Archívum

Archívum: július 16th, 2013

PostHeaderIcon Sárgabarackos gombóc – itt az ideje :)

pizap.com13739725127183

 

Na ez a nyár slágere nálunk!  🙂  Sokféleképpen próbáltam már készíteni, de szerintem csak friss barackból az igazi.  Ha van kedvetek, próbáljátok ki idén az én tönkölylisztes receptemet – az igazságnak tartozom annyival, hogy az eredeti recept a nagymamámtól származik, ő a gombóckészítés mestere, de mivel én tönkölylisztet használok egy kicsit módosítottam rajta. A lészeg persze ugyanaz: egészséges, tápláló, finom barackos gombóc kerüljön az asztalra 🙂

pizap.com13739724438432

A hozzávalók mennyiségét csak hozzávetőlegesen tudom megadni, meg hát a nagymamám szavaival élve “szemmel, ész nélkül kell csinálni” 🙂

  • kb. 1 kg főtt krumpli
  • diónyi sertészsír
  • csipetnyi só
  • kb. 3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • kb. 30 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 egész tojás
  • pirított zsemlemorzsa
  • kb. fél kg apróbb méretű sárgabarack

A főtt krumplit teljesen kihűtjük és áttörjük. Megsózzuk, belekeverjük a zsírt és a tojást, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. Fontos, hogy hideg krumplival dolgozzunk, mert ha kicsit is langyos, akkor ragacsos, nyúlós lesz a tésztánk. Pihentetni nem kell, rögtön bele is foghatunk a gombócgyártásba. Én nem szoktam kinyújtani a tésztát, hanem csípek belőle egy darabot, a tenyeremet kilapítom, erre kerül a kimagvalt sárgabarack, gombócot formázok belőle és mehet a lassan fővő vízbe. Egyszerre csak 3-4 darabot főzzünk, ha feljönnek a víz tetejére, onnantól számítva még néhány perc. Szűrőkanállal pirított morzsába szedjük, jól megforgatjuk és már tálalhatjuk is.  Azért használok apróbb barackokat, mert egy gombócba egy egész barackot teszek, csak a magok helyére kerül egy csipetnyi nyírfacukor vagy cukor.  Inkább az előbbi 🙂

A gyermekeim végtelenített üzemmódban tudják fogyasztani 🙂

Jó étvágyat kívánok!

 

PostHeaderIcon A Palacsintás király

Van köztetek aki még emlékszik a Szünidei matinéra? 🙂 És melyik volt a kedvenc filmetek? Nálam a Palacsintás király vezeti a listát, de szinte az összes régi magyar ifjúsági filmet szerettem. Örömmel tapasztaltam, hogy a gyermekeimnek is tetszenek ezek a remek, erőszakmentes, jó kis filmek. A Palacsintás király könyvben is megvolt nekünk, Fésűs Éva regényét nagyon jó szívvel ajánlom a kisgyermekes szülőknek – egyik évben mi még a nyaralásra is ezt vittük elalvás előtti felolvasásra, még a felnőttek is érdeklődve hallgatták.    Ilyenkor kicsit sajnálom, hogy a nagyok már kinőttek az esti meseolvasás – korból, a pici meg még nem nőtt bele 🙂 na de nem sokára!

A filmből csak ezt a rövid részletet találtam, de kedvcsinálónak ez is megteszi 🙂

 

és egy fotó a filmből:

palacsintás király

 

lássuk, én hogyan készítem a palacsintát 🙂

pizap.com13739722280311

3 vagy 4 tojással szoktam kezdeni, ezeket habosra keverem, majd apránként adagolom hozzá a lisztet – fehér és teljes kiőrlésű tönkölylisztet keverve – kicsi só kerül bele, és végül a tészta sűrűségét tejjel és szódavízzel állítom be. A megfelelő állag eltalálásához kell egy kis rutin, de bele lehet jönni. Ebből a mennyiségből nem lesz 77 palacsintánk mint a filmben, csak kb. 14-16 db attól függően, hogy milyen vastagra sütjük 🙂  Cukor nem kell a tésztába, mert attól a serpenyőben leragad – mint ezt  Kökényszemű Katica is elárulja nekünk 🙂

Jó sütögetést, palacsintázást, a kis lurkóknak tartalmas, szép szünidőt kívánok! 🙂

2013. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031