Archívum: 2013. december

PostHeaderIcon Boldog karácsonyt!

Hot drink for winter and Christmas

 

 

Mindenkinek boldog, békés, szép karácsonyt kívánok!

PostHeaderIcon A megérkezés…

Advent negyedik vasárnapjára

adventi koszoru2

 

Küszöbön áll az Ünnep….lassan megérkezünk. Ez alkalomból Wass Albert sorait hoztam el Nektek. Szeretettel ajánlom 🙂

“Csak kicsike fénysugár ez. Alig elegendő, hogy az emberiséget előbbre mozdítsa kétezer
éven át, bár nehány hüvelyknyit. Isten valódi üzenete eltemetődött sötét és bonyolult
elméletek, üres formaságok alá, az álműveltség kitaposott útja alá.

És bár az üzenet igen egyszerű, talán legtöbbünknek túlságosan is könnyen érthető,
mivel elménket hozzászoktattuk, hogy csak bonyolult feladatokkal foglalkozzon, az üzenetet
általában a gyermekek értik meg, amíg csak gyermekek maradnak. Mint ahogy, lelkük
mélyén, gyermekek voltak a pásztorok is.
Isten világa csodálatos, és csodálatos az ember is. Ez minden, amiről az üzenet szól.
Vedd le a színezett szemüveget, azt a hamis szemüveget, melyet az úgynevezett műveltség
rakott a szemed elé. A félelmek, kétségek, téves hiedelmek, tanok és szokások színezte
szemüveget. Vedd csak le, és mindjárt eléd tárul a világ, ahogy azt Isten megteremtette.
Amilyen az valójában.
Hányd le öntudatodról az ember-képzelte tudás ábrándját, a betegségek találmányát, a
szenvedés és gyűlölködés csinálmányát. Isten soha nem teremtett ilyeneket. Ezek csak az
ember maga alkotta világában fordulnak elő, ami nem az igazi világ. Ez csak a színezett
szemüveg világa.
Ám a karácsonyi üzenet legnagyobb titka ezeknél mélyebben rejtezik. A lét alapvető
törvényében. A szeretet törvényében.
Mint ahogy a természet világában minden, amit látunk vagy tapintunk nem egyéb, mint
a ható erő különféle formája, azonképpen a lélek világában az egyetlen létező elem a szeretet.
A világot szeretet hozta létre, szeretettel és a szeretet kedvéért. Így hát a szeretet az
egyetlen indíték, az egyedüli erő, ami képes előbbre vinni a világot. Mondhatnánk, a szeretet
hiánya olyan, mintha fény nélkül járnánk a köd homályában, melyben elvész az ösvény, mely
démoni árnyakat sejtet és ami a semmibe visz.
Ha van okunk, hogy a karácsonyfa gyertyáit meggyújtsuk, az csak az lehet, hogy
emlékeztessük magunkat a szeretet fontosságára az emberi létben. A szeretetre, ami ragyogó
fényként munkál a bennünket körülvevő sötétben, ahol ez a mi világunk telve van az ember
kitalálta rémek ijesztő árnyaival, melyek a gyűlölködés és a szenvedés egyazon tengelye körül
forognak. Ezek a karácsonyi fények kell emlékeztessenek bennünket, legalább egyszer az
évben, hogy nincs más kiút ebből a végzetes örvényből, mint a szeretet.
Ez a család, kedveseim, kicsi homokszem csak a világban. De ha ti fel tudjátok fogni a
karácsonyi örömhír valódi jelentését, és annak tanítását a magatok kis bűvkörében mind
elkezditek működtetni, úgy ez a kicsi homokszem ragyogni fog, mint gyertya a sötétben, és
segít majd másokat, hogy ők is megleljék a maguk útját.
A világ szép és jó. Csillagok, virágok, fák, kék egek és esős éjszakák, a mosoly
embertársunk arcán, a gondolat, mi örömöt és boldogságot fogan — mindez így együtt a világ.
Mikor az útját járjátok, emlékezzetek rá: nincs semmi egyéb körülöttetek, mint Isten, meg
amit belőle visszatükröztök. Ha olykor-olykor úgy érzitek, hogy sötét árnyak vesznek körül,
jusson eszetekbe, hogy csak a magatok árnyékát látjátok, és a sötétség abban nem egyéb, mint
a fény hiánya.

Munkálkodjatok ezeken a magatokban rejlő sötét foltokon, és akkor
megszabadultok a gonoszság, a betegség, a szomorúság árnyától, és minden egyébtől, ami
megrémíthet. Legyen menedéktek a szeretet, és jobb lesz a világ, amelyben éltek.
Ez, szeretett gyermekeim és unokáim, az én nektek írt karácsonyi történetem.
Emlékezzetek rá, ha majd az éjszaka sötétje rátok szakad. Mikor majd úgy látjátok, hogy a
világ elmerül a ködben, és én többé már nem leszek itt, hogy kinyújtsam felétek a kezem.
Veletek leszek mindig ennek a karácsonynak az emlékezetében.”
( Wass Albert 1969 karácsonyára külön kis füzetben megjelentetett angol nyelvű írása, a
“the True Story of Christmas”  Fordította: Simó József )

PostHeaderIcon Vörösboros, rozmaringos kacsasült, hagymás törtkrumplival

IMAG3766

Ehhez a különlegesen finom kacsasülthöz szerintem jobban passzol a párolt lila káposzta, de most a ház ura kívánsága szerint jó kis magyaros, hagymás törtkrumplit készítettem hozzá. Így is fincsi lett!

Hozzávalók:

  • egy szép, nagy házi kacsa
  • 1 palack édes vörösbor
  • sok morzsolt rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma

A körethez:

  • 50 dkg főtt krumpli
  • 3 fej hagyma
  • kacsazsír
  • kiskanálnyi fűszerpaprika

A kacsát kívül-belül megsózzuk, jól bedörzsöljük reszelt fokhagymával és megszórjuk rozmaringgal. Római tálba vagy kacsasütőbe fektetjük és aláöntjük a vörösbort. Lefedjük és időnként megforgatva barnára sütjük.

A körethez a krumplit sós vízben megfőzzük, majd a vizet leöntjük róla és összetörjük. Kevés kacsazsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk és elkeverünk benne egy kiskanálnyi fűszerpaprikát, majd az összetört krumplihoz keverjük.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Mézeskalács

IMAG3761

 

Ez a mézeskalács ütőfával készült, úgy is mondhatom, hogy ez a dombornyomott verzió 🙂 , de a hagyományos, süteménykiszúrós módszerrel is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 25 dkg világos rozsliszt
  • 25 dkg sima liszt
  • 25 dkg méz
  • 15 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 3 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 3 teáskanálnyi mézeskalácsfűszer
  •  + 1 tojás felverve a tetejére

A tojásokat a mézzel, cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával, mézeskalácsfűszerrel elkevert liszteket. Az egészet alaposan össze gyúrjuk és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. Pár napra ott is felejthetjük, így az ízek össze tudnak érni és a tésztával is könnyebb dolgunk lesz. Ha ütőfával dolgozunk, azt egy ecset segítségével mindig lisztezzük be, különben ember legyen a talpán, aki kiszedi belőle a tésztát! Sütés előtt a sütikről egy ecset segítségével le szoktam seperni a lisztet, nehogy megégjen, és ha felvert tojással megkenjük, szép fényes sütijeink lesznek. 200 C fokos sütőben sütjük vigyázva, mert a mézes süti könnyen megég!

Jó sütögetést kívánok!

IMAG3716

A mézeskalács ütőfámat Kövér György, erdélyi fafaragó művész készítette, kifejezettem az én részemre! Ezúton is hála érte! Álom vele dolgozni! 🙂

 

PostHeaderIcon Bernátka zsákocskája :)

IMAG3682

Bernátka az én kis három éves unokaöcsém. Nagy haverok vagyunk a kis legénykével. Neki készítettem ezt a rendhagyó mikuláscsomagot.

Rénszarvas mintás karácsonyi pamutvászonból varrtam a szatyrocskát, összehajtott dupla rétegben, így van egy kis tartása is és belül is a vidám rénszarvasok figyelnek. A szatyrocska alját kerekre, kissé kúp alakúra szabtam, így jól meg lehet pakolni.

Az elejére került a rénszarvasos hímzett kép, amiből a fotó nem sokat ad vissza, de higgyétek el, gyönyörű! Fehér kongréra piros, barna, arany és metálvörös gyöngyfonallal készítettem a hímzést.

A fotón láthatjátok Cecília kezecskéjét, ő végig aktívan részt vett a munkában 🙂

Minden alkatrészt a Meseboltban szereztem be (Budapest, Köki Terminál)

Ha van kedvetek készítsétek el, karácsonyig pont meglesz.

IMAG3678

PostHeaderIcon Tökös-mézes puszedli

IMAG3691

Még volt a pinyóban egy kis sütőtök, úgyhogy kipróbáltam ezt a receptet, amelyet még évekkel ezelőtt én is úgy kaptam. Nem csalódtam benne! Rögtön puha, könnyű és isteni finom mézes süteményeim lettek! Próbáljátok ki Ti is!

Mi kell hozzá?

  • 3 db tojás sárgája + 1 db egész tojás
  • 30 dkg cukor (én fele nádcukor, fele nyírfacukor arányokkal dolgoztam)
  • 4 evőkanálnyi tejföl
  • 5 dkg margarin
  • 25 dkg méz
  • 30 dkg megsütött, kihűtött sült tök
  • 60 dkg liszt (nálam világos tönkölyliszt)
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 2 evőkanálnyi mézeskalácsfűszer
  • tetejére dió, mandula vagy szárazon átpirított tökmag

Így készül:

A tojásokat a cukorral, tejföllel, margarinnal és a mézzel alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az áttört sült tököt is. A lisztet a mézeskalácsfűszerrel és a szódabikarbónával összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. Az egészet alaposan átkeverjük, forgatjuk egy fakanállal. Ilyenkor még csak egy ragacsos cucc az egész, de ha letakarva a hűtőbe tesszük, másnapra teljesen átalakul az állaga, gyúrható, formázható lesz. Másnap lisztes deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk és formákat szaggatunk belőle, melyeket sütés előtt magokkal kedvünkre díszíthetünk. Bevallom, és a mézeskalácsot egy másik fajta tésztából készítem, így én ezt nem nyújtottam ki, hanem maradtam a puszedlinél. A tésztából két kanál segítségével kis halmocskákat raktam a sütőpapírral kibélelt tepsire, mindegyikre került egy darabka dió, és 200 C fokos sütőben megsütöttem. Ebből a mennyiségből háromszor tudtam telerakni a nagy gáztepsit.

Nagyon finom lett!

PostHeaderIcon A célegyenesben…

Advent harmadik vasárnapjára

advent 3

 

Ágh Tihamér:
Adventkor

Ködös hajnal-órák, tejszínű reggelek,
a földön sárguló, elkínzott levelek.
Az ég hólyagszemén nem tör át a nap
sugárnyalábja felhőtlen megakad.
Az ősz lassan lépked, majd télbe borul
és ahogy megvirrad, be is alkonyul…
Este tompa fények remegnek az utcán,
megtörnek a tócsák fodrozódó foltján.
De a hétköznapok bágyadt szürkesége
nem törheti meg azt, ami bennünk béke.
Lelkünkben reménység, a szívünkben áldás:
Ránk köszöntött advent,
boldog Jézus-várás…

köd2

PostHeaderIcon Joghurtos padlizsán

joghurtos padlizsán

A török étteremben ez a kedvenc köretem. Szerencsére otthon is könnyen elkészíthető, és annyira finom, hogy még azoknak is ízlik, akik általában nem szeretik a padlizsánt.

Mi kell hozzá?

  • 2 db friss padlizsán
  • 4 dl házi joghurt vagy eredeti görög joghurt (nem az édes, Danone féle brrr!)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom

A padlizsánokat megmossuk és hámozás nélkül fél cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy tésztaszűrőbe tesszük, besózzuk és megvárjuk míg levet enged, ezt kiöntjük alóla. A padlizsánszeleteket – méretüktől függően – 4 vagy 8 cikkre vágjuk és egy serpenyőben kb. 1 evőkanálnyi olajon átpirítjuk. Közben fűszerezzük oregánóval és bazsalikommal, majd kissé kihűtjük. A joghurtba belereszeljük a fokhagymát és beleforgatjuk a sült padlizsánszeletkéket.   Még magában is nagyon finom egy kis pitakenyérrel vagy pirítóssal.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

 

PostHeaderIcon Babakonyha: Rozmaringos burgonyafőzelék

fűszeres krumpli

Ez a különlegesen finom burgonyafőzelék 9-10 hónapos kortól adható a babának. Feltétként kerülhet rá párolt csirkehús, vagy reszelt sajt.

Hozzávalók:

  • 2-3 db burgonya
  • mokkáskanálnyi morzsolt rozmaring
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanálnyi  repceolaj vagy olívaolaj
  • 1 teáskanálnyi fehér tönkölyliszt

A krumplikat meghámozzuk, felkockázzuk és egy lábasban kevés vízzel feltesszük főni. Fűszerezzük sóval és rozmaringgal. Ha már a burgonya puhára főtt, levesszük a tűzről és egy másik edényben az olajjal és a liszttel nagyon világos rántást készítünk. Ezt kevés hideg vízzel felöntjük és a krumplihoz adjuk, amelyet a tűzre visszatéve még egyszer összeforralunk. A baba igényei szerint villával összetörjük, vagy botmixerrel pépesítjük. Reszelt sajttal nagyon finom!

Jó étvágyat kívánok! 🙂

PostHeaderIcon Szülinapi babatorta

babakeksztorta

Cecily első születésnapjára készítettem ezt a nagyon finom, babakekszes, mézes tortát. Nem csak babáknak ajánlom! 🙂

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg nyírfacukor porítva, vagy 20 dkg sima porcukor
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál házi sárgabarack lekvár
  • 1 dl tej
  • 30 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • 2 evőkanálnyi méz
  • 1 teáskanálnyi mézeskalácsfűszer

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 evőkanálnyi fehér tönkölyliszt
  • fél liter tej
  • 1 kiskanálnyi vaníliakivonat, vagy 2 tasak vanillincukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg nyírfacukor

A díszítéshez:

  • 2 dl házi tejszín
  • 1 evőkanálnyi porított nyírfacukor
  • 1 csomag habfixáló
  • babakeksz

A tésztához egy tálban alaposan elkeverjük a porcukrot a tojásokkal, hozzáadjuk a lágyra olvasztott vajat, a lekvárt, a mézet, a tejet és a citromhéjat. Jól elkeverjük, majd apránként hozzá adagoljuk a sütőporral és a mézeskalácsfűszerrel elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt tortaformában 170 C fokos sütőben készre sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a krémet: A fél liter tejnek kb. a felét feltesszük forrni, hozzáadjuk a cukrot is, a másik felét pedig alaposan elkeverjük a liszttel. Én erre a célra egy műanyag shakert rendszeresítettem olyat, amilyet a fogyókúrás turmixok mellé adnak. Néhány mozdulattal csomómentesre lehet benne keverni a lisztes tejet. Ezt a lisztes tejet a forrásban lévő többi tejhez öntjük, újraforraljuk, majd levesszük a tűzről. Elkeverjük benne a vaníliakivonatot és beleolvasztjuk a vajat, majd lehűtjük a krémet.

A piskótalapot – miután kihűlt – 3 lapra vágjuk és szépen megtöltjük a krémmel. Úgy érdemes a krémmel gazdálkodni, hogy a torta tetejére és az oldalára is jusson egy vékony rétegben.

A tejszínt felverjük a cukorral és a habfixálóval, majd ezzel bevonjuk az egész tortát. Díszítésnek elhelyezünk rajta néhány babakekszet.

Nálunk ez a torta mindig nagy sikert arat, azonnal el szokott fogyni.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

szülinap

 

 

 

2013. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Életfűszerei FACEBOOK