Archívum: november 19th, 2013
Csokis töltött fánk
Fincsi meleg fánk, benne édes csokoládé..nymm..
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (világos tönkölyliszt)
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanálnyi rum (én ehelyett édes, amerikai whiskey-t használok)
- 10 dkg vaj
- 250 ml tej
- reszelt citromhéj
- 2 tábla kiváló minőségű csokoládé, kockákra törve
- olaj a sütéshez
Így készül:
A lisztet, cukrot, sót elkeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk, ide öntjük a tejjel kikevert élesztőt, tojássárgájákat, rumot, citromhéjat. Az olvasztott vajjal az egészet alaposan összedolgozzuk, majd letakarva duplájára kelesztjük. Lisztes deszkára borítva fél cm vékony téglalap alakúra kinyújtjuk. A tészta egyik felére megfelelő távolságokra egymástól, elhelyezzük a csokoládékockákat, majd óvatosan, ügyesen ráborítjuk a tészta másik felét. Fánkszaggatóval úgy szaggatjuk ki, hogy minden fánk közepére csokikocka kerüljön. A kiszaggatott fánkokat még 10 percig pihentetjük, majd nem túl forró olajban a szokott módon kisütjük.
Langyosan kell fogyasztani, mert hidegen a csoki visszadermed benne (de olyan finom, hogy erre úgysem lesz idő) 🙂
“Nem lehet abbahagyni” csirke
Frank Júlia kiváló receptje, csirkemellből elkészítve. Egyszerű és finom fogás, tényleg nem lehet abbahagyni. 🙂
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 nagy fej hagyma
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanálnyi liszt
- 4 evőkanálnyi olaj
- 1 púpozott teáskanálnyi fűszerpaprika
- 1 teáskanálnyi só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanálnyi majoranna
- 1 mokkáskanálnyi bors
- 1 mokkáskanálnyi őrölt kömény
Így készül:
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, megsózzuk és állni hagyjuk. A lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a reszelt fokhagymával, a hússzeletek mindkét oldalát megmártjuk benne, majd kivajazott tepsire egymás mellé rendezzük. Ha maradt meg fűszeres lisztünk, azt egyenletesen a húsok tetejére szórhatjuk. Az egészet megszórjuk a felkarikázott hagymával, majd beborítjuk a reszelt sajttal. Végül lelocsoljuk a tejföl és az olaj keverékével. Alufóliával lefedve, kb. 50 perc alatt puhára sütjük, majd a fóliát levéve a tetejét hagyjuk megpirulni. Én köretként zöldséges rizst és párolt lila káposztát készítettem mellé, de egy szimpla salátával is megállja a helyét.
Jó étvágyat kívánok!
Tarka-barka sütemény
Nálunk ez a végtelenül egyszerű sütemény vezeti a népszerűségi toplistát. Persze olyan finomra sütni senki sem tudja mint a nagymama, de azért az enyémnek se marad sok ideje a tálcán ücsörögni!
Mi kell hozzá?
- 3 db tojás
- 20 dkg porcukor (én porított nyírfacukorral készítem)
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanálnyi lekvár + ízlés szerint a töltelékbe
- 1 dl tej
- 30 dkg liszt (fehér tönkölyliszt)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor, de ez el is maradhat
- reszelt citromhéj
- 2 evőkanálnyi kakaópor
Így készül:
A porcukrot a tojásokkal elkeverjük, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a lekvárt, a tejet, a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Mindezt alaposan kikeverjük, majd apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és hézagosan belekanalazzuk a massza felét, a másik felében pedig jól elkeverjük a kakaóport, majd azt is a tepsibe kanalazzuk, az üresen hagyott helyekre. 200 C fokos sütőben lassan megsütjük. Kihűlt állapotában a tésztát két lapra vágjuk és lekvárral megtöltjük, tetejét porcukorral meghinthetjük, de nem szükséges, így is elég édes.
Jó étvágyat kívánok!