Archívum

Archívum: október 3rd, 2013

PostHeaderIcon Egybensült sertéskaraj kukoricagombóccal

pizap.com13698259720622

Ennél a fogásnál igazából a köret az érdekes: a kukoricadarából készült gombóc igazán finom és remek alternatíva, ha már unjuk a szokásos krumpli-rizs kombót. Érdemes egy finom mártást is készíteni mellé!

A kukoricagombóc hozzávalói:

  • 30 dkg kukoricadara
  • 1 liter víz
  • teáskanálnyi só
  • 4 db zöldhagyma
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanálnyi vaj
A húst sóval, zúzott fokhagymával és babérlevéllel fűszerezzük, és olajjal vagy zsírral kikent tepsibe téve, fóliával lefedve, vagy sütőzacskóban puhára sütjük.
Amíg a hús sül, addig elkészítjük a köretet:
1 l forrásban lévő vízbe, állandó keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát, jól kikeverjük, hogy ne legyen csomós. Nem kell megijedni, szinte azonnal összeáll.
Hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát, jól megsózzuk és 6-7 percig főzzük.
A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a tojássárgáját, majd lefedve 15 percig pihentetjük.
15 perc pihenőidő után még fedő nélkül is hagyjuk kicsit kigőzölni, ugyanis kézzel fogunk gombócokat formázni belőle, ami forrón fájdalmas mutatvány lehet 🙂 Tehát vizes kézzel gombócokat formázunk, melyeket kivajazott tepsibe teszünk. Minden gombóc tetejére kerül egy kis tejföl, és némi reszelt sajt.
Mehet a sütőbe a husi mellé, kb.15 perc sütés elég neki.
A kisült húst langyosra hűtjük, és éles késsel szeleteljük, a hússzeletek köré sorakoztatjuk a gombóckáinkat. Elkészült a produkció!
pizap.com13805220233432
Ha nem akarjuk a gombócokat a sütőbe tenni, akkor kilapítva kevés olajon meg is süthetjük. Így talán még finomabb!
Jó étvágyat kívánok!
2013. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031