Archívum

Archívum: 2013. május

PostHeaderIcon Babakonyha: spenót csirkével

pizap.com13697495888902

Egy másik kedvenc a babakonyhában. 6-7 hónapos kortól ajánlom, de ha a gyerkőc még nem fogyaszt glutént, akkor a lisztet ki is hagyhatjuk belőle. Nagyon finom és egészséges fogás, az én kis Cecíliám az utolsó cseppig el szokta fogyasztani.

Amire szükségünk lesz:

  • egy egész csirkemell filének a negyede
  • 10 dkg mirelit spenót
  • 3 db egész burgonya
  • 1 kiskanálnyi fehér tönkölyliszt
  • 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt repceolaj

A csirkehusit kevés vízben félpuhára, majd a burgonya hozzáadásával készre főzzük. A csirkét, a burgonyát, a mirelit spenótot és a lisztet kevés főzővízzel pépesre turmixoljuk, majd a főzőedénybe visszatéve további 8 10 percig – gyakran kevergetve – forraljuk. Végül elkeverjük benne a repceolajat is.

Egy kis segítség: nem szükséges az egész zacskó spenótpürét felhasználni. Én egy felforrósított késsel a fagyos tömbből szoktam levágni a szükséges mennyiséget, így a többit vissza is lehet tenni a fagyasztóba.

Jó főzőcskézést kívánok!

PostHeaderIcon Készülnek a lekvárok :)

pizap.com13697494931091

Íme az idei szezon első lekvárkái. Eperből készültek, bébiételes üvegekbe kerültek, ezzel kezdetét vette nálam az őszig tartó lekvárfőzés. Lassan alakul a kamrapolc… 🙂 Az epret követi majd a meggy, ribizli, sárgabarack és a sort a szilva zárja. Persze biztosan idén is lesznek kilengéseim – egres, szőlő és társai – majd mindenről beszámolok. Most lássuk az epret!

Eperlekvár készítése roppant egyszerű: a megmosott, megtisztított epret egy fazékban felteszem főni. A nagyobb szemeket négyfelé vagy félbe vágom, a kisebbeket egészben szoktam hagyni. Nem bonyolítjuk túl a dolgot, kb. 20 perc fővés után kilónként 25 dkg cukrot adok hozzá és gyakran kevergetve addig főzöm, amíg a teteje bőrösödni nem kezd. (Kb.30 perc 1 kg gyümölcsnél.) Utána üvegekbe töltöm és mindegyik tetejére teszek csipetnyi szalicilt, jól lezárom és a konyhapulton hagyom kihűlni.  A mostani lekvárfőzésünk rendhagyó módon folyt, ugyanis Cecilynek fogzási fájdalmai voltak, utálta a borongós időt is,  ezért eléggé lekötötte a figyelmemet, így hát segítséget kellett kérnem: beállítottuk a telefont, hogy 5 percenként jelezzen és mindig más ment megkeverni a lekvárt. A nagyok rendkívül szorgalmasak voltak, midig mondták, hogy mikor ki a soros, én a kisszobába csak azt hallottam: “Kristóf!” “Veronika!” Anyu te jössz. Tudsz menni?” és így tovább 🙂  Végül is vidám volt! 🙂 Így egy kicsit mindenki magáénak tudhatja az első lekvárokat.

PostHeaderIcon Babakonyha: Zöldságes csirke tésztával

pizap.com13695913620621

Nagyon finom, tartalmas főzelék, de vigyázat! Glutént tartalmaz, így csak 6-7 hónapos kortól adható a babának. Bio tönkölytésztával és hidegen sajtolt repceolajjal készül, ezért biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk egészséges ételt fogyaszt.

Mi kell hozzá?

  • egy egész csirkemell filének a negyed része
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db újhagyma
  • kb. 5 dkg bio tönkölytészta
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj

Ebből a mennyiségből két adag étel készíthető.

A porcoktól, hártyáktól megtisztított csirkehusit kevés vízben feltesszük főni. Kb.15 perc elteltével – ha már a hús félig puha – beletesszük a felkarikázott répát és újhagymát, majd újraforrás után a tönkölytésztát. Az ételt készre főzzük, majd kevés főzővizet hagyva rajta, az egészet leturmixoljuk, végül belekeverjük a repceolajat. Nagyon finom fogás, nálunk az utolsó cseppig el szokott fogyni.

Ideális esetben a kertünkből származó, műtrágyamentes zöldségekkel készíthetjük, ennek hiányában biopiacon vásároljunk, vagy legalábbis megbízható helyről!

Jó étvágyat kívánok a kis lurkóknak! 🙂

 

PostHeaderIcon Babakonyha: Cukkinis csirkemell burgonyával

pizap.com13694831407181

Ahogy Cecíliánk cseperedik, elérkezettnek találtam az időt egy új kategória, a babakonyha indításához. A hozzátáplálást a jól bevált üveges bébiételekkel kezdtük, de hála Istennek olyan jó étvágya van a Picurkánknak, hogy már gazdaságtalanná vált a bébiételek mindennapi alkalmazása 🙂 Meg hát bevallom, nagyon nehezen bírtam ki, hogy a kislányom ne azt egye, amit én főzök neki 🙂

Ebben a kategóriában többször kipróbált, jól bevált babakajákat fogok megosztani Veletek. Kezdjük a cukkinis csirkével!

Mi kell hozzá?

  • egy egész csirkemell filének a negyede, megtisztítva minden apró porctól, hártyától
  • 1 zsenge cukkini
  • 2 db közepes méretű krumpli (de ne újkrumplit vegyetek!)
  • 1 evőkanálnyi zsenge kapor
  • 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt repceolaj
  • 1 kiskanálnyi fehér tönkölyliszt

A csirkehusit feltesszük főni, és amikor már félpuha (kb.15 perc), hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott cukkinit és krumplit. Megszórjuk a kaporral és lefedve puhára főzzük. Kevés főzővíz és a liszt hozzáadásával leturmixoljuk, majd a főzőedénybe visszatéve újraforraljuk. Végül jól elkeverjük benne a repceolajat is.

A glutén bevezetéséhez ideális fogás, kb. 6-7 hónapos kortól ajánlom. Ebből a mennyiségből két étkezésre elegendő bébiételünk lesz, ami köszönhetően a tönkölylisztnek és a repceolajnak, rendkívül egészséges is. Sózni nem szükséges, hiszen a kapor nagyon jól ízesíti az ételt, a mi kislányunknak ez az egyik kedvence.

pizap.com13694832832181

Sokan mondják, hogy nagyon macerás a babának külön főzőcskézni, ráadásul gazdaságtalan is a kis adagok készítése. Nos, ezzel vitába szállnék. Rengeteg apró praktika van, amelyek alkalmazásával nagymértékben leegyszerűsödik a dolog. Én például a babának csak 1 db csirkemellet szoktam venni, ezt megmosom, megtisztítom és négyfelé vágva a megmaradt anyatej gyüjtő zacskókban adagonként lefagyasztom. A kertben, vagy a konyhában, vagy virágládában mindig van friss kapor, petrezselyem, lestyán, bazsalikom – ezekből egy-egy levélke elég egy bébiételbe, és már is különlegessé tettük. Érdemes előre terveznünk, összehangolni a felnőttek és a bébi étrendjét, így azt is megengedhetjük magunknak, hogy egy héten csak egyszer menjünk zöldségeshez és henteshez. Tönkölyliszt, repceolaj, tönkölytészta, rizs – ezek olyan hozzávalók, amelyeket a szokásos bevásárlás alkalmával simán beszerezhetünk, és itthon mindig kéznél van. És amíg a felnőttek étele elkészül, nem cikk összedobni egy kislábasnyi babakaját, az üveges bébiételeket pedig tegyük el – jól jön az még utazásnál, vendéségben stb.

Jó étvágyat kívánok minden ínyenc kispasinak és vagány női hölgynek! 🙂

PostHeaderIcon Rizotto a ‘la Hungary

pizap.com13693877458751

Ennek az ételnek a készítését a nagymamámtól tanultam. Gyerekként  rizi-bizinek neveztük és  nagy örömmel, vasárnapi ábrázattal  fogyasztottuk. Mindig ilyenkor nyár elején készítette a mami, mikor a kertben már érett a zöldborsó. Most igaz,  még csak virágzik a borsó,  de nem bírtam ki és vettem a piacon egy keveset.

Lássuk, hogyan készül!

Amire szükségünk lesz:

  • 2 nagy fej hagyma
  • 50 dkg parasztkolbász
  • 60 dkg zöldborsó
  • fél liter rizs
  • 1 liter víz
  • kevés fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis paprika

A felkockázott hagymát kevés zsíron vagy olajon megpároljuk, hozzá adjuk a felkarikázott kolbászt, az apróra vágott paprikát és a rizst. Meghintjük fűszerpaprikával és felöntjük a vízzel (ami a rizs térfogatának a duplája, de ha valaki szaftosabban szereti, adhat még hozzá), kicsit megsózzuk vigyázva, mert a kolbász is sós, ráreszeljük a fokhagymát és lefedve lassan készre főzzük. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen! Frissen elkészítve tálaljuk. Jól csúszik rá a fehérbor…vagy egy jó fröccs.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Hová tegyem Aranyom a spagettis tálat?

“Ide elém! Én választom meg az öngyilkos fegyvert!”

Ha valaki nem tudná, a fenti sorokat a Segítség, felszarvaztak! című filmből idéztem. Ennél a résznél – ami tulajdonképpen a film zárójelenete is – a megcsalt főhős épp öngyilkosságra készül, konkrétan halálra akarja zabálni magát. Ezt olyan nagy elhatározással teszi, hogy a – szintén megcsalt – felesége is csatlakozik hozzá.

Ajánlom ezt a filmet mindazoknak, akik egy könnyed olasz vígjátékra vágynak, és nem riadnak vissza egy-egy pikáns jelenettől sem.               A Haumann Péter magyar hangján megszólaló Lino Banfi zseniális alakítása garantálja, hogy nem fognak pihenni a nevetőizmok  🙂

 

Hát akkor nézzük azt a spagettit!

IMAG1588

Mi kell hozzá?

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sok-sok bazsalikom
  • kevés só
  • 4 nagy evőkanál sűrített paradicsom
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 nagy alma
  • 1 csomag spagetti

Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzá keverjük a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Kevés sóval, sok bazsalikommal, reszelt fokhagymával fűszerezzük. Ráreszeljük a meghámozott almát és egy ideig együtt pirítjuk, majd hozzá adjuk a sűrített paradicsomot és a fehérbort, kevés vízzel felöntjük és készre főzzük. Közben a spagettit is kifőzzük,  de csak tálalás előtt keverjük a szószba. Reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

PostHeaderIcon Lembas kenyér

 

Nagyon szeretem Tolkien műveit, a Magyarországon megjelent könyveit mind olvastam. A Gyűrűk Ura trilógiából készült filmek is előkelő helyen szerepelnek a népszerűségi listámon. Remek fantasy történet a jó és a rossz harcáról, egy kis extra mondanivalóval, kiváló szereposztással. Nagyon ajánlom mindenkinek!

 

Lembas kenyér, az eldák úti kenyere – mint a mi meséinkben a hamuban sült pogácsa.  🙂

Ezt a kenyeret kapták útravalóul a tündéktől a gyűrűszövetség tagjai. Négyszög alakú, ostyaszerű kenyér, mely kívül világosbarna ropogós, belül krémesen puha és Gimli, a törp szerint még a beornfiak mézeskalácsánál is finomabb. Olyan laktató, hogy egy szelet egy felnőtt embernek egy napi energiát biztosít. És egy másik nagyon fontos jellemző, hogy rendkívül sokáig eltartható, kiváltképp az eredeti csomagolásában: mallorn levélbe bugyolálva. 🙂

Kering néhány recept a neten a lembas kenyér elkészítésére, de valahogy egyikkel sem voltam megelégedve, így hát – néhány fontos tényező figyelembevételével –  megalkottam a saját lembas kenyeremet.

pizap.com13680362685311

Tehát mivel a tündék vegetáriánusok, ezért tojás és tej nélkül készítettem. Mi másból mint tönkölylisztből – így fog egész napra elegendő tápanyagot biztosítani. Ehhez jön a méz mint energiaforrás, és a megfelelő állag valamint a hosszú eltarthatóság érdekében a főtt burgonya. Úgy gondolom, hogy sikerült eltalálnom az arányokat is, mert a végeredménnyel rendkívül elégedett voltam.

És valóban: tápláló, belül puha, hosszan eltartható és az alapanyagoknak köszönhetően nagyon egészséges. És nem utolsó sorban – még finom is!

Készítsétek el Ti is!

Amire szükségünk lesz:

  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 45 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db héjában főtt krumpli
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 2 evőkanál olaj
  • csipetnyi só

A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a vízben feloldott élesztőt, az olajat és a mézet. Belereszeljük a főtt burgonyát és az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha keménynek, száraznak találjuk a tésztát, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet. Előfordulhat, hogy a méztől kissé ragacsosnak tűnik, ez nem probléma. 30 perc pihentetés után átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. 7×7 cm-es kockákra vágjuk és a kockákat átlósan késsel kissé bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben  170 C fokon, kb.20 perc alatt készre sütjük.

A tündék szerint ajánlatos mallornfa levelébe csomagolni, ennek hiányában egy fémdoboz is megteszi.

Jó étvágyat kívánok!

lembas1

PostHeaderIcon Mi ez, hagymásbab? Én is szeretem a hagymásbabot….

Ugye sokaknak ismerős a fenti kérdés 🙂 Aki kitalálja, hogy melyik filmből származik, kap egy virtuális vállon veregetést 🙂

Mi mással is indíthatnánk filmes kaják sorozatunkat, ha nem a méltán híres hagymás babbal?

 

Amióta az eszemet tudom, szeretem a Bud Spencer – Terence Hill filmeket. Generációk nőttek fel ezeken a remek alkotásokon. Szinte már kívülről fújjuk a szövegeket és tudjuk, hogy “csak a Pufin ad erőt és mindent lebíró akaratot”, mégis gyakran újra nézzük a régi nagy pofonosztókat. Ezekben a filmekben a pofonok ellenére sincs erőszak, nem hal meg senki…és lám, mégis szórakoztatóak. Apropó pofon: tudtátok, hogy a mai napig nem derült ki, hogy hogyan készültek a pofonok hangeffektjei? Vannak találgatások, de az alkotók mélyen hallgatnak ez ügyben.

A hagymás bab – visszatérő momentum a filmekben, amit a főhősnek általában nem sikerül elfogyasztani – ebből következnek a hatalmas bunyók – de már látni is gyönyörűség, ahogyan a serpenyőben készíti, kevergeti Bud Spencer ezt a finomságot. Néhány éve megpróbáltam reprodukálni ezt a fogást, azt hiszem sikerült 🙂 Azóta gyakran készítem, a családom és a vendégeim nagy örömére. Próbáljátok ki Ti is!

Amire szükségünk lesz:

  • 1 egész füstölt, főtt csülök
  • 50 dkg szárazbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 db nagy fej hagyma
  • kiskanálnyi fűszerpaprika (csak a színe  miatt)

Én előző nap szoktam megfőzni a csülköt és a babot – ha száraz babbal dolgozunk, azt érdemes legalább 4 órára vízbe áztatni.

A hagymákat félkarikára vágjuk és kevés olajon kicsit megsózva megpároljuk. Ha már a hagyma jó krémes, belekeverjük a leszűrt babot és a kicsontozott, felkockázott csülköt. Belevágjuk a fokhagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, és az egészet jó összefőzzük. Kevés vízzel felönthetjük.  Sózni nem szükséges, mert a füstölt hús eleve sós. Tulajdonképpen kész is. Ebből jó nagy adag lesz, de garantálom, hogy el fog fogyni 🙂 Ha előző nap elkészítettük a csülköt és a babot, akkor a főzés nem több, mint 20 perc. A szabadban, bográcsban is elkészíthető. 🙂

pizap.com13680050121401

Persze van egy sokkal egyszerűbb, mondhatni kolesz-verzió is: ha nem rakunk bele füstölt húst, hanem csak egy konzerv babot főzünk össze a megfonnyasztott hagymával. Így is finom, de aki kóstolta a csülkös változatot, soha többé nem készíti másként 🙂

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Az anya és a szülő

pizap.com13676768395621

Ez a két fogalom alapjában véve ugyanazt jelenti.
De azért, valahogy mégsem ugyanaz. Olyan különbség van köztük, mint-hogy is magyarázzam csak ezt-, mint amikor az ember azt mondja állam, meg azt mondja: haza. A hazáért élek és halok az államnak adót, fizetek. És annak ellenére, hogy adót fizetni lényegesen könnyebb, mint meghalni, csodálatosképpen rengeteg emberről hallottam, aki lelkes örömmel halt volna meg a hazáért, de soha, senkiről nem hallottam, hogy lelkes örömmel fizetett volna adót.
Hát így vagyunk valahogy az anyával meg a szülővel is. A szülő hivatalos kifejezés, -az anya magánjellegű. A szülő minden, ami értelmet jelent, erőt és kötelességet-az anya pedig minden, ami érzelem, áldozat és a leggyönyörűbb gyengeség a világon.
Az anya meg a szülő egy ember. De ennek az egy embernek egész más tulajdonságai nyilvánulnak meg a szülőben, mint az anyában.
Aki harmadik szobából, csukott ajtókon át is meghallja, hogy a hathetes kislánya sír, az az anya.
Aki szeretne azonnal berohanni hozzá, és egy kis jó langyos tejecskével elcsitítani azt a kis ártatlankámat –az is az anya. Aki be is rohan hozzá, kibontja, megnézi, vízteleníti, de soron kívül egyetlen korty anyanektárt sem juttat neki, hanem szigorúan alkalmazkodik az orvosilag előírt étrendhez -az már a szülő.
Akinek majd a szíve szakad ki, mikor a gyereknek fogzási fájdalmai vannak -az az anya. De aki csukamájolajat ad neki, hogy mennél hamarabb jöjjön ki mennél több foga – az már a szülő.
Általában aki képes arra, hogy a saját önszülött gyermekének beadja a csukamájolajat, azt a szörnyű, dohosan csúszós, ízetlen és mégis kibírhatatlan ízű kotyvalékot –az nem is lehet anya. Az csak szülő lehet. Aki azonban ugyanekkor képes arra, hogy azt mondja: nyönyönyö, jaj de jó, jaj de finom, és hősies elszánással a szívében, de háborgó indulatokkal a gyomrában maga is megkóstolja azt a megveszekedett csukamájolajat –az nem a szülő kérem. Az már megint az anya. Aki büszke arra, hogy az ő gyermeke olyan nagy kisfiú, hogy az idén már az első osztályba iratkozik –az a szülő. De aki az iskola megnyitásának napján sírva kíséri el a gyereket abba a tiszteletre méltó épületbe, és amikor először engedi be a többi gyerek közé, akkor úgy érzi, mintha a fia Dániel lenne, aki most lép be az oroszlánbarlangba –az már megint az anya.
Aki nappal megbünteti a gyereket, mert elszaggatta a nadrágját –az a szülő. De aki azt a kis nadrágot éjjel könnyes mosollyal foltozza meg –az az anya. Aki azt mondja: haszontalan kölyök, már megint nem tanulsz? –az a szülő. De aki fűnek fának keservesen panaszkodik, hogy annak a szegény gyereknek mennyi rengeteget kell tanulni –az már megint az anya.
Aki a kamasz fiát tánciskolába viszi –az a szülő. Aki büszkén figyeli, hogy az a haszontalan kölyök milyen ügyesen teszi már a szépet ennek vagy amannak a kislánynak –az még mindig a szülő. De aki ugyanekkor nagyokat nyel, mert úgy érzi, most kezdik elszakítani lelkétől lelkedzett magzatát, és tulajdonképpen legjobban szeretné a fia táncpartnerét azt a kacér, kis szőke démonnövendéket megpofozni –az már megint az anya.
És mégis: az anyából lesz a jó anyós a szülőből a rossz. Amely anyósi állapotot tart mindaddig, amíg meg nem születik az első unoka. És akkor valami egészen váratlan és meglepő dolog történik.
Eltűnik a szülő és eltűnik az anya. Vagy mondjuk inkább a kettő összeolvad és nagymama lesz belőle. De ez a nagymama se az anyára nem hasonlít, se a szülőre. Annyira nem, hogy állandóan hadilábon áll mind a kettővel. A szülőt ridegnek tartja, az anyát túlzottnak, és csak egyvalakivel azonosítja magát teljesen és százszázalékosan: a gyerekkel.
Mintha soha nem lett volna szülő és soha nem lett volna anya. Mintha így született volna ötvenegynéhány esztendős korában, egyenesen nagymamának.

Zádor István

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031