Archívum: 2014. február

PostHeaderIcon Valentin napra

szerelem1

Ha szólnál, hogyha mondanád!
Én rád hajolnék mint a nád
A tó vízére csendesen.
Hagynám, hogy ringatózz velem.

Ha nem beszélsz, mert nem lehet,
Csak küldjél bármilyen jelet!
Elég egy apró mozdulat,
S én találok hozzád utat!

(Gámentzy Eduárd: Vers Neked)

PostHeaderIcon Rozscipó

IMAG4235

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyivel egészségesebb – és finomabb – az otthon sütött kenyér, mint a bolti, ízfokozóval, állományjavítóval , mesterséges színezékkel, tartósítószerrel és egyéb “boingóniumokkal” teletömött sütőipari termék (mert ezeket még nagy jóindulattal sem nevezhetjük kenyérnek).

Számomra az igazi kenyér a klasszikus, kovásszal készült házi kenyér, de azért ez az élesztős rozscipó is megállja a helyét. Az elkészítése rendkívül egyszerű, nem kíván különösebb szaktudást vagy sokéves tapasztalatot, viszont rendkívül finom és egészséges.

Mi kell hozzá:   (ebből a mennyiségből én a nagy gáztepsin 4 db kerek cipót szoktam sütni, ez egy 4-5 tagú családnak egy napra elegendő, de ha soknak  találjátok felezzétek el a mennyiségeket)

  • 1 kg liszt (40 dkg világos rozsliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 40 dkg BL80 kenyérliszt)
  • 3 teáskanálnyi só
  • 1 teáskanálnyi cukor
  • 2 evőkanálnyi joghurt
  • 1 dl olaj
  • 1 evőkanálnyi méz
  • 5 dl langyos víz
  • 4 dkg élesztő

Így készül:

A langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. Egy nagy tálban egy kézi habverővel alaposan összekeverjük a liszteket, a sót és a cukrot, közepébe tesszük a natúr joghurtot, az olajat és a felfuttatott élesztőt a vízzel együtt. Az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha kissé keménynek találjuk a tésztát- sok függ ugyebár a lisztek minőségétől – tegyünk bele még 1-2 evőkanálnyi vizet. 10 perc pihentetés után ismét alaposan dagasszuk át , majd letakarva meleg helyen pihentessük 25-30 percig, ezalatt szép nagyra meg fog kelni. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit és a megkelt tésztát egy éles késsel hasítsuk négy felé. Minden darabot dolgozzunk át még egyszer, formázzuk meg a cipó formát és oldalt, vagy középen ejtsünk rajta egy bemetszést. A cipó sütés közben még jobban meg fog nőni és a metszés szépen ki fog nyílni. a tepsiben letakarva még pihentessük a cipócskákat további 15-20 percig, majd mehetnek az előmelegített sütőbe. 170 C fokon kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Én a megsült cipókat át szoktam kenni vízzel és további 1-2 percre vissza szoktam tolni a sütőbe így szép fényes lesz a külsejük.

Jó étvágyat kívánok!

 

PostHeaderIcon Békebeli kuglóf

IMAG4211

Ez a kedvenc kuglófom, amelynek receptje a dédnagymamám régi szakácskönyvéből származik. Már nagyon sokszor elkészítettem, igazán remek választás a vasárnap délutáni kávé mellé.

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 250 ml tej
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt (20 dkg fehér tönkölyliszt, 20 dkg BL80 kenyérliszt)
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

Először a cukrot  keverjük el a puha vajjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A lisztet egy kézi habverő segítségével fellazítjuk, megsózzuk, majd a vajas tojáshoz adjuk a citromhéjjal együtt, végül a tejben feloldott élesztővel az egészet simára dolgozzuk, fakanállal alaposan kikeverjük. Kivajazott, liszttel meghintett kuglóf formába simítjuk és letakarva meleg helyen 20-25 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 170 C fokon kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Mielőtt kiborítanánk a formából, érdemes egy tűpróbát tenni, nehogy  a közepe nyers maradjon.

A megmaradt tojásfehérjét egy befőttes üvegben a hűtőbe szoktam tenni, jó indok, hogy másnap madártej készüljön 😉

Jó étvágyat kívánok!

IMAG4218

 

PostHeaderIcon 1 évesek lettünk! :)

IMAG4197

Pontosan egy éve, ezen a napon indítottam útjára az Életfűszerei blogot! 🙂 Igaz, Almáspite néven már néhány hónapja működött, de a jelenlegi megjelenéssel és tartalommal 2013 február 5. óta látogatható.

Na, akkor nézzük a statisztikákat!

A mögöttünk álló 1 évben összesen 8262 látogató keresett fel minket, 42.754 oldalt töltöttetek le, összesen 27 országból! Látogatóink jelentős hányada többször is visszatért hozzánk és hosszasabban elidőzött az oldal böngészésén  🙂

Köszönöm! 🙂 Csak ennyit tudok mondani.

Még néhány érdekes adat: a legaktívabbak 2014. február 4.-én voltatok, ekkor 1320 lapletöltés történt, a legtöbben 2013. december 4.-én jártatok nálunk, szám szerint 513 -an.

Legtöbben Hetty néni legendás áfonyapitéjére voltatok kíváncsiak, és a cimkefelhőből a “bacon” kifejezést nyitottátok meg leggyakrabban. Internetes keresőn keresztül a “filmes kaják” kifejezés kapcsán kerültetek legtöbben hozzánk, de előkelő helyen szerepel a “tönkölyliszt” is. 🙂

Végül pedig, a kattintásokból egyértelműen kiderül, hogy látogatóink rajonganak a jó magyaros ételekért és az édességekért. 🙂

Köszönöm a sok megkeresést, a kedves visszajelzéseket! Én továbbra is itt leszek, itt megtaláltok! 🙂

További kellemes időtöltést, olvasgatást, főzést, sütést, kézimunkázást kívánok mindenkinek! 🙂

És még valami így a végére: 1 év alatt 12 alkalommal érte támadás az oldalt, ebből egyszer sikerült a támadónak feltörnie és egy nem kívánt tartalmat elhelyezni rajta. 🙁 Sajnos ilyen is van…

A fotón egy Táblácska látható. Ismeritek? Ha nem, ismerjétek meg, különleges ajándék: tablacska.hu

Szép tél végi napokat mindenkinek! 🙂

szülinap1

2014. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Életfűszerei FACEBOOK