Archívum: június 18th, 2013
Tejszínes zöldborsó-krémleves
Az apukám ismét kiszabadult a kertbe és elárasztott minket finom, zsenge zöldborsóval. Kezdésnek készítettem egy könnyű, tejszínes krémlevest belőle. Megállapíthatom, hogy az idei borsótermés különösen édes és finom lett. Bravó apu!
Hozzávalók:
- 0,5 dl olíva vagy repceolaj
- 60 dkg zsenge zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 szál lestyán
- 3 dl tejszín
A zöldborsót az olajon a zöldfűszerekkel együtt puhára pároljuk, kevés vízzel felöntjük, majd pépesre turmixoljuk, végül a tejszínnel még egyszer összeforraljuk. Én sem sózni, sem cukrozni nem szoktam, de ahogy mondani szokás: ízlés dolga. Nem forrón, inkább kissé behűtve tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!
Ééés…kezdetét vette a lecsó-szezon :))
Idén is elérkezett az első “lecsós nap”. Igazából Kristóf fiam ötlete volt….na, hát szereti a szezonális kajákat. 🙂 Az idei első lecsónk tökből, tojással és persze kakastaréjra – vagy napocskára? – sütött szalonnával készült.
Mi kell hozzá?
- ahányan vagyunk, annyi szelet füstölt szalonna (legjobb, ha mangalica 🙂 )
- sok hagyma, legalább 5 db
- 6 db szép paprika
- 2 nagy paradicsom
- 1 db szép főzőtök
- 6 db tojás
A szalonnát bevagdossuk, zsírját kisütjük, majd kiszedjük és félre tesszük. A szalonnazsíron megpirítjuk a hosszúkásra vágott hagymát, rádobjuk a felkockázott paprikát és kissé megpirítjuk. Jöhet a megtisztított, felkockázott tök és utoljára a szintén felkockázott paradicsom. Az egészet nagy lángon összepirítjuk – nem kell szétfőzni a zöldségeket – végül ráöntjük, belekeverjük a felvert tojásokat. Én nem szoktam sózni, mert a szalonna általában elég ízt ad az ételnek, de ez ízlés dolga. Ja, és a nagymamámtól úgy tanultam, hogy a paprika csumájáról a szárát és a zöld részeket le kell vágni, a magokat lekaparni róla és az is mehet a lecsóba. A ropogósra sült szalonnával nagyon finom nyári ebéd. Készítsétek el Ti is!