Archívum

Archívum: augusztus 8th, 2013

PostHeaderIcon Judit kenyere

„Áldott a kenyér, áldott a hajnali fény
Az ébredő világ, az eső és a szél.
Áldott a csók, áldott az ölelés.
A születendő gyermek, örök remény!”

Kormorán

hajnal

 

 

Egyik kedves olvasóm kérésére készítettem ezt a kenyeret. Különlegessége, hogy nem tartalmaz élesztőt. Ez a kenyér kovásszal készült. 🙂

 

pizap.com13680996274371

A kovász számomra mindig olyan megfoghatatlan, misztikus dolog volt. Egy nagyon komoly Valami…maga az Erő…ami összetartja, átlényegíti a dolgokat. Amitől a liszt újra él – hiszen a kovász is egy élő anyag – és kenyérré, Életté válik.

Egészen más ízű a kovásszal készített kenyér. Állagra kicsit tömörebb, mégis lyukacsos szerkezetű. Finom. Ez A KENYÉR.

A kovászkészítés időigényes feladat, de ha egyszer rákapunk, utána már nem tudjuk abbahagyni 🙂 Az én kovászom nem első, nem is második, inkább sokadik próbálkozásra hozta a várt eredményt. Heteken át kísérleteztem, próbálkoztam és közben észrevétlenül én is alakultam…hetykén kezdtem – persze, csinálok én kovászt – aztán az első kudarc után bosszankodtam, de még mindig nagy mellénnyel, büszkén próbálkoztam. Ahogyan a második, sőt a harmadik is tönkrement, kezdtem elgondolkozni a dolgokon. Valamit rosszul csinálok? A választ a 85 éves nagymamámtól kaptam meg:  Hát, van úgy, hogy nem sikerül a kenyér…nagy munka az kislányom….szeretet kell ahhoz és mély alázat, máskülönben el sem szabad kezdeni.  És akkor eszembe jutott, ahogyan a Mama a tésztával bánt – nem kenyeret sütött, hanem kalácsot – akkor még kislány voltam. Mosolyogva, szinte simogatta a tésztát, pedig ragacsos massza volt kezdetben az egész … aztán egyszer csak fényes, szép kalácstészta lett belőle. Olyan gyöngéden, szépen bánt vele…kedvesen letakarta és türelemmel kivárta, hogy megkeljen. Akkor szépen átgyúrta, de nem felejtette el kimondani: Hála Istennek! Ahogyan fonta a kalácsot, nekem úgy tűnt, minthogyha a tészta magától tudná, merre kell fordulnia, tekerednie…..Igen. Ehhez szeretet kell … és alázat. A következő kenyerem már egészen más lett…és mindig egyre jobb 🙂

Többféle kovászt kipróbáltam, de nekem a következő vált be:

1 dl vízben elkeverünk 1 evőkanálnyi házi (élőflórás) natúr joghurtot, adunk hozzá 1 kiskanálnyi mézet és 10 dkg BL80-as kenyérlisztet. Ezt jól elkeverjük és hűvös helyre tesszük. Másnap hozzákeverünk 1 evőkanálnyi lisztet és 1 evőkanálnyi vizet és ezt minden nap megismételjük. Az 5. vagy a 6. napon már fel is használhatjuk a kovászt. Az enyém az 5. napon már szinte “örjöngött”. Észre fogjuk venni rajta a változást.

A kenyérhez 50 dkg lisztet veszek, jól átszitálva, a közepébe mélyedést készítek és ide öntöm a kovászt. 2,5 dl vizet elkeverek 1 kiskanálnyi sóval és ezt apránként adagolom a tésztához, de a megfelelő állag eléréséhez nem mindig kell az összes víz. Dagasztás közben még két evőkanálnyi olajat adok a tésztához. Mindezt érdemes este elkezdeni, és reggel sütni a kenyeret. Türelem az kell hozzá, hiszen a kovásszal készült tészta sokkal lassabban kel meg mint az élesztős. Másnap reggel újra kicsit átgyúrom, és mehet a formába, még ott is pihen egy órácskát mielőtt kisütném.

A kovászból felhasználás előtt érdemes kivenni egy jó nagy evőkanálnyit és kezdeni elölről az “etetést”. Így mindig lesz kovászunk. 🙂

Aztán ha nem sikerül elsőre, nem kell csüggedni! A következő jobb lesz! 🙂

nagymama (2)Ő az én drága nagymamám 🙂

A lenti képen éppen kenyérlángost készít 🙂

nagymama

PostHeaderIcon Tökfőzelék, betyár-raguval :)

pizap.com13759567989373

Tekintettel a kánikulára, ma olyan ebédet készítettem, ami rendkívül rövid idő alatt elkészíthető.  A tökfőzelékhez nem kell sok mese: legyalult cukkinit megsózva, kevés olajon, jó sok kapor kíséretében megpárolunk, ha nem enged elég levet, akkor kis vizet vagy tejet önthetünk alá. Amíg párolódik, addig elkészítjük a rántást: kis olajon lisztet pirítunk, hideg vízzel felöntjük, mehet a tökhöz. Ha nem elég sűrű, akkor kis tejjel, liszttel habarást is készítünk, ez is mehet bele. Összefőzzük, végül evőkanálnyi ecettel savanyítjuk. Én a rántásba egy kis fűszerpaprikát is szoktam tenni. Valahogy rááll a kezem 🙂 Otthonról hozott tulajdonság – szeretem a magyaros ízeket 🙂

Na de a betyár-ragu! Az igen! A tökfőzelék szerintem egyébként is pörkölttel a legfinomabb, de ha ezt a pörköltet darált sertéshúsból készítjük, akkor töredék idő alatt végezhetünk a főzéssel. Ami ugye a 40 fokos kánikulában nem mindegy! 🙂

Tehát: sertészsíron rengeteg apróra vágott hagymát pirítunk (3 nagy fej), majd mehet bele egy paprika apró kockákra vágva, majd egy paradicsom, szintén felkockázva. Rádobjuk a darált sertéshúst (70 dkg)  és kifehéredésig pirítjuk. Jöhet rá a fűszerpaprika, majd hogy ne szomjazzon, rögtön egy pohárka vörösbor. Jól elkeverjük, majd fűszerezzük: kerül bele egy babérlevél, só, bors, őrölt kömény és egy gerezd fokhagyma reszelve. Végül – Alexander Rose kedvéért – egy erős zöldpaprika egészben 🙂  Letakarjuk és 15 percig főzzük lassú tűzön.  Ez alatt a 15 perc alatt szoktam a tökfőzeléket elkészíteni.

Próbáljátok ki Ti is! Jó étvágyat kívánok!

rózsa

PostHeaderIcon Kakaós csiga

pizap.com13753598544682

Ezt a kakaós csigát a nagymamám receptje alapján szoktam készíteni. Hihetetlenül finom, és még melegen el szokott fogyni.

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg liszt (25 dkg fehér tönkölyliszt, 25 dkg királyliszt vagy kenyérliszt)
  • 2 tojássárgája + a fehérjék megkenni
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • diónyi sertészsír
  • 5 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • a töltelékhez: olvasztott vaj, cukor, kakaópor

A liszteket egy tálban elkeverjük. 1 dl tejben 3 evőkanálnyi liszttel, 1 mokkáskanálnyi cukorral és az élesztővel kovászt keverünk, majd a lisztben egy mélyedést készítünk és ebbe beleöntjük.Letakarva kissé megkelesztjük. A maradék tejben elkeverjük a tojássárgájákat, a cukrot és a sót és ezt is a kovászhoz öntjük, majd a zsírt is hozzáadva az egészet alaposan összedolgozzuk, ezután letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt a tésztánk, kissé újra átgyúrjuk, majd ujjnyi vékonyra kinyújtjuk. Olvasztott vajjal alaposan megkenjük, majd megszórjuk kakaóporral és cukorral (én ehhez nyírfacukrot használtam) , feltekerjük, és 1,5 cm széles szeleteket vágunk belőle. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd 10 perc pihentetés után tetejüket tojásfehérjével megkenjük és 220 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

2013. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031