Archívum: 2013. július
Sárgabarackos gombóc – itt az ideje :)
Na ez a nyár slágere nálunk! 🙂 Sokféleképpen próbáltam már készíteni, de szerintem csak friss barackból az igazi. Ha van kedvetek, próbáljátok ki idén az én tönkölylisztes receptemet – az igazságnak tartozom annyival, hogy az eredeti recept a nagymamámtól származik, ő a gombóckészítés mestere, de mivel én tönkölylisztet használok egy kicsit módosítottam rajta. A lészeg persze ugyanaz: egészséges, tápláló, finom barackos gombóc kerüljön az asztalra 🙂
A hozzávalók mennyiségét csak hozzávetőlegesen tudom megadni, meg hát a nagymamám szavaival élve “szemmel, ész nélkül kell csinálni” 🙂
- kb. 1 kg főtt krumpli
- diónyi sertészsír
- csipetnyi só
- kb. 3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- kb. 30 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 egész tojás
- pirított zsemlemorzsa
- kb. fél kg apróbb méretű sárgabarack
A főtt krumplit teljesen kihűtjük és áttörjük. Megsózzuk, belekeverjük a zsírt és a tojást, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. Fontos, hogy hideg krumplival dolgozzunk, mert ha kicsit is langyos, akkor ragacsos, nyúlós lesz a tésztánk. Pihentetni nem kell, rögtön bele is foghatunk a gombócgyártásba. Én nem szoktam kinyújtani a tésztát, hanem csípek belőle egy darabot, a tenyeremet kilapítom, erre kerül a kimagvalt sárgabarack, gombócot formázok belőle és mehet a lassan fővő vízbe. Egyszerre csak 3-4 darabot főzzünk, ha feljönnek a víz tetejére, onnantól számítva még néhány perc. Szűrőkanállal pirított morzsába szedjük, jól megforgatjuk és már tálalhatjuk is. Azért használok apróbb barackokat, mert egy gombócba egy egész barackot teszek, csak a magok helyére kerül egy csipetnyi nyírfacukor vagy cukor. Inkább az előbbi 🙂
A gyermekeim végtelenített üzemmódban tudják fogyasztani 🙂
Jó étvágyat kívánok!
A Palacsintás király
Van köztetek aki még emlékszik a Szünidei matinéra? 🙂 És melyik volt a kedvenc filmetek? Nálam a Palacsintás király vezeti a listát, de szinte az összes régi magyar ifjúsági filmet szerettem. Örömmel tapasztaltam, hogy a gyermekeimnek is tetszenek ezek a remek, erőszakmentes, jó kis filmek. A Palacsintás király könyvben is megvolt nekünk, Fésűs Éva regényét nagyon jó szívvel ajánlom a kisgyermekes szülőknek – egyik évben mi még a nyaralásra is ezt vittük elalvás előtti felolvasásra, még a felnőttek is érdeklődve hallgatták. Ilyenkor kicsit sajnálom, hogy a nagyok már kinőttek az esti meseolvasás – korból, a pici meg még nem nőtt bele 🙂 na de nem sokára!
A filmből csak ezt a rövid részletet találtam, de kedvcsinálónak ez is megteszi 🙂
és egy fotó a filmből:
lássuk, én hogyan készítem a palacsintát 🙂
3 vagy 4 tojással szoktam kezdeni, ezeket habosra keverem, majd apránként adagolom hozzá a lisztet – fehér és teljes kiőrlésű tönkölylisztet keverve – kicsi só kerül bele, és végül a tészta sűrűségét tejjel és szódavízzel állítom be. A megfelelő állag eltalálásához kell egy kis rutin, de bele lehet jönni. Ebből a mennyiségből nem lesz 77 palacsintánk mint a filmben, csak kb. 14-16 db attól függően, hogy milyen vastagra sütjük 🙂 Cukor nem kell a tésztába, mert attól a serpenyőben leragad – mint ezt Kökényszemű Katica is elárulja nekünk 🙂
Jó sütögetést, palacsintázást, a kis lurkóknak tartalmas, szép szünidőt kívánok! 🙂
Fűszeres lepénykenyér
Nagyon finom lepénykenyér! Sosem vágjuk, mindig törjük! Magában is csuda finom, de ha találtok a hűtőben egy kis vajat, érdemes kipróbálni azzal is: törünk egy darabkát a kenyérkéből és mindig csak arra a kis részre kenünk vékonyan vajat, amelyet a következő falatnak szántunk…mmmm….
Mi kell hozzá?
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 40 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 dl tej
- 2 evőkanálnyi natúr joghurt
- 1,5 dkg élesztő
- kiskanálnyi cukor
- kiskanálnyi só
- 2 teáskanálnyi provanszi fűszerkeverék (Kotányi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálnyi szezámmag
- 0,5 dl olívaolaj
- tetejére 1 tojás, tetszőlegesen magvak, sajt
A liszteket összekeverjük a cukorral, sóval, fűszerkeverékkel,szezámmaggal. A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a joghurttal és az olajjal együtt a liszthez adjuk. Belereszeljük a fokhagymát és az egészet alaposan bedagasszuk. Ha kezdetben kissé ragacsos a tészta, érdemes pihentetni néhány percig, ez idő alatt a lisztszemcsék magukba szívják a nedvességet és könnyebb lesz a dolgunk. Dagasztás után a tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, majd kissé átgyúrva két cipót formálunk belőle. Ezeket kb. 20 cm átmérőjű koronggá lapítjuk és még 15 percig a tepsiben pihentetjük. Ha kissé megkelt, három újjal több helyen megnyomkodjuk, felvert tojással megkenjük és bőven megszórjuk különféle magvakkal, sajtot is reszelhetünk rá. 180 C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Gombapaprikás galuskával
Ebből az ételből mindig extra adagot kell készítenem, ugyanis rendkívül kelendő nálunk 🙂
Mi kell hozzá?
- 1 kg csiperke gomba
- 1 evőkanál sertészsír
- 3 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 nagy evőkanál tejföl
- 2-3 levélke lestyán
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
A zsíron az apróra vágott hagymát megpároljuk majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát, kevés vizet öntünk alá majd mehet rá a tisztított, felszeletelt gomba. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedjük és megvárjuk míg levet ereszt. Rádobjuk a lestyánt, ráreszeljük a fokhagymát, végül a tejföllel besűrítjük. Tönkölylisztből készült galuskával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Babakonyha: Kerti zöldségek hallal
Ezt a finom halas bébiételt nagyon szeretik a babák! Pillanatok alatt elkészül és rendkívül egészséges! A kis lurkók 7 hónapos koruktól fogyaszthatják 🙂
Amire szükségünk lesz:
- kb. 8 dkg afrikai harcsa filé
- 1 db sárgarépa
- 1 db burgonya
- pár karika paszternák
- fél fej hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis levélke lestyán vagy zöldpetrezselyem
Az olíva olajon a halszelet mindkét oldalát átsütjük, majd néhány perc alatt lefedve puhára pároljuk. Az edényből kivesszük és melegen tartjuk. Helyére kerülnek a tisztított, felaprított zöldségek és a zöld fűszer. Kevés vizet hozzáöntve, fedő alatt ezeket is puhára pároljuk, majd a hallal együtt leturmixoljuk.
Mielőtt a turmixgépbe raknám, én egy halkés segítségével alaposan át szoktam nézni a halhúst…igaz, ez a hal szálkamentes, de jobb az elővigyázatosság 🙂 Megéri a fáradtságot, elégedett babamosoly lesz a jutalmunk! 🙂
Jó étvágyat kívánok!
Babakonyha: Afrikai harcsa cukkinivel
Miután Cecíliám betöltötte a 7 hónapos életkort, elérkezettnek találtam az időt arra, hogy megmutassam neki, milyen finom a halacska 🙂 Bátran állíthatom – ez betalált!
Mi kell hozzá?
- kb. 8 dkg afrikai harcsafilé
- 1 db cukkini
- 2 evőkanál olivaolaj
- kevéske friss kapor
A közeli hipermarket halpultjánál szoktam a halat vásárolni. 2-3 egész filét veszek, és itthon kis darabokban lefagyasztom, így bármikor előkapható a hűtőből. Az afrikai harcsa a nevével ellentétben magyar hal, ha jól van kifilézve, gyakorlatilag szálkamentes. Azért csak jobb az óvatosság, főleg a bébiételt, mindig nagy odafigyeléssel ajánlatos készíteni.
Először az olívaolajon a halat átsütöm, majd két evőkanál vizet aláöntve, fedő alatt puhára párolom. Kiveszem a lábasból és a helyére kerül a felkockázott cukkini és a kapor. Ezt is puhára párolom, majd a hallal együtt mehet a turmixgépbe. Jó étvágyat kívánok!
Suliszünet – meggyszüret :))
A kertünkben a tavalyi év során tömeges monília-fertőzés pusztított. Ennek esett áldozatául többek között 4 meggyfám is 🙁 Egy kicsi fa túlélte a fertőzést, és meghálálva a gondos ápolást, idén jókora gyümölcshozammal örvendeztetett meg minket. Összesen 15 kg meggyet adott, méghozzá a jobbik fajtából 🙂
Neki is estünk a gyerekekkel, kosarat, létrát ragadtunk és irány a kert. Mire apu hazaért, már rotyogott a lekvár.
Én a lekvárfőzést – bevallom – nagy mértékben leegyszerűsítettem. A tisztított, magozott meggyet lemértem, és egy nagy fazékban feltettem főni. Amikor a levének nagy részét elfőtte, botmixerrel összezúztam és tovább főztem, míg be nem sűrűsödött. Ekkor hozzáadtam kilónként 50 dkg cukrot és még 30 percig főztem. Miután elzártam a gázt, a teljes lekvármennyiségben elkevertem 0,5 dl tequilát. Üvegekbe töltöttem és minden üveg tetejére csipetnyi – vagy még annál is kevesebb – szalicilt tettem. Ennyi. Évek óta így teszem el a meggylekvárt és még nem volt rá panasz. A tequila egyrészt tartósítja, másrészt nagyon kellemes ízt ad a meggynek. Kenyérre kenve, palacsintába vagy süteménybe töltve isteni!
Hajrá! Tessék kipróbálni! 🙂