Archívum

Archívum: november 1st, 2013

PostHeaderIcon Diós kalács – mákos kalács

pizap.com13828959238124

Nagyon fincsi, különleges kalács, a tölteléke lehet túró, darált mandula, aszalt gyümölcsök, cukros fahéj is, de most maradjunk az autentikus dió/mák kombónál.

Mi kell hozzá?

  • 75 dkg sima liszt
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 4,5 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 2 egész tojás
  • 3 dl tej
  • darált dó
  • mák

Így készül:

A tejben az élesztőt kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet a cukorral és a sóval jól elkeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat és a vajjal az egészet jól összedolgozzuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt a tészta, két egyenlő részre osztjuk és egyenként 1 cm vastagságú négyzetre nyújtjuk. Kinyújtásnál figyelembe vesszük a sütőforma méreteit! A diót és a mákot külön-külön összekeverjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral vagy nyírfacukorral. A tölteléket a tésztalapokra simítjuk, szorosan feltekerjük, sütőpapírral kibélelt formába igazítjuk és letakarva ismét kelesztjük, kb. 20 percig. Sütés előtt a tetejét tojással vagy tejjel lekenhetjük, de nem szükséges. 200 C fokos sütőben készre sütjük. A szeleteléssel várjuk meg, míg teljesen kihűl!

Jó étvágyat kívánok!

 

 

2013. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930