Archívum: 2013. szeptember

PostHeaderIcon Babakonyha: vajas zöldségek a kertből

pizap.com13805221195463

Egy nagyon gazdag ízvilágú, könnyű, finom fogás a babáknak. A vaj – különösen ha kiváló házi vajjal készítjük, egészen elvarázsolja, lággyá teszi ezt a finomságot. A csöppségeknek a tejtermékek bevezetése után, kb. 8 hónapos kortól adható.

Mi kell hozzá?

  • 1 db kis cukkini
  • 1 db burgonya
  • 1 db sárgarépa
  • fél fej hagyma
  • 1 szelet vastag húsú paprika
  • kis levélke lestyán vagy zöldpetrezselyem vagy bazsalikom
  • fél mokkáskanálnyi só
  • 1 evőkanálnyi vaj

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk és a zöldfűszer hozzáadásával, kicsit megsózva a vajon puhára pároljuk. Kevés vizet önthetünk alá. A paprikát vegyük ki az ételből és egy vágódeszkára fektetve egy éles késsel vágjuk le a húsát a héjáról, mert a paprikahéj durva rostjai esetleg bánthatják a pici pocakját. A paprika finom húsát az edénybe visszatéve a zöldségeket a baba igényei szerint pépesítjük vagy villával összetörjük.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

PostHeaderIcon Túrós szív – kerülhet belőle az uzsidobozba is :)

Ez egy nagyon finom, gyorsan elkészíthető és mutatós finomság, amit a gyerekek akár az iskolába is magukkal vihetnek tízóraira.

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg liszt ( 25 dkg BL 80-as kenyérliszt és 25 dkg fehér tönkölyliszt)
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • kevés citromhéj
  • csipetnyi só
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg túró
  • kb. 2 evőkanálnyi tejföl

Az élesztőt kevés cukorral a tejben felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük a cukorral és a sóval, majd a közepébe egy kis mélyedést kialakítva beletesszük a tojássárgájákat és az élesztős tejet. Reszelünk rá kevéske citromhéjat és az olvasztott vajjal az egészet szép simára eldolgozzuk és letakarva kb. 20 percig pihentetjük. A túrót a tejföllel kenhetően krémesre keverjük. A tésztát ismét átgyúrjuk, majd fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk és 8 téglalapot vágunk belőle. Minden téglalapot megkenjük túrótöltelékkel, majd felcsavarjuk és rögtön félbe is hajtjuk, így:

 

pizap.com137718716085912

 

Ezután a hajtás felőli végét egy éles késsel, majdnem teljesen átvágjuk, de a süteményt még nem nyitjuk ki, csak a sütőpapírral bélelt tepsiben alakítjuk ki belőle a szivecse formát 🙂

 

pizap.com137718709176511

 

A szivecskék végeit szépen összenyomkodjuk, hogy sütés közben se nyíljanak szét.

pizap.com13771869367189

200 C fokos sütőben szép aranybarnára sütj

PostHeaderIcon Csopaki csirke, bazsalikomos fehérborzselével

pizap.com13771864862504

Balatoni nyaralásunk során szert tettem egy kiváló fűszerkeverékre, a neve: Csopak fűszerkeverék. A Tamás pincészet remek terméke. A levendulaszörpöt évek óta náluk vásároljuk, de ezt a fűszert most próbáltam először. Bátran állíthatom, rendkívül elégedett vagyok vele.

pizap.com13771867104686

Ez a 12 fűszer- és gyógynövényből összeállított fűszer különlegesség a következőket tartalmazza: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, lestyán, levendula, majoranna, petrezselyem, rozmaring, szurokfű, tárkony, turbolya és  zsálya, megfelelő arányban keverve.

A csirkecombokat ezzel – és némi parajdi sóval – ízesítettem, kicsi fehérbort aláöntve sütőzacskóban készre sütöttem. Köretként csak gyorsan egy hagymás törtkrumplit tettem mellé és, hogy az ízek harmóniája tökéletes legyen, egy evőkanálnyi bazsalikomos borzselét. Hmmm! Fincsi lett! 🙂

 

pizap.com13771866247965

Ezt a borzselét is a Balatonnál vásároltuk, de otthon is könnyen elkészíthető, ha egy kis különlegességre vágyunk: 700 ml jó minőségű, édes fehérbort kb. 40 dkg cukorral és egy csomag zselésítővel összefőzünk, tetszőleges fűszerrel ízesítjük, kis üvegekbe töltjük és teljes kihűlésig száraz dunsztba tesszük. Végeredménynek egy finom, fűszeres, kocsonyás állagú borzselét kapunk, ami a borral sült húsok kiváló kísérője.

Próbáljátok ki! Jó étvágyat kívánok!

2013. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Életfűszerei FACEBOOK