Archívum: július 3rd, 2013
Fűszeres lepénykenyér
Nagyon finom lepénykenyér! Sosem vágjuk, mindig törjük! Magában is csuda finom, de ha találtok a hűtőben egy kis vajat, érdemes kipróbálni azzal is: törünk egy darabkát a kenyérkéből és mindig csak arra a kis részre kenünk vékonyan vajat, amelyet a következő falatnak szántunk…mmmm….
Mi kell hozzá?
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 40 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 dl tej
- 2 evőkanálnyi natúr joghurt
- 1,5 dkg élesztő
- kiskanálnyi cukor
- kiskanálnyi só
- 2 teáskanálnyi provanszi fűszerkeverék (Kotányi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálnyi szezámmag
- 0,5 dl olívaolaj
- tetejére 1 tojás, tetszőlegesen magvak, sajt
A liszteket összekeverjük a cukorral, sóval, fűszerkeverékkel,szezámmaggal. A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a joghurttal és az olajjal együtt a liszthez adjuk. Belereszeljük a fokhagymát és az egészet alaposan bedagasszuk. Ha kezdetben kissé ragacsos a tészta, érdemes pihentetni néhány percig, ez idő alatt a lisztszemcsék magukba szívják a nedvességet és könnyebb lesz a dolgunk. Dagasztás után a tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, majd kissé átgyúrva két cipót formálunk belőle. Ezeket kb. 20 cm átmérőjű koronggá lapítjuk és még 15 percig a tepsiben pihentetjük. Ha kissé megkelt, három újjal több helyen megnyomkodjuk, felvert tojással megkenjük és bőven megszórjuk különféle magvakkal, sajtot is reszelhetünk rá. 180 C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Gombapaprikás galuskával
Ebből az ételből mindig extra adagot kell készítenem, ugyanis rendkívül kelendő nálunk 🙂
Mi kell hozzá?
- 1 kg csiperke gomba
- 1 evőkanál sertészsír
- 3 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 nagy evőkanál tejföl
- 2-3 levélke lestyán
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
A zsíron az apróra vágott hagymát megpároljuk majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát, kevés vizet öntünk alá majd mehet rá a tisztított, felszeletelt gomba. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedjük és megvárjuk míg levet ereszt. Rádobjuk a lestyánt, ráreszeljük a fokhagymát, végül a tejföllel besűrítjük. Tönkölylisztből készült galuskával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Babakonyha: Kerti zöldségek hallal
Ezt a finom halas bébiételt nagyon szeretik a babák! Pillanatok alatt elkészül és rendkívül egészséges! A kis lurkók 7 hónapos koruktól fogyaszthatják 🙂
Amire szükségünk lesz:
- kb. 8 dkg afrikai harcsa filé
- 1 db sárgarépa
- 1 db burgonya
- pár karika paszternák
- fél fej hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis levélke lestyán vagy zöldpetrezselyem
Az olíva olajon a halszelet mindkét oldalát átsütjük, majd néhány perc alatt lefedve puhára pároljuk. Az edényből kivesszük és melegen tartjuk. Helyére kerülnek a tisztított, felaprított zöldségek és a zöld fűszer. Kevés vizet hozzáöntve, fedő alatt ezeket is puhára pároljuk, majd a hallal együtt leturmixoljuk.
Mielőtt a turmixgépbe raknám, én egy halkés segítségével alaposan át szoktam nézni a halhúst…igaz, ez a hal szálkamentes, de jobb az elővigyázatosság 🙂 Megéri a fáradtságot, elégedett babamosoly lesz a jutalmunk! 🙂
Jó étvágyat kívánok!