Archívum

Archívum: június 24th, 2013

PostHeaderIcon Maradt még Mrs. Lipton kiváló meggyes lepényéből? :)

Teszi fel a kérdést széles mosollyal Wilson kapitány, ahányszor csak látogatást tesz a Meldrum-ház konyháján. És ez bizony sűrűn megesik, ugyanis elmondása szerint Mrs. Lipton az utca legjobb szakácsnője – ő már csak tudja, hiszen mint  utcán posztoló rendőr, volt alkalma végigkóstolni az összes ház konyháját. Mrs. Lipton meggyes lepénye gyakran szerepel a Meldrum -ház étlapján, a sorozat részeiben többször is volt alkalmunk  megcsodálni  ezt a magas, torta formájú, aranysárga tésztájú süteményt, melyben a meggyek sosem süllyednek le a tészta aljára. Gyakran fogyasztják a ház cselédei is a reggeli, vagy a délutáni tea mellé. Sok minden változik, de Mrs. Lipton meggyes lepénye mindig ugyanolyan marad – állapítja meg elégedetten Mr. Twelvtrees ezt a megnyugtató tényt az egyik epizódban.

A Csengetett, Mylord? című sorozatból sajnos nem derül ki, hogy hogyan készül ez a híres meggyes lepény, de szerencsére egy kis kutatómunka után sikerült találnom egy eredeti receptet az 1920-as évekből. Elkészítettem néhányszor, de midig változtattam rajta egy kicsit mire sikerült tökéletesítenem. Íme a végeredmény:

 

pizap.com13720897691871

Mi kell hozzá?

  • 4 db tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • kb. két maréknyi magozott meggy

A tojássárgájákat a cukor felével és a margarinnal alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket a maradék cukorral és csipetnyi sóval keményre verjük, majd a sütőporral elkevert liszttel együtt a tojássárgájához keverjük.  A masszát kivajazott, lisztezett kerek tortaformába öntjük és a tetejét megszórjuk a meggyel. 200 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk – stílszerűen az ötórai tea mellé 🙂

Jó étvágyat kívánok!

 

pizap.com13720898515782

2013. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930