastag húsú, megsült sütőtök darabokra vágva

Egy lábasban a vizet feltesszük forralni és a sült tök kivételével mindent beleteszünk, 5 perc forralás után a tökdarabokat is hozzáadjuk és további 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk. Ekkor a darabos összetevőket egy szűrőlapáttal kiszedjük és a visszamaradt szirupot leszűrjük, lezárható üvegbe töltjük, kihűtjük. A kihűlt szirup üvegét lezárjuk és hűtőszekrényben tároljuk.

És a pumkin spice latte 🙂 :

Egy csésze frissen főtt presszókávét nagyobb bögrébe töltünk, hozzáadunk 2 evőkanálnyi sütőtökszirupot és meleg tejjel felhúzva, tejhabbal tálaljuk.

Hmm..fincsi 🙂

 

 

2017. október
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031