Archívum: 2013. október
Tökös derelye…vagy valami hasonló :)
Van kedvetek elkészíteni Harry Potter kedvenc ételeit?
Kezdjük talán a tökös derelyével. Ami valójában nem derelye – legalábbis a mi hagyományos, lekvárral töltött, pirított morzsába forgatott barátfülénktől fényévekre áll. Ez igazából egy pitéhez hasonló édesség, amit a Roxfort-expresszen a büfés boszorkány kocsijáról vásárolhattak a varázslóiskolába tartó gyerekek.
Veronika lányommal együtt nagy Harry Potter rajongók vagyunk. Akik ismernek engem tudják, hogy a mesék, fantasy történetek nálam toplistás helyen szerepelnek, így nem esett nehezemre lecenzúrázni a könyveket, mielőtt a kislányom megkapta őket. Még mielőtt a filmeket megnéztük volna, mind a hét kötetet elolvastam. Annyira megragadott a történet, hogy volt amelyik kötetet, amint a végére értem be se csuktam, hanem már kezdtem is újra előröl olvasni. A filmekkel már más a helyzet, ott már érdemes figyelembe venni a “korhatárkört”. Némelyik jelenet rendkívül félelmetesre sikeredett és sok minden ki is maradt a filmekből – már ahogy általában lenni szokott, de azért megállja a helyét. Jó kis szórakoztató mese.
Íme az én tökös “derelyém” :
A kosárka formát mézes, fűszeres tésztával béleltem, ebbe került a csak enyhén megízesített sült tök. Nagyon finom lett. Igazi őszi finomság a délutáni kávé mellé.
Hozzávalók:
- 1 db kisebb méretű sonkatök
- 40 dkg liszt
- 10 dkg porcukor (porított nyírfacukor)
- 5 dkg vaj
- 2 db tojás sárgája
- mokkáskanálnyi sütőpor
- 2-3 evőkanálnyi tej
- csipetnyi só
- reszelt citromhéj
- 1 evőkanálnyi mézeskalácsfűszer
- 1 teáskanálnyi fahéj
- 2 evőkanálnyi méz + még 2 evőkanálnyi a töltelékbe
Így készül: A tököt félbevágjuk, kimagvaljuk és a sütöben puhára sütjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, csipetnyi sóval. Egy másik tálban a puhára olvasztott vajat habosra keverjük a tojássárgájával, cukorral és a mézzel, majd mindezt a lisztes keverékhez adjuk. Kis tej (2-3 evőkanálnyi) hozzáadásával könnyű tésztát gyúrunk belőle, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A tök húsát tálba kaparjuk, villával összetörjük, majd ízesítjük 1 teáskanálnyi fahéjjal és ízlés szerint mézzel. A tésztát vékonyra (2-3 mm-re) nyújtjuk, megfelelő méretű köröket szúrunk ki belőle, ezekkel béleljük ki a vajjal kikent kosárka formákat, majd jöhet rá a töltelék. A tetejét szépen elsimítjuk és a leeső tésztaszélekkel díszítjük. 200 C fokos sütőben készre sütjük. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Ebből a mennyiségből nekem 6 nagy és 6 kicsi kosárka szokott kijönni.
Jó étvágyat kívánok!
Babakonyha: sárgarépafőzelék
A glutén bevezetése után – kb. 6-7 hónapos kortól adható a babának. Vitamindús, tápláló főzelék. Feltétként apróra vágott párolt csirkehúst, reszelt sajtot, vagy főtt tojás sárgáját adhatunk – ez opcionális, a baba korának és táplálkozási szokásainak függvényében.
Így készül:
- 1 db nagy sárgarépát megtisztítunk és karikákra vágunk
- fél fej hagymát szintén megtisztítunk, apró kockákra vágunk és a sárgarépával együtt kevés vízben feltesszük főni
- jó minőségű sóval – pl. parajdi sóval – kicsit ízesíthetjük
- egy másik edényben 1 evőkanálnyi vajon (nem margarin!), vagy ha még nem fogyaszt a baba vajat, akkor repce vagy olívaolajon, 1 kiskanálnyi fehér tönkölyliszttel világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, ezzel sűrítjük a puhára főtt sárgarépát
- a baba igényei szerint botmixerrel pürésítjük vagy villával összetörjük
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Fűszeres sült oldalas párolt lilakáposztával, sütőtökpürével
Ebben a szép színes októberben, ezzel a szép színes ebéddel leptem meg magunkat.
Mi kell hozzá?
- szép húsos oldalas
- 1 db érett sonkatök
- 1 kis fej lila káposzta
- só
- bors
- fokhagyma
- babérlevél
- friss, vagy szárított, morzsolt rozmaring
- 1-2 dl fehérbor
- kevés olaj
Az oldalast tetszőleges méretű szeletekre vágjuk és fűszerezzük sóval, borssal, reszelt fokhagymával, rozmaringgal. Tepsiben szépen elrendezzük, mellé rakunk 1 babérlevelet és aláöntjük a bort. Sütőben, lefedve puhára pároljuk, majd a fedőt levéve ropogósra sütjük.
Ezalatt a tököt hosszában ketté vágjuk, kimagvaljuk, majd több helyen beirdaljuk. A vágásokba vékony fokhagymaszeleteket nyomkodunk és megszórjuk rozmaringgal. A hús mellett a sütőben megsütjük, majd kissé kihűtjük és villával összetörjük. Ha túl száraznak találnánk, megbolondíthatjuk 1-2 evőkanálnyi pecsenyelével.
A párolt káposztához a káposztát vékony csíkokra vágjuk és kevés olajon, kicsit megsózva megpároljuk.
A sült oldalast ezzel a két körettel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok ehhez a finom őszi fogáshoz!
Sütőtökös csodaturmix a babának :)
Egy igazi ősz csemegét hoztam a kis trónörökösöknek. Persze a nagyobbak is megkóstolhatják, nekik tápszer helyett a házi tejjel készült változatot ajánlom!
Így készül: Egy szép érett sütőtököt felkockázunk és a sütőben megsütjük. Elkészítünk 1 dl csecsemőtápszert (90 ml víz+3 mérőkanál tápszer). Egy szép szelet sült tököt kihűtve a turmixgépbe kockázunk, meghintjük késhegynyi fahéjjal és ha a tök nem elég édes, némi nyírfacukorral. Ráöntjük az elkészített csecsemőtápszert és alaposan összeturmixoljuk. Jó étvágyat kívánok!
A megmaradt sült tök további felhasználására itt találtok ötletet.
Kakaós kalács
Finom, foszlós kalács, amit ráadásul hihetetlenül egyszerű elkészíteni.
Mi kell hozzá?
- 75 dkg liszt (én fele sima liszttel, fele fehér tönkölyliszttel készítem)
- 4 dkg élesztő
- mokkáskanálnyi só
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 db egész tojás + 1 db a kenéshez
- 2 evőkanálnyi kakaópor
A liszteket egy tálba tesszük és egy habverővel elkeverjük benne a sót és a cukrot. Közben a tejet meglangyosítjuk és kis cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a lisztben kialakított mélyedésbe öntjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott vajjal (ennek hiányában Liga margarint is használhatunk) alaposan összedolgozzuk. Ezután a tésztát ketté vesszük és az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport. Mindkét tésztát külön- külön bedagasztjuk és letakarva kétszeresére kelesztjük. Egy lisztes nyujtólapon a fehér tésztát kissé kilapítjuk, négyszögletesre formázzuk, majd ugyanezt tesszük a kakaós tésztával is, szépen rásimítjuk a fehér tésztára, majd szorosan feltekerjük. Egy hosszú tésztarudat kapunk. Mivel ebből a mennyiségből két kalács süthető, így középen ketté vágjuk és egy-egy sütőpapírral kibélelt formába helyezzük. Letakarva legalább 20 percig pihentetjük, majd tojással megkenjük és 200 C fokos sütőben készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Finom zöldségrizottó a babának :)
Tápláló, finom ebéd a legkisebbeknek. A tejtermékek bevezetése után, kb. 8-9 hónapos kortól adható. Ha olívaolajjal vagy repceolajjal készítjük, akkor már 6 hónaposan is kaphatja a gyerkőc.
Mi kell hozzá?
- 1 db sárgarépa
- fél fej hagyma
- kb. 20 dkg cukkini
- 3 evőkanálnyi rizs
- 1 kis ágacska lestyán
- 1 evőkanálnyi vaj
- pici só
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk és a vajon félpuhára pároljuk. Kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a lestyánlevélkét és a rizst. Kicsi vizet még önthetünk rá, és az egészet lefedve készre főzzük. A baba igényei szerint pépesre turmixolva, vagy villával összetörve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Sütőtökös szendvicskrém
Ezzel a szendvicskrémmel nem lehet melléfogni. Tapasztalataim szerint még azoknak is ízlik, akik általában nem szeretik a sült tököt.
Így készül:
- egy sonkatököt hosszában ketté vágunk, bevagdossuk és kb. 220 C fokos sütőben puhára sütjük
- 2-3 evőkanálnyi olajon kicsit megsózva, enyhén megpárolunk 1 fej apróra vágott lila hagymát
- az egyik fél sonkatök belsejét egy kanállal kikaparjuk és villával össze törjük, hozzáadjuk a megpárolt hagymát az olajjal együtt, majd 2 evőkanálnyi majonézzel simára keverjük.
Ez az alaprecept, ízesíthetjük még fokhagymával vagy gyömbérrel, esetleg zöldfűszerekkel. Mi a fokhagymás változatot szeretjük legjobban.
Pirítósra kenve igazán nagyon finom! Jó étvágyat kívánok!
Szilvásgombóc óóóó …
Íme a Föld.
Sose lehet tudni, hogy hol van a fent és lent.
Íme az ember.
Nem lehet látni, de ott van a lényeg benn:
Van-e titka?
Van-e íze?
Van-e szíve, ami jó?
Van-e magja?
Van-e még egy?
Van-e húsa olvadozó?
Ember, mint a Föld olyan,
Gombócnak is lelke van!
Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó!
Felszín édes hó…
Rajta aranyszínű morzsa!
Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó,
Megkóstolható!
Benne van a kenyér, benne van a víz!
Benne van a tudás, benne van az íz!
Benne van az idő, benne van a só!
Benne van a válasz: embernek lenni jó!
jó, jó, jó,jó
Rajta hó, ami tűzforró,
jó, jó, jó jó
Olyan illatosan olvadó!
Jó, jó, jó, jó!
Ez egy jóízű kisbolygó!
Jó jó, jó, jó
Gomboóóc!
Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó
Jaj, jaj, jaj de jó!
Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó
Megkóstolható!
Ez az édes kisbolygó.
Szilvásgombóc!
Emlékeztek?…
A Padlás volt a kedvenc színdarabom, háromszor is megnéztem még az eredeti szereposztással – Kaszás Attilával. Sajnos nagyon fiatalon távozott közülünk, de az előadásai még az archívumokban fellelhetők. És azt szokták mondani, hogy akire emlékezünk az örökké velünk marad…
Az én szilvásgombócom:
Kb. 60 dkg kihűlt, főtt burgonyát krumplinyomón áttörünk, megsózzuk, beleütünk 1 tojást és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. A tésztából gombócnyi mennyiséget csípünk, tenyerünkben kilapítjuk és 1 szem kimagozott, fahéjas cukorba mártott szilvát belecsomagolunk. A gombócokat forrásban lévő sós vízbe tesszük, egyszerre kb. 5-öt, amikor feljönnek a víz tetejére még kb.2 percig főzzük, majd pirított morzsába forgatjuk őket. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
És még egy dal …ezt nem hagyhatom ki…
Babakonyha: Fűszeres sütőtökpüré csirkehússal
Már lehet kapni a piacon finom sütőtököt, érdemes ezzel a finom fogással színesíteni a babák étrendjét. Igazi vitaminbomba. 🙂 7-8 hónapos kortól adható.
Mi kell hozzá?
- 2-3 szelet sütőtök
- kb. 8 dkg sovány csirkehús
- 1 db sárgarépa
- 1 db közepes burgonya
- 1 kis fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kicsi só
- 1 ágacska rozmaring
Így készül:
A tököt megtisztítjuk és a sütőben puhára sütjük. A csirkehúst Kevés vízben feltesszük főni. Megsózzuk, mellé tesszük a rozmaringot és az egészben hagyott fokhagymagerezdet, továbbá a felkockázott zöldségeket. Az egészet puhára főzzük, majd a rozmaringot eltávolítjuk belőle és a levét leöntjük róla, de nem dobjuk ki, mert később ezzel hígíthatjuk az ételt. A csirkehúst kivesszük és nagyon apróra összevágjuk, majd az edénybe visszatéve, a megsült tököt is hozzá adva az egészet villával összetörjük vagy a baba igényei szerint pépesítjük.
Jó étvágyat kívánok!
Egybensült sertéskaraj kukoricagombóccal
Ennél a fogásnál igazából a köret az érdekes: a kukoricadarából készült gombóc igazán finom és remek alternatíva, ha már unjuk a szokásos krumpli-rizs kombót. Érdemes egy finom mártást is készíteni mellé!
A kukoricagombóc hozzávalói:
- 30 dkg kukoricadara
- 1 liter víz
- teáskanálnyi só
- 4 db zöldhagyma
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanálnyi vaj
Hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát, jól megsózzuk és 6-7 percig főzzük.
A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a tojássárgáját, majd lefedve 15 percig pihentetjük.
15 perc pihenőidő után még fedő nélkül is hagyjuk kicsit kigőzölni, ugyanis kézzel fogunk gombócokat formázni belőle, ami forrón fájdalmas mutatvány lehet 🙂 Tehát vizes kézzel gombócokat formázunk, melyeket kivajazott tepsibe teszünk. Minden gombóc tetejére kerül egy kis tejföl, és némi reszelt sajt.
Mehet a sütőbe a husi mellé, kb.15 perc sütés elég neki.
A kisült húst langyosra hűtjük, és éles késsel szeleteljük, a hússzeletek köré sorakoztatjuk a gombóckáinkat. Elkészült a produkció!