Archívum: február 13th, 2016
Zöldséges csirke rizzsel
Könnyű kis kínai. És legalább tudjuk, hogy miből van.
Hozzávalók:
- 3 fej hagyma
- 2 db csirkemell filé
- kevés olívaolaj
- kevés szójaszósz
- 1 csomag wok fűszerkeverék
- mirelit vegyes zöldségek, vagy friss sárgarépa, brokkoli, zöldbab, zöldborsó
- 1 evőkanálnyi méz
- 2 evőkanálnyi étkezési keményítő
A hagymákat félkarikákra vágjuk és a wokban kevés olajon megpirítjuk. A csirkemellfiléket vékony csíkokra vágjuk és a hagymához keverjük, kifehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük wok fűszerrel és szójaszósszal. Hozzáadjuk a felaprított friss, vagy a fagyasztott zöldséget, majd fedő alatt az egészet puhára pároljuk. 2 evőkanálnyi étkezési keményítőt elkeverünk fél dl vízben, ezzel sűrítjük az ételt. Végül rácsorgatunk 1 evőkanálnyi mézet ezzel az egészet óvatosan átforgatjuk.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tárkonyos-citromos burgonyaleves
Mielőtt azt gondolnánk, hogy a krumplilevest már nem lehet tovább cifrázni, íme itt a bizonyíték, hogy dehogynem! A tárkonyos-citromos-tejfölös verzió rendkívül üdítően hat, már-már ünnepi magasságokba emelve ezt a nagyon is hétköznapi étket.
Hozzávalók:
- 2 fej hagyma
- kevéske olívaolaj
- 60 dkg burgonya
- szárított tárkony
- só
- 1 db leveskocka
- 1-2 babérlevél
- 1 szál vékony cserkészkolbász
- 3 evőkanálnyi tejföl
- 1 citrom lereszelt héja
A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. A burgonyát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, rátesszük a hagymára, ízesítjük sóval, tárkonnyal, mellé teszünk 1-2 babérlevelet és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Beledobjuk a leveskockát, majd a felkarikázott cserkészkolbászt is. Takaréklángon addig főzzük, míg a burgonya megpuhul, ekkor a levesből elveszünk egy merőkanálnyi levet, ebben elkeverjük a tejfölt és a leveshez adjuk. Az egészet még egyszer felforraljuk, közben belereszeljük egy citrom héját is.
Citromkarikával tálaljuk, így ízlés szerint tovább savanyítható.
Jó étvágyat kívánok!
Valentin napi gofri
Azt hiszem ez a legegyszerűbb valentin-napi sütemény.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanálnyi sütőpor
- 8 dkg cukor
- 2 db tojás
- 5 dkg vaj
- csipetnyi só
- 2,5 dl tej
Így készül:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat a cukorral, sóval és a lágy vajjal krémesre keverjük, a fehérjékből kemény habot verünk. Egy másik edényben a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a tejjel felváltva a tojásos vajhoz adagoljuk. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk, de ha túl sűrűnek találjuk, kicsi vízzel hígíthatjuk.
Gofrisütőben a szokott módon kisütjük. Tálalhatjuk porcukorral, lekvárral, Nutellával, tejszínhabbal.
Jó étvágyat kívánok!