Archívum

Archívum: 2014. szeptember

PostHeaderIcon Sütőtökös gyömbérkenyér – Szent Mihály napjára

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak. Ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29. Jelképe a hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt.

3

A többi főangyalhoz hasonlóan szárnyakkal ábrázolják egyházi ruhában, vagy harci öltözetben karddal, pajzzsal és kopjával, lábánál a legyőzött sárkánnyal, a gonosz megtestesítőjével. Többször ábrázolják mérleggel a kezében mint a jó és rossz eldöntésére hivatott személyt.

Mihály arkangyal nevéhez több legenda is kapcsolódik:  A nagy pestisjárvány idején megjelent Nagy Gergely pápának az Angyalvár felett, és visszadugta véres kardját a hüvelyébe. Ezzel a járvány véget ért.

A magyar néphagyományban Szent Mihály ott van a haldoklók mellett, segít eltávozni a földi világból, átkíséri a lelkeket a túlvilágra. Innen ered a Szent Mihály lova elnevezés is.

2

Szeptember 29-ét az állattartók a gazdasági év fordulójaként tartották számon. A Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. Ez a nap volt a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is. A legnagyobb juhászünnep. A “kisfarsang” kezdete, az őszi lakodalmak időszaka, amely egészen Katalin napjáig (november 25.)  tart.

(Dr. Baksa Brigitta)

 

Erre a jeles napra egy igazi őszi csemegét, a sütőtökös gyömbérkenyeret hoztam el Nektek.

1

 Hozzávalók:

  • 10 dkg porcukor (nyírfacukor)
  • 2 db tojás
  • 10dkg vaj
  • 3 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 1,5 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaniliás cukor
  • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanálnyi frissen reszelt szerecsendió
  • 1 evőkanálnyi őrölt gyömbér (vagy frissen reszelt gyömbér)
  • 2 evőkanálnyi méz
  • 30 dkg sült tök (megsütve!!! 🙂 )

Így készül:

Megsütünk egy szép sütőtököt.

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lágyra olvasztott vajat, a lekvárt, a mézet és a tejet. Apránkét hozzáadjuk a fűszerekkel és sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a kis kockákra vágott sült tököt.

Egy kerek formát kibélelünk sütőpapírral, amit még olajjal vagy olvasztott vajjal is kikenünk, ebbe simítjuk a tésztát, és előmelegített, 170 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.  Próbáljunk ellenállni a sütőből áradó csábító illatoknak és tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e!

Egy finom angol teával, vagy forralt borral mmmm…isteni!

Ha maradt még sült tök, próbáljátok ki a többi tökös receptemet is!

Még több tökös receptért katt ide: https://eletfuszerei.hu/?tag=sult-tok

2014. szeptember
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930