Archívum: 2014. június

PostHeaderIcon Az én kis Büszkeségem :)

Veronika lányomnak három hobbija van: lovaglás, olvasás, írás 🙂

Amikor csak teheti, a lovak körül sertepertél. A karámban már nagyon ügyes és egyre gyakrabban terepre is kijár, az oktatója szerint ígéretes tehetség.

IMAG4413

Könyv nélkül pedig sehová sem megy – talán csak lovagolni. 🙂

Több száz könyve van. Az iskolai könyvtárral hamar végzett, már a községi könyvtár sem tud újat mutatni Neki, így hát nem rég beiratkozott a közeli kisváros könyvtárába is.

Nem múlhat el úgy egyetlen ünnepe sem, hogy könyvet ne kapjon. Hihetetlen sebességgel képes olvasni, orvosi váróban, boltban pénztárnál sorban állás közben, az autóban – mindig csak azt látom: lapoz…lapoz…lapoz. Egyszerűen elképesztő!

Talán ebből az óriási információ és betű éhségből adódik az írás iránti szenvedélye is. Kicsi kora óta ír. Meséket, novellákat, szomorú, megható és vidám történeteket. Azok közé az emberek közé tartozik, akiket írásban a szavak sosem hagynak cserben.

Nemrég kedvet kapott írásainak publikálásához, így született meg Veronica Lovely hivatalos oldala, melynek Ő a kizárólagos szerkesztője.

Elfogultság nélkül (kicsit azért mégis úgy) ajánlom figyelmetekbe szeretettel!

Itt megtaláljátok: http://veronicastories.eletfuszerei.hu/

PostHeaderIcon Diós és mákos bagolyszem

Nagyon mutatós és nem utolsó sorban rendkívül finom sütemény!

IMAG4759

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 db tojás + 1 db a tetejére megkenni
  • 3 evőkanálnyi cukor
  • 3 evőkanálnyi sertészsír vagy 8 dkg margarin
  • jó kemény, sütésálló szilvalekvár
  • 30 dkg darált dió
  • 30 dkg darált mák + 1 dl tej

Így készül:

A langyos tejben – kevés cukor hozzáadásával – felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálban a lisztet a cukorral elkeverjük, közben kialakítunk benne egy kis mélyedést. Ide töltjük az élesztős tejet, kicsi lisztet keverünk hozzá, tetejét is meghintjük liszttel, letakarjuk és 15 percig meleg helyen pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a puha margarint vagy sertészsírt (ezt a süteményt én mindig zsírral készítem, szerintem úgy a legfinomabb), majd egyenként a tojások sárgáját (a tojásfehérjéket eltesszük a töltelékhez). Az egészet alaposan összedolgozzuk, fényes, könnyű, nem ragacsos tésztát kell kapnunk, ennek érdekében kevés lisztet még adhatunk hozzá. Letakarva langyos helyen 25 percig kelesztjük, közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék: A tojásfehérjékből kemény habot verünk és a darált dióval lazán elkeverjük. A darált mákot pedig 1 dl forró tejjel leforrázzuk és szintén lazán átkeverjük. Mindkét tölteléket édesíthetjük cukorral, nyírfacukorral vagy sztíviával (én e két utóbbi megoldást részesítem előnyben) Ha túl hígnak találjuk a töltelékeket, nyugodtan adhatunk még hozzá mákot vagy diót.

Miután megkelt a tésztánk, lazán átgyúrjuk, majd elfelezzük. A egyik tésztát kinyújtjuk tepsi hosszúságú, féltepsi szélességű méretre, majd a sütőpapírral kibélelt tepsiben szépen elhelyezzük. A két hosszanti oldalán vastag csíkban rárakjuk a lekvárt, majd ügyesen, befelé haladva feltekerjük úgy, hogy középen a tölteléknek maradjon néhány cm hely.

Kb. így:

IMAG4756

 

Ugyanígy teszünk a másik tésztával is, majd a tésztacsíkok közepét szépen betöltjük a mákkal illetve a dióval. Ha sok időm van és nem felejtem el, néha a töltelék alatt is meg szoktam vékonyan lekvározni a tésztát, úgy még nagymamisabb 🙂 A tésztarudak feltekert széleit felvert tojással megkenjük, és néhány helyen megszurkáljuk.

Sütés előtt így néz ki:

IMAG4757

 

A süteményt 200 C fokos sütőben szép aranybarnára sütjük, kihűlés után 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk, így helyezzük a sütistálra.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Helló Június!!! :)

 Kitartás Gyerekek! 🙂

vakacio

Már nincs sok hátra a suliból!!! 🙂

summer (1)

2014. június
h k s c p s v
« ápr   Júl »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Életfűszerei FACEBOOK