Archívum

Archívum: július 3rd, 2013

PostHeaderIcon Fűszeres lepénykenyér

pizap.com13728656797181

Nagyon finom lepénykenyér! Sosem vágjuk, mindig törjük! Magában is csuda finom, de ha találtok a hűtőben egy kis vajat, érdemes kipróbálni azzal is: törünk egy darabkát a kenyérkéből és mindig csak arra a kis részre kenünk vékonyan vajat, amelyet a következő falatnak szántunk…mmmm….

Mi kell hozzá?

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 40 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanálnyi natúr joghurt
  • 1,5 dkg élesztő
  • kiskanálnyi cukor
  • kiskanálnyi só
  • 2 teáskanálnyi provanszi fűszerkeverék (Kotányi)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi szezámmag
  • 0,5 dl olívaolaj
  • tetejére 1 tojás, tetszőlegesen magvak, sajt

A liszteket összekeverjük a cukorral, sóval, fűszerkeverékkel,szezámmaggal. A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a joghurttal és az olajjal együtt a liszthez adjuk. Belereszeljük a fokhagymát és az egészet alaposan bedagasszuk. Ha kezdetben kissé ragacsos a tészta, érdemes pihentetni néhány percig, ez idő alatt a lisztszemcsék magukba szívják a nedvességet és könnyebb lesz a dolgunk. Dagasztás után a tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, majd kissé átgyúrva két cipót formálunk belőle. Ezeket kb. 20 cm átmérőjű koronggá lapítjuk és még 15 percig a tepsiben pihentetjük. Ha kissé megkelt, három újjal több helyen megnyomkodjuk, felvert tojással megkenjük és bőven megszórjuk különféle magvakkal, sajtot is reszelhetünk rá. 180 C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

 

PostHeaderIcon Gombapaprikás galuskával

pizap.com13726906235785

Ebből az ételből mindig extra adagot kell készítenem, ugyanis rendkívül kelendő nálunk 🙂

Mi kell hozzá?

  • 1 kg csiperke gomba
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 3 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 nagy evőkanál tejföl
  • 2-3 levélke lestyán
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • bors

A zsíron az apróra vágott hagymát megpároljuk  majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát, kevés vizet öntünk alá majd mehet rá a tisztított, felszeletelt gomba. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedjük és megvárjuk míg levet ereszt. Rádobjuk a lestyánt, ráreszeljük a fokhagymát, végül a tejföllel besűrítjük. Tönkölylisztből készült galuskával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Babakonyha: Kerti zöldségek hallal

pizap.com13726906734686

Ezt a finom halas bébiételt nagyon szeretik a babák! Pillanatok alatt elkészül és rendkívül egészséges! A kis lurkók 7 hónapos koruktól fogyaszthatják 🙂

Amire szükségünk lesz:

  • kb. 8 dkg afrikai harcsa filé
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db burgonya
  • pár karika paszternák
  • fél fej hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis levélke lestyán vagy zöldpetrezselyem

Az olíva olajon a halszelet mindkét oldalát átsütjük, majd néhány perc alatt lefedve puhára pároljuk. Az edényből kivesszük és melegen tartjuk. Helyére kerülnek a tisztított, felaprított zöldségek és a zöld fűszer. Kevés vizet hozzáöntve, fedő alatt ezeket is puhára pároljuk, majd a hallal együtt leturmixoljuk.

Mielőtt a turmixgépbe raknám, én egy halkés segítségével alaposan át szoktam nézni a halhúst…igaz, ez a hal szálkamentes, de jobb az elővigyázatosság 🙂 Megéri a fáradtságot, elégedett babamosoly lesz a jutalmunk! 🙂

Jó étvágyat kívánok!

2013. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031