Archívum: 2017. október
Na, hát akkor a tökös és a töketlen sütemény :)
Múlt heti attrakció 🙂 és mint minden mostanában, ennek is nagy része ment-ment Debrecenbe 🙂
A tökös sütemény:
- 20 dkg cukor
- 10 dkg margarin
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanálnyi baracklekvár
- 2 evőkanálnyi méz
- 0,5 dl víz
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanálnyi mézessütemény fűszerkeverék
- 1 kiskanálnyi reszelt gyömbérgyökér
- kb 30 dkg sült tök, megsütve
- 4 evőkanálnyi vágott dió a tetejére
A sült tök és a dió kivételével minden hozzávalót egyneművé keverünk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk a kis darabokra vágott sült tökkel és a durvára vágott dióval. Előmelegített sütőben 200 C fokon készre sütjük, csak teljesen kihűlt állapotában vágjuk össze.
A töketlen sütemény:
- 20 dkg cukor
- 10 dkg margarin
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanálnyi baracklekvár
- 2 evőkanálnyi méz
- 0,5 dl víz
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanálnyi kakaópor
- olvasztott csoki és félbe vágott zselés cukorka a tetejére
A tökös sütihez hasonlóan a hozzávalókat összekeverjük, sütőpapíros tepsibe simítjuk és megsütjük. A kihűlt süteményt felszeleteljük és kedvünk szerint díszítjük, én most minden szelet sütire egy mokkáskanálnyi olvasztott csokival egy fél zselés cukrot ragasztottam. Fincsi lett 🙂
Jó étvágyat kívánok!
Vörösboros marhapörkölt galuskával
Nagyon alap kaja, itt a helye 🙂
Hozzávalók:
- 2 kg marhahús
- kevés sertészsír
- 4 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanálnyi fűszerpaprika
- babérlevél
- őrölt kömény
- só
- őrölt bors
- 1 evőkanálnyi cukor
- félszáraz vörösbor
A marhapörkölthöz marhacombot, marhalábszárat és egy szelet csontos rostélyost szoktam venni.
A felkockázott hagymát a sertészsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott marhahúst és kifehéredésig kevergetjük. Ekkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a többi fűszert is. Felöntjük vörösborral, belereszeljük a fokhagymát és lassú tűzön puhára főzzük.
Tarhonyával, galuskával vagy főtt burgonyával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Pumkin spice latte :) Anna kedvéért :)
Tegnap cimbis napom volt 🙂 🙂
És a Lélekmadár felkészítő ebédszünetében a barátnőimmel leszaladtunk egy közeli, belvárosi kávézóba, kávézgattunk, beszélgettünk és szóba került a pumkin spice latte, mint az ősz nagy slágere 🙂 Ez egy sütőtöksziruppal ízesített latte, nagyon különleges, én is szeretem.
Ma délután elkészítettem hozzá a szirupot, íme (1 bögre=2,5 dl) :
- másfél bögre víz
- másfél bögre cukor (fele barna nádcukor, fele sima kristálycukor)
- 1 rúd fahéj + 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
- 1 teáskanálnyi egész szegfűszeg
- 1 teáskanálnyi őrölt szerecsendió
- 1 kb 2 cm-es darabka friss gyömbér reszelve
- 1 nagy szelet, vastag húsú, megsült sütőtök darabokra vágva
Egy lábasban a vizet feltesszük forralni és a sült tök kivételével mindent beleteszünk, 5 perc forralás után a tökdarabokat is hozzáadjuk és további 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk. Ekkor a darabos összetevőket egy szűrőlapáttal kiszedjük és a visszamaradt szirupot leszűrjük, lezárható üvegbe töltjük, kihűtjük. A kihűlt szirup üvegét lezárjuk és hűtőszekrényben tároljuk.
És a pumkin spice latte 🙂 :
Egy csésze frissen főtt presszókávét nagyobb bögrébe töltünk, hozzáadunk 2 evőkanálnyi sütőtökszirupot és meleg tejjel felhúzva, tejhabbal tálaljuk.
Hmm..fincsi 🙂