Archívum: november 1st, 2013
Diós kalács – mákos kalács
Nagyon fincsi, különleges kalács, a tölteléke lehet túró, darált mandula, aszalt gyümölcsök, cukros fahéj is, de most maradjunk az autentikus dió/mák kombónál.
Mi kell hozzá?
- 75 dkg sima liszt
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 4,5 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 2 egész tojás
- 3 dl tej
- darált dó
- mák
Így készül:
A tejben az élesztőt kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet a cukorral és a sóval jól elkeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat és a vajjal az egészet jól összedolgozzuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt a tészta, két egyenlő részre osztjuk és egyenként 1 cm vastagságú négyzetre nyújtjuk. Kinyújtásnál figyelembe vesszük a sütőforma méreteit! A diót és a mákot külön-külön összekeverjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral vagy nyírfacukorral. A tölteléket a tésztalapokra simítjuk, szorosan feltekerjük, sütőpapírral kibélelt formába igazítjuk és letakarva ismét kelesztjük, kb. 20 percig. Sütés előtt a tetejét tojással vagy tejjel lekenhetjük, de nem szükséges. 200 C fokos sütőben készre sütjük. A szeleteléssel várjuk meg, míg teljesen kihűl!
Jó étvágyat kívánok!