Archívum

Archívum: 2014. április

PostHeaderIcon Húsvét hétfőre

Wass Albert soraival kívánok napsütéses húsvét hétfőt minden kedves Olvasómnak!

husvét3

Húsvéti levél a kishúgomnak Hamburg városába

Ezerkilencszáztizennégy. Húsvét. Emlékszel még?

Egy vén erdélyi park tisztásait millió virággal hintette be a tavasz, a mi tavaszunk.
Piros-fehér-zöld zászló lengett a házon. . .
Istenem, emlékeznek-e még a fák erre a három színre?
A park aláhajló bokrai, zöld levelek puha rejtekébe sok-sok színes tojást
dugdostak el jóságos kezek, pirosat, lilákat, kékeket. . . aztán kihoztak minket a szobából,
elvittek a legszélső fáig, ott elengedtek és azt mondták: „ma a kertbe tojásokat dugtak el a
nyuszik. . . menjetek, keressétek meg őket!”

Elindultunk. Ketten. Kézen fogva. Te meg én, két csepp, kicsi ember.
Sok-sok piros tojást megtaláltunk, de mi csak mentünk tovább szüntelenül,
egymást megértve, babonás gyerekhittel kerestük a nyuszit, nekünk a húsvéti csodanyuszi
kellett, kétségbeesett nagy gyermekvággyal kellett. . . Mentünk, mentünk előre, és
kerestük és nem találtuk meg. . . a mai napig.
Köröskörül rigók daloltak, virágok illata szállt felettünk, és tarkaszárnyú lepkék
csókolództak a tavaszi égen.

Az a madárdal ma is itt cseng a fülemben még és tudom, hogy Te is hallod néha,
és a virágok illatát is érzed, ha néha bús emlék-tornyokból leomlik rád ez a régi tavasz.
Amíg mi mentünk, virággal beszórt vágyak ösvényén, valahol ezalatt tűzrózsák nyíltak,
és piros szívek fölött a diadalma Halál ünnepelt.
Nekünk a nagy tűzből csak a pernye jutott, amely mint sűrű fátyol hullt le a
szívünkre, és emberré ütött négy évre rá.

Azóta ciklon jár Erdélyország felett, ciklon, mely felragadott téged is, és vitte
nyuszi kereső léptedet, messze nyugati dzsungelek felé.

Ma itt vagyunk. Ugrásra váró, csöndes Akelái egy elrohanó dzsungel-ízű sorsnak.
Sok húsvéton át jutottunk át idáig: két csepp, kicsi ember az óriás fák alatt,
amikor útnak indult, bizony nem tudta, hogy egyszer ideér.
Nem mondta senki, hogy azt a nyuszit nem lehet megtalálni, mi csak kerestük,
kerestük sokáig a nyomát . . . azóta megtaláltunk néha színes tojásokat, néha ránk
mosolygott az öröm, de a lelkünkön mindig ott borongott valami furcsa árnyék . . . Most
már tudom: a meg nem talált nyuszi árnyéka volt.

Kishúgom, idegen város messze ködébe e kusza betűk postáján üzenem: minden
húsvétkor fogd meg a kisfiad kezét, úgy vezesd őt végig a kerten; piros tojást keresni.
Ne ereszd el soha a kezét, vezesd őt az élet húsvétjain át, egyik örömtől vidd a
másikig, tanítsd meg, hogy drága itt a földön minden kis színes tojáscsoda, és nem szabad
rohanni bús álom-nyuszik után, mert nincsenek.

Ne tudja meg soha, hogy egyszer ezerkilenszázharmincegyet írtunk, és sokansokan
az élet nagy gyermekei közül döbbenve álltunk sorsunk útvesztőin, s nem tudtuk
megtalálni a csapást, amely az elrejtett örömökhöz vezet.
Ne tudja meg soha, hogy voltak perceink, borzalmas percei az életünknek, amikor
sápadtra vált szívvel álltunk tátongó szakadékok felett, és a túlsó parton a vágyaink
temettek. . . temettek: egy-egy kis álom-nyuszit.

Ha pedig valamikor ő is húsvéti levelet ír majd a kishúgának: szebbet írjon,
vígabbat írjon, húsvéti tojások tarka színeibe – ne a szíve vérébe – mártsa a tollat, és
mialatt írja, ne hulljon könnycsepp a papírjára.

Debreceni Újság, 1931. április 5. 25. oldal
Horváth Tholdy Margit unokahúgának (1909 Kolozsvár – 1993 Calpe) kit
gyermekkorában testvér-húgaként tekintett, aki Hamburgba ment férjhez (Gustav Muhle
1929, két fia született: Eric és Karl.)

husvét1

PostHeaderIcon Narancsos kuglóf

A legjobb kuglófreceptem! Szinte lehetetlen elrontani 🙂

IMAG4512

Hozzávalók:

  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 4 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 40 dkg liszt
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 2-3 evőkanálnyi cukrozott narancshéj (de ez akár el is maradhat)

A cukrot a vajjal és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd egyenként hozzá keverjük a tojássárgájákat (a fehérjéket későbbi felhasználásig hűtőbe tesszük). Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a narancslét, narancshéjat és a lisztet. Az egészet fakanállal alaposan kikeverjük. Egy kuglóf formát vékonyan vajjal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük, majd a tésztát belesimítjuk és letakarva 45 percig pihentetjük, majd alacsony hőfokon (160 C fok) lassan megsütjük.

A formából még melegen kiborítjuk és rácson hagyjuk kigőzölni.

Tálalás előtt a tetejét porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat kívánok!

virágok

PostHeaderIcon Hófehér szelet

Igazi ünnepi sütemény! És az íze mennyei! Garantált a siker! 🙂

IMAG4625

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 dkg szalalkáli
  • 1 evőkanálnyi tej
  • 1 db tojás
  • 2-3 evőkanálnyi tejföl
  • 10 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
  • 10 dkg hideg vaj vagy margarin

a krémhez:

  • 7,5 dl tej
  • 2 csomag vanília puding
  • 4 csapott evőkanálnyi liszt
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin

A tésztához a liszthez keverjük a porcukrot, alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, majd a kevéske tejben feloldott szalalkálival, a tojással és kevés tejföllel könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A tejföl mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől és a tejföl vizességétől, ezért én először mindig csak 1 evőkanálnyit teszek hozzá és csak akkor növelem a mennyiséget, ha a tészta nagyon nem akar összeállni. Érdemes gyors mozdulatokkal dolgoznunk, különben a kezünk melegétől annyira felolvadhat a vaj, hogy az egész egy ragacsos massza lesz. Én már jártam így 🙂 nem javíthatatlan a helyzet – ha ez történik, akkor a tésztát legalább 25-30 percre a hűtőbe kell tenni, majd egy kis liszt hozzáadásával újra összegyúrni. Ha összeállt a tészta – és nem ragad – akkor három egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk és a három lapot egyenként megsütjük. Ha sütés közben furcsa, erős illatok jönnek a sütőből (egyeseket dauervíz szagára emlékeztet) nem kell megijedni, ez a szalalkáli miatt van, a kész sütemény nem lesz ilyen illatú. 🙂

A frissen kisült lapok még lágyak lehetnek, óvatosan kell vele bánni!

A krémhez a tej felét lábasba töltjük, másik felét pedig egy shékerben jól összerázzuk a liszttel és a pudingporokkal, majd a többi tejhez öntjük. Hozzáadjuk a cukrot is és állandó keverés mellett kemény péppé főzzük, majd – miután már levettük a tűzről – a vajat is hozzá keverjük. A kihűlt krémmel a lapokat megtöltjük (lap-krém-lap-krém-lap). Tetejét porcukorral meghintjük.

Ne szeleteljük azonnal! Néhány óráig érdemes pihentetni.

Jó sütögetést kívánok!

orgona2

 

 

 

 

 

 

PostHeaderIcon Ó! Azok a diós kosárkák!

Vidéki lakodalmak hangulatát idéző diós kosárkákkal indítjuk a húsvéti sütemények sorát. 

IMAG4593

Nagyon jó recept, nagyon kiadós sütemény, érdemes kipróbálni. 🙂

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt (fele rétesliszt, fele fehér tönkölyliszt vagy simaliszt)
  • 10 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só
  • 1 mokkáskanálnyi sütőpor

a töltelékhez:

  • 3 db tojás fehérje
  • 35 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
  • 1 teáskanálnyi ecet
  • 35 dkg darált dió
  • sárgabarack lekvár

A tésztához a lisztet, sütőport, porcukrot, sót szárazon összekeverjük, majd belemorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajat, végül a tojással alaposan összedolgozzuk. Amíg elkészítjük a tölteléket is, hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a tojásokból kemény habot verünk, hozzáadjuk az ecetet, majd gőz fölött folytatjuk a habverést. Hozzáadjuk a cukrot, majd a darált diót is beleforgatjuk.

A fém kosárka formákat ecset segítségével vékonyan olajjal kikenjük, majd a hűtőből kivett tésztából kis diónyi mennyiséget csípve gombócot formázunk, tenyerünkön kilapítjuk és ügyesen a formába simítjuk.Minden tésztára rakunk 1 kiskanálnyi sárgabarack lekvárt és rá 1 evőkanálnyi diós tölteléket. Nem kell megpúpozni, mert a sütőben a töltelék kicsit úgy is megdagad.

200 C fokon szép aranybarnára sütjük, a formákból még forrón kiszedjük, érdemes kesztyűben dolgoznunk 🙂

A tetejét meghinthetjük porcukorral, vagy behúzhatjuk olvasztott csokival is, de natúran is maradhat. Ebből a mennyiségből 40 db kosárka süthető.

Jó étvágyat kívánok!

tavasz

2014. április
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930