Archívum: 2013. november
Babakonyha: Almás-fahéjas joghurt :)
Ha már fogyaszt tejterméket a bébi, bátran adhatunk neki házilag készített gyümölcsjoghurtot. Sokkal egészségesebb mint a bolti, és legalább tudjuk, hogy mi van benne 🙂
Így készítjük:
Egy szép érett almát meghámozunk és kevés víz hozzáadásával a mikróban 1-2 perc alatt puhára pároljuk, majd kihűtjük. A langyosra hűtött almát villával összetörjük, késhegynyi őrölt fahéjjal ízesítjük és 4 evőkanálnyi natúr joghurttal alaposan összekeverjük. Én egy pici nyírfacukrot szoktam hozzá adni, mert a kislányom édesen szereti 🙂 Nagyobb gyerekeknek tehetünk bele mazsolát, és 1 teáskanálnyi búzacsírával még tartalmasabbá tehetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Csokis töltött fánk
Fincsi meleg fánk, benne édes csokoládé..nymm..
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (világos tönkölyliszt)
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanálnyi rum (én ehelyett édes, amerikai whiskey-t használok)
- 10 dkg vaj
- 250 ml tej
- reszelt citromhéj
- 2 tábla kiváló minőségű csokoládé, kockákra törve
- olaj a sütéshez
Így készül:
A lisztet, cukrot, sót elkeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk, ide öntjük a tejjel kikevert élesztőt, tojássárgájákat, rumot, citromhéjat. Az olvasztott vajjal az egészet alaposan összedolgozzuk, majd letakarva duplájára kelesztjük. Lisztes deszkára borítva fél cm vékony téglalap alakúra kinyújtjuk. A tészta egyik felére megfelelő távolságokra egymástól, elhelyezzük a csokoládékockákat, majd óvatosan, ügyesen ráborítjuk a tészta másik felét. Fánkszaggatóval úgy szaggatjuk ki, hogy minden fánk közepére csokikocka kerüljön. A kiszaggatott fánkokat még 10 percig pihentetjük, majd nem túl forró olajban a szokott módon kisütjük.
Langyosan kell fogyasztani, mert hidegen a csoki visszadermed benne (de olyan finom, hogy erre úgysem lesz idő) 🙂
“Nem lehet abbahagyni” csirke
Frank Júlia kiváló receptje, csirkemellből elkészítve. Egyszerű és finom fogás, tényleg nem lehet abbahagyni. 🙂
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 nagy fej hagyma
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanálnyi liszt
- 4 evőkanálnyi olaj
- 1 púpozott teáskanálnyi fűszerpaprika
- 1 teáskanálnyi só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanálnyi majoranna
- 1 mokkáskanálnyi bors
- 1 mokkáskanálnyi őrölt kömény
Így készül:
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, megsózzuk és állni hagyjuk. A lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a reszelt fokhagymával, a hússzeletek mindkét oldalát megmártjuk benne, majd kivajazott tepsire egymás mellé rendezzük. Ha maradt meg fűszeres lisztünk, azt egyenletesen a húsok tetejére szórhatjuk. Az egészet megszórjuk a felkarikázott hagymával, majd beborítjuk a reszelt sajttal. Végül lelocsoljuk a tejföl és az olaj keverékével. Alufóliával lefedve, kb. 50 perc alatt puhára sütjük, majd a fóliát levéve a tetejét hagyjuk megpirulni. Én köretként zöldséges rizst és párolt lila káposztát készítettem mellé, de egy szimpla salátával is megállja a helyét.
Jó étvágyat kívánok!
Tarka-barka sütemény
Nálunk ez a végtelenül egyszerű sütemény vezeti a népszerűségi toplistát. Persze olyan finomra sütni senki sem tudja mint a nagymama, de azért az enyémnek se marad sok ideje a tálcán ücsörögni!
Mi kell hozzá?
- 3 db tojás
- 20 dkg porcukor (én porított nyírfacukorral készítem)
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanálnyi lekvár + ízlés szerint a töltelékbe
- 1 dl tej
- 30 dkg liszt (fehér tönkölyliszt)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor, de ez el is maradhat
- reszelt citromhéj
- 2 evőkanálnyi kakaópor
Így készül:
A porcukrot a tojásokkal elkeverjük, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a lekvárt, a tejet, a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Mindezt alaposan kikeverjük, majd apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és hézagosan belekanalazzuk a massza felét, a másik felében pedig jól elkeverjük a kakaóport, majd azt is a tepsibe kanalazzuk, az üresen hagyott helyekre. 200 C fokos sütőben lassan megsütjük. Kihűlt állapotában a tésztát két lapra vágjuk és lekvárral megtöltjük, tetejét porcukorral meghinthetjük, de nem szükséges, így is elég édes.
Jó étvágyat kívánok!
Sajtkrémleves tortilla chips-el
Sajtkrémleves – kolesz verzió. Isteni!
Hozzávalók:
- 1 doboz natúr Medve sajt
- 10 dkg Trappista sajt
- 6 dkg Pannónia sajt
- 5 dkg vaj (nem margarin!)
- 1 dl tejszín
- 8 dl víz
- 1 db leveskocka
- pár szem tortilla chips a tetejére
- kevés reszelt füstölt sajt szintén a tetejére
Mesterfogás helyett a háromszög alakú Medvesajttal is elkészíthető, az ízén nem változtat. A vajat egy fazékba tesszük, és a füstölt sajt kivételével az összes sajtot ráreszeljük, morzsoljuk. Felöntjük kb. fél liter vízzel, beledobjuk a leveskockát és az egészet összeforraljuk. Ezalatt a sajtok szépen felolvadnak, ha mégis kicsit darabos marad egy botmixerrel segíthetünk a dolgon. Nem kell sokáig főzni, az első rottyanás után hozzáöntjük a tejszínt és a maradék 3 dl vizet, újra felforraljuk és már merhetjük is a tányérokba. Reszelt füstölt sajttal és tortilla chips-el tálaljuk.
Más sajtokkal is elkészíthető, de nagyon fontos, hogy csak jó minőségű sajtot vásároljunk, mert a gagyi műanyag “sajtkészítmények” nem fognak jól felolvadni a vízben. Nem is beszélve az egészségkárosító hatásukról!
Kevés ennél egyszerűbb leves van. Jó étvágyat kívánok!
Almáspitém
Ennek a süteménynek a receptje szerénytelenül a Mesealmás nevet viseli a szakácskönyvemben. Így kaptam meg a nagymamámtól, így is teszem közkinccsé. Ha kipróbáljátok, garantált sikerre számíthattok!
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 db tojás + 1 db a tetejére lekenni
- 15 dkg cukor
- csipetnyi só
- 20 dkg margarin (Liga)
- 3 nagy evőkanálnyi zsíros tejföl
- reszelt citromhéj
A töltelékbe:
- 1,5 – 2 kg reszelt alma
- 15 dkg cukor
- 1 nagy teáskanálnyi fahéj
- mazsola, aki szereti
- zsiradék, zsemlemorzsa a tepsihez
Így készül:
A lereszelt almát kb. 0,5 dl víz hozzáadásával pár perc alatt megpároljuk, majd lehűtjük.
A lisztet a sütőporral és a cukorral, sóval jól elkeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a citromhéjat, majd a tejföllel és a tojással alaposan összegyúrjuk, ezután elfelezzük. Lisztezett deszkán a tészta egyik felét 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd zsírozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe simítjuk és vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. A kihűlt almát jól elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd az egészet egyenletesen eloszlatjuk, simítjuk a tésztán. Letakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal. Felvert tojással megkenjük, villával több helyen megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 C fokon megsütjük. Igaz, az illatok nagyon csábítóak, de mint minden piténél, itt is érdemes várni, míg egy kicsit hűl a sütemény.
Ez bizony nem kis mennyiség! Én a legnagyobb gáztepsiben szoktam készíteni, de annyira finom, hogy szinte tányérra tenni sincs időm, mert a tepsiről elfogy.
Jó étvágyat kívánok!
Tejszínes sütőtökleves
Nagyon könnyen elkészíthető, tápláló, finom krémleves.
Mi kell hozzá?
- 1 db sütőtök
- 3 dl víz
- 1 gerezd fokhagyma
- kiskanálnyi rozmaring
- 3 dl tejszín
- a tetejére reszelt sajt, pirított bacon, tökmagolaj
Így készül:
A tököt szétvágjuk, kimagvaljuk, húsát bevagdossuk és a vágásokba vékonyra szeletelt fokhagymát nyomkodunk, tetejét rozmaringgal megszórjuk és a sütőben puhára sütjük. A megsült tök húsát kanállal egy fazékba szedjük, ráöntjük a vizet, botmixerrel pürésítjük, majd a tejszínt is hozzá öntve össze forraljuk. Kicsit még ízesíthetjük rozmaringgal vagy sóval. Én van úgy, hogy egy leveskockát is dobok bele, vagy belefőzök egy szál lestyánt, ez ízlés dolga. Pirított baconnel, reszelt sajttal, pár csepp tökmagolajjal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Én legjobban ezt a fajta sütőtököt szeretem . Fantasztikusan finom, édes ízű, a húsa sütés után is vastag marad és teljesen homogén, nem húz rostokat. Nagyon jó vele dolgozni!
Diós kalács – mákos kalács
Nagyon fincsi, különleges kalács, a tölteléke lehet túró, darált mandula, aszalt gyümölcsök, cukros fahéj is, de most maradjunk az autentikus dió/mák kombónál.
Mi kell hozzá?
- 75 dkg sima liszt
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 4,5 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 2 egész tojás
- 3 dl tej
- darált dó
- mák
Így készül:
A tejben az élesztőt kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet a cukorral és a sóval jól elkeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat és a vajjal az egészet jól összedolgozzuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt a tészta, két egyenlő részre osztjuk és egyenként 1 cm vastagságú négyzetre nyújtjuk. Kinyújtásnál figyelembe vesszük a sütőforma méreteit! A diót és a mákot külön-külön összekeverjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral vagy nyírfacukorral. A tölteléket a tésztalapokra simítjuk, szorosan feltekerjük, sütőpapírral kibélelt formába igazítjuk és letakarva ismét kelesztjük, kb. 20 percig. Sütés előtt a tetejét tojással vagy tejjel lekenhetjük, de nem szükséges. 200 C fokos sütőben készre sütjük. A szeleteléssel várjuk meg, míg teljesen kihűl!
Jó étvágyat kívánok!