Archívum

Archívum: április 19th, 2014

PostHeaderIcon Narancsos kuglóf

A legjobb kuglófreceptem! Szinte lehetetlen elrontani 🙂

IMAG4512

Hozzávalók:

  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 40 dkg liszt
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 2-3 evőkanálnyi cukrozott narancshéj (de ez akár el is maradhat)

A cukrot a vajjal és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd egyenként hozzá keverjük a tojássárgájákat (a fehérjéket későbbi felhasználásig hűtőbe tesszük). Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a narancslét, narancshéjat és a lisztet. Az egészet fakanállal alaposan kikeverjük. Egy kuglóf formát vékonyan vajjal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük, majd a tésztát belesimítjuk és letakarva 45 percig pihentetjük, majd alacsony hőfokon (160 C fok) lassan megsütjük.

A formából még melegen kiborítjuk és rácson hagyjuk kigőzölni.

Tálalás előtt a tetejét porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat kívánok!

virágok

PostHeaderIcon Hófehér szelet

Igazi ünnepi sütemény! És az íze mennyei! Garantált a siker! 🙂

IMAG4625

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 dkg szalalkáli
  • 1 evőkanálnyi tej
  • 1 db tojás
  • 2-3 evőkanálnyi tejföl
  • 10 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
  • 10 dkg hideg vaj vagy margarin

a krémhez:

  • 7,5 dl tej
  • 2 csomag vanília puding
  • 4 csapott evőkanálnyi liszt
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin

A tésztához a liszthez keverjük a porcukrot, alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, majd a kevéske tejben feloldott szalalkálival, a tojással és kevés tejföllel könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A tejföl mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől és a tejföl vizességétől, ezért én először mindig csak 1 evőkanálnyit teszek hozzá és csak akkor növelem a mennyiséget, ha a tészta nagyon nem akar összeállni. Érdemes gyors mozdulatokkal dolgoznunk, különben a kezünk melegétől annyira felolvadhat a vaj, hogy az egész egy ragacsos massza lesz. Én már jártam így 🙂 nem javíthatatlan a helyzet – ha ez történik, akkor a tésztát legalább 25-30 percre a hűtőbe kell tenni, majd egy kis liszt hozzáadásával újra összegyúrni. Ha összeállt a tészta – és nem ragad – akkor három egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk és a három lapot egyenként megsütjük. Ha sütés közben furcsa, erős illatok jönnek a sütőből (egyeseket dauervíz szagára emlékeztet) nem kell megijedni, ez a szalalkáli miatt van, a kész sütemény nem lesz ilyen illatú. 🙂

A frissen kisült lapok még lágyak lehetnek, óvatosan kell vele bánni!

A krémhez a tej felét lábasba töltjük, másik felét pedig egy shékerben jól összerázzuk a liszttel és a pudingporokkal, majd a többi tejhez öntjük. Hozzáadjuk a cukrot is és állandó keverés mellett kemény péppé főzzük, majd – miután már levettük a tűzről – a vajat is hozzá keverjük. A kihűlt krémmel a lapokat megtöltjük (lap-krém-lap-krém-lap). Tetejét porcukorral meghintjük.

Ne szeleteljük azonnal! Néhány óráig érdemes pihentetni.

Jó sütögetést kívánok!

orgona2

 

 

 

 

 

 

2014. április
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930