Archívum

Archívum: 2014. február

PostHeaderIcon Rozscipó

IMAG4235

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyivel egészségesebb – és finomabb – az otthon sütött kenyér, mint a bolti, ízfokozóval, állományjavítóval , mesterséges színezékkel, tartósítószerrel és egyéb “boingóniumokkal” teletömött sütőipari termék (mert ezeket még nagy jóindulattal sem nevezhetjük kenyérnek).

Számomra az igazi kenyér a klasszikus, kovásszal készült házi kenyér, de azért ez az élesztős rozscipó is megállja a helyét. Az elkészítése rendkívül egyszerű, nem kíván különösebb szaktudást vagy sokéves tapasztalatot, viszont rendkívül finom és egészséges.

Mi kell hozzá:   (ebből a mennyiségből én a nagy gáztepsin 4 db kerek cipót szoktam sütni, ez egy 4-5 tagú családnak egy napra elegendő, de ha soknak  találjátok felezzétek el a mennyiségeket)

  • 1 kg liszt (40 dkg világos rozsliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 40 dkg BL80 kenyérliszt)
  • 3 teáskanálnyi só
  • 1 teáskanálnyi cukor
  • 2 evőkanálnyi joghurt
  • 1 dl olaj
  • 1 evőkanálnyi méz
  • 5 dl langyos víz
  • 4 dkg élesztő

Így készül:

A langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. Egy nagy tálban egy kézi habverővel alaposan összekeverjük a liszteket, a sót és a cukrot, közepébe tesszük a natúr joghurtot, az olajat és a felfuttatott élesztőt a vízzel együtt. Az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha kissé keménynek találjuk a tésztát- sok függ ugyebár a lisztek minőségétől – tegyünk bele még 1-2 evőkanálnyi vizet. 10 perc pihentetés után ismét alaposan dagasszuk át , majd letakarva meleg helyen pihentessük 25-30 percig, ezalatt szép nagyra meg fog kelni. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit és a megkelt tésztát egy éles késsel hasítsuk négy felé. Minden darabot dolgozzunk át még egyszer, formázzuk meg a cipó formát és oldalt, vagy középen ejtsünk rajta egy bemetszést. A cipó sütés közben még jobban meg fog nőni és a metszés szépen ki fog nyílni. a tepsiben letakarva még pihentessük a cipócskákat további 15-20 percig, majd mehetnek az előmelegített sütőbe. 170 C fokon kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Én a megsült cipókat át szoktam kenni vízzel és további 1-2 percre vissza szoktam tolni a sütőbe így szép fényes lesz a külsejük.

Jó étvágyat kívánok!

 

PostHeaderIcon Békebeli kuglóf

IMAG4211

Ez a kedvenc kuglófom, amelynek receptje a dédnagymamám régi szakácskönyvéből származik. Már nagyon sokszor elkészítettem, igazán remek választás a vasárnap délutáni kávé mellé.

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 250 ml tej
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt (20 dkg fehér tönkölyliszt, 20 dkg BL80 kenyérliszt)
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

Először a cukrot  keverjük el a puha vajjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A lisztet egy kézi habverő segítségével fellazítjuk, megsózzuk, majd a vajas tojáshoz adjuk a citromhéjjal együtt, végül a tejben feloldott élesztővel az egészet simára dolgozzuk, fakanállal alaposan kikeverjük. Kivajazott, liszttel meghintett kuglóf formába simítjuk és letakarva meleg helyen 20-25 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 170 C fokon kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Mielőtt kiborítanánk a formából, érdemes egy tűpróbát tenni, nehogy  a közepe nyers maradjon.

A megmaradt tojásfehérjét egy befőttes üvegben a hűtőbe szoktam tenni, jó indok, hogy másnap madártej készüljön 😉

Jó étvágyat kívánok!

IMAG4218

 

2014. február
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728