Archívum: 2013. május

PostHeaderIcon Babakonyha: spenót csirkével

pizap.com13697495888902

Egy másik kedvenc a babakonyhában. 6-7 hónapos kortól ajánlom, de ha a gyerkőc még nem fogyaszt glutént, akkor a lisztet ki is hagyhatjuk belőle. Nagyon finom és egészséges fogás, az én kis Cecíliám az utolsó cseppig el szokta fogyasztani.

Amire szükségünk lesz:

  • egy egész csirkemell filének a negyede
  • 10 dkg mirelit spenót
  • 3 db egész burgonya
  • 1 kiskanálnyi fehér tönkölyliszt
  • 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt repceolaj

A csirkehusit kevés vízben félpuhára, majd a burgonya hozzáadásával készre főzzük. A csirkét, a burgonyát, a mirelit spenótot és a lisztet kevés főzővízzel pépesre turmixoljuk, majd a főzőedénybe visszatéve további 8 10 percig – gyakran kevergetve – forraljuk. Végül elkeverjük benne a repceolajat is.

Egy kis segítség: nem szükséges az egész zacskó spenótpürét felhasználni. Én egy felforrósított késsel a fagyos tömbből szoktam levágni a szükséges mennyiséget, így a többit vissza is lehet tenni a fagyasztóba.

Jó főzőcskézést kívánok!

PostHeaderIcon Készülnek a lekvárok :)

pizap.com13697494931091

Íme az idei szezon első lekvárkái. Eperből készültek, bébiételes üvegekbe kerültek, ezzel kezdetét vette nálam az őszig tartó lekvárfőzés. Lassan alakul a kamrapolc… 🙂 Az epret követi majd a meggy, ribizli, sárgabarack és a sort a szilva zárja. Persze biztosan idén is lesznek kilengéseim – egres, szőlő és társai – majd mindenről beszámolok. Most lássuk az epret!

Eperlekvár készítése roppant egyszerű: a megmosott, megtisztított epret egy fazékban felteszem főni. A nagyobb szemeket négyfelé vagy félbe vágom, a kisebbeket egészben szoktam hagyni. Nem bonyolítjuk túl a dolgot, kb. 20 perc fővés után kilónként 25 dkg cukrot adok hozzá és gyakran kevergetve addig főzöm, amíg a teteje bőrösödni nem kezd. (Kb.30 perc 1 kg gyümölcsnél.) Utána üvegekbe töltöm és mindegyik tetejére teszek csipetnyi szalicilt, jól lezárom és a konyhapulton hagyom kihűlni.  A mostani lekvárfőzésünk rendhagyó módon folyt, ugyanis Cecilynek fogzási fájdalmai voltak, utálta a borongós időt is,  ezért eléggé lekötötte a figyelmemet, így hát segítséget kellett kérnem: beállítottuk a telefont, hogy 5 percenként jelezzen és mindig más ment megkeverni a lekvárt. A nagyok rendkívül szorgalmasak voltak, midig mondták, hogy mikor ki a soros, én a kisszobába csak azt hallottam: “Kristóf!” “Veronika!” Anyu te jössz. Tudsz menni?” és így tovább 🙂  Végül is vidám volt! 🙂 Így egy kicsit mindenki magáénak tudhatja az első lekvárokat.

PostHeaderIcon Babakonyha: Zöldságes csirke tésztával

pizap.com13695913620621

Nagyon finom, tartalmas főzelék, de vigyázat! Glutént tartalmaz, így csak 6-7 hónapos kortól adható a babának. Bio tönkölytésztával és hidegen sajtolt repceolajjal készül, ezért biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk egészséges ételt fogyaszt.

Mi kell hozzá?

  • egy egész csirkemell filének a negyed része
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db újhagyma
  • kb. 5 dkg bio tönkölytészta
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj

Ebből a mennyiségből két adag étel készíthető.

A porcoktól, hártyáktól megtisztított csirkehusit kevés vízben feltesszük főni. Kb.15 perc elteltével – ha már a hús félig puha – beletesszük a felkarikázott répát és újhagymát, majd újraforrás után a tönkölytésztát. Az ételt készre főzzük, majd kevés főzővizet hagyva rajta, az egészet leturmixoljuk, végül belekeverjük a repceolajat. Nagyon finom fogás, nálunk az utolsó cseppig el szokott fogyni.

Ideális esetben a kertünkből származó, műtrágyamentes zöldségekkel készíthetjük, ennek hiányában biopiacon vásároljunk, vagy legalábbis megbízható helyről!

Jó étvágyat kívánok a kis lurkóknak! 🙂

 

PostHeaderIcon Babakonyha: Cukkinis csirkemell burgonyával

pizap.com13694831407181

Ahogy Cecíliánk cseperedik, elérkezettnek találtam az időt egy új kategória, a babakonyha indításához. A hozzátáplálást a jól bevált üveges bébiételekkel kezdtük, de hála Istennek olyan jó étvágya van a Picurkánknak, hogy már gazdaságtalanná vált a bébiételek mindennapi alkalmazása 🙂 Meg hát bevallom, nagyon nehezen bírtam ki, hogy a kislányom ne azt egye, amit én főzök neki 🙂

Ebben a kategóriában többször kipróbált, jól bevált babakajákat fogok megosztani Veletek. Kezdjük a cukkinis csirkével!

Mi kell hozzá?

  • egy egész csirkemell filének a negyede, megtisztítva minden apró porctól, hártyától
  • 1 zsenge cukkini
  • 2 db közepes méretű krumpli (de ne újkrumplit vegyetek!)
  • 1 evőkanálnyi zsenge kapor
  • 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt repceolaj
  • 1 kiskanálnyi fehér tönkölyliszt

A csirkehusit feltesszük főni, és amikor már félpuha (kb.15 perc), hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott cukkinit és krumplit. Megszórjuk a kaporral és lefedve puhára főzzük. Kevés főzővíz és a liszt hozzáadásával leturmixoljuk, majd a főzőedénybe visszatéve újraforraljuk. Végül jól elkeverjük benne a repceolajat is.

A glutén bevezetéséhez ideális fogás, kb. 6-7 hónapos kortól ajánlom. Ebből a mennyiségből két étkezésre elegendő bébiételünk lesz, ami köszönhetően a tönkölylisztnek és a repceolajnak, rendkívül egészséges is. Sózni nem szükséges, hiszen a kapor nagyon jól ízesíti az ételt, a mi kislányunknak ez az egyik kedvence.

pizap.com13694832832181

Sokan mondják, hogy nagyon macerás a babának külön főzőcskézni, ráadásul gazdaságtalan is a kis adagok készítése. Nos, ezzel vitába szállnék. Rengeteg apró praktika van, amelyek alkalmazásával nagymértékben leegyszerűsödik a dolog. Én például a babának csak 1 db csirkemellet szoktam venni, ezt megmosom, megtisztítom és négyfelé vágva a megmaradt anyatej gyüjtő zacskókban adagonként lefagyasztom. A kertben, vagy a konyhában, vagy virágládában mindig van friss kapor, petrezselyem, lestyán, bazsalikom – ezekből egy-egy levélke elég egy bébiételbe, és már is különlegessé tettük. Érdemes előre terveznünk, összehangolni a felnőttek és a bébi étrendjét, így azt is megengedhetjük magunknak, hogy egy héten csak egyszer menjünk zöldségeshez és henteshez. Tönkölyliszt, repceolaj, tönkölytészta, rizs – ezek olyan hozzávalók, amelyeket a szokásos bevásárlás alkalmával simán beszerezhetünk, és itthon mindig kéznél van. És amíg a felnőttek étele elkészül, nem cikk összedobni egy kislábasnyi babakaját, az üveges bébiételeket pedig tegyük el – jól jön az még utazásnál, vendéségben stb.

Jó étvágyat kívánok minden ínyenc kispasinak és vagány női hölgynek! 🙂

PostHeaderIcon Erőss Zsolt örökre a Kancsendzöngán maradt

20130520-feljutott-eross-zsolt-es-kiss10

MÁR BIZTOS A HEGYMÁSZÓK HALÁLA
Erőss Zsolt és Kiss Péter a harmadik éjszakát már nem élhették túl. Az expedíció vezetője szerint bele kell törődnünk elvesztésükbe.

15218_866699433_big

“- Borzasztó dolog meghalni (…).
– Nem olyan borzasztó az, Teofil. Az ember elalszik lassan, és nem ébred föl többet. Csak pihen és pihen. Pihenni jó… De az élet! Soha többet nem látni erdőt, és soha többet nem hallani madarat! Pedig olyan szép az élet… Itt maradsz te, Teofil, ezután is. Csak nem láthatnak többé az emberek… Te hinted le éjtszaka a harmatot a fűre, és te rázod le a fák leveleit ősszel. És amikor az első virág kinyílik az erdőn, ott állsz majd mellette, és megfested a szirmait, amilyenre akarod. Együtt szállasz a pillangókkal, és ujjad megérinti a fenyőtűk hegyét, és azok csillogni fognak tőle a napban, és te hordod majd, mint a szellő, a jó illatot üverből üverbe.”

Wass Albert

Nyugodjanak békében!

PostHeaderIcon Rizotto a ‘la Hungary

pizap.com13693877458751

Ennek az ételnek a készítését a nagymamámtól tanultam. Gyerekként  rizi-bizinek neveztük és  nagy örömmel, vasárnapi ábrázattal  fogyasztottuk. Mindig ilyenkor nyár elején készítette a mami, mikor a kertben már érett a zöldborsó. Most igaz,  még csak virágzik a borsó,  de nem bírtam ki és vettem a piacon egy keveset.

Lássuk, hogyan készül!

Amire szükségünk lesz:

  • 2 nagy fej hagyma
  • 50 dkg parasztkolbász
  • 60 dkg zöldborsó
  • fél liter rizs
  • 1 liter víz
  • kevés fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis paprika

A felkockázott hagymát kevés zsíron vagy olajon megpároljuk, hozzá adjuk a felkarikázott kolbászt, az apróra vágott paprikát és a rizst. Meghintjük fűszerpaprikával és felöntjük a vízzel (ami a rizs térfogatának a duplája, de ha valaki szaftosabban szereti, adhat még hozzá), kicsit megsózzuk vigyázva, mert a kolbász is sós, ráreszeljük a fokhagymát és lefedve lassan készre főzzük. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen! Frissen elkészítve tálaljuk. Jól csúszik rá a fehérbor…vagy egy jó fröccs.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Hová tegyem Aranyom a spagettis tálat?

“Ide elém! Én választom meg az öngyilkos fegyvert!”

Ha valaki nem tudná, a fenti sorokat a Segítség, felszarvaztak! című filmből idéztem. Ennél a résznél – ami tulajdonképpen a film zárójelenete is – a megcsalt főhős épp öngyilkosságra készül, konkrétan halálra akarja zabálni magát. Ezt olyan nagy elhatározással teszi, hogy a – szintén megcsalt – felesége is csatlakozik hozzá.

Ajánlom ezt a filmet mindazoknak, akik egy könnyed olasz vígjátékra vágynak, és nem riadnak vissza egy-egy pikáns jelenettől sem.               A Haumann Péter magyar hangján megszólaló Lino Banfi zseniális alakítása garantálja, hogy nem fognak pihenni a nevetőizmok  🙂

 

Hát akkor nézzük azt a spagettit!

IMAG1588

Mi kell hozzá?

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sok-sok bazsalikom
  • kevés só
  • 4 nagy evőkanál sűrített paradicsom
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 nagy alma
  • 1 csomag spagetti

Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzá keverjük a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Kevés sóval, sok bazsalikommal, reszelt fokhagymával fűszerezzük. Ráreszeljük a meghámozott almát és egy ideig együtt pirítjuk, majd hozzá adjuk a sűrített paradicsomot és a fehérbort, kevés vízzel felöntjük és készre főzzük. Közben a spagettit is kifőzzük,  de csak tálalás előtt keverjük a szószba. Reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

PostHeaderIcon Lembas kenyér

 

Nagyon szeretem Tolkien műveit, a Magyarországon megjelent könyveit mind olvastam. A Gyűrűk Ura trilógiából készült filmek is előkelő helyen szerepelnek a népszerűségi listámon. Remek fantasy történet a jó és a rossz harcáról, egy kis extra mondanivalóval, kiváló szereposztással. Nagyon ajánlom mindenkinek!

 

Lembas kenyér, az eldák úti kenyere – mint a mi meséinkben a hamuban sült pogácsa.  🙂

Ezt a kenyeret kapták útravalóul a tündéktől a gyűrűszövetség tagjai. Négyszög alakú, ostyaszerű kenyér, mely kívül világosbarna ropogós, belül krémesen puha és Gimli, a törp szerint még a beornfiak mézeskalácsánál is finomabb. Olyan laktató, hogy egy szelet egy felnőtt embernek egy napi energiát biztosít. És egy másik nagyon fontos jellemző, hogy rendkívül sokáig eltartható, kiváltképp az eredeti csomagolásában: mallorn levélbe bugyolálva. 🙂

Kering néhány recept a neten a lembas kenyér elkészítésére, de valahogy egyikkel sem voltam megelégedve, így hát – néhány fontos tényező figyelembevételével –  megalkottam a saját lembas kenyeremet.

pizap.com13680362685311

Tehát mivel a tündék vegetáriánusok, ezért tojás és tej nélkül készítettem. Mi másból mint tönkölylisztből – így fog egész napra elegendő tápanyagot biztosítani. Ehhez jön a méz mint energiaforrás, és a megfelelő állag valamint a hosszú eltarthatóság érdekében a főtt burgonya. Úgy gondolom, hogy sikerült eltalálnom az arányokat is, mert a végeredménnyel rendkívül elégedett voltam.

És valóban: tápláló, belül puha, hosszan eltartható és az alapanyagoknak köszönhetően nagyon egészséges. És nem utolsó sorban – még finom is!

Készítsétek el Ti is!

Amire szükségünk lesz:

  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 45 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db héjában főtt krumpli
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 2 evőkanál olaj
  • csipetnyi só

A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a vízben feloldott élesztőt, az olajat és a mézet. Belereszeljük a főtt burgonyát és az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha keménynek, száraznak találjuk a tésztát, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet. Előfordulhat, hogy a méztől kissé ragacsosnak tűnik, ez nem probléma. 30 perc pihentetés után átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. 7×7 cm-es kockákra vágjuk és a kockákat átlósan késsel kissé bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben  170 C fokon, kb.20 perc alatt készre sütjük.

A tündék szerint ajánlatos mallornfa levelébe csomagolni, ennek hiányában egy fémdoboz is megteszi.

Jó étvágyat kívánok!

lembas1

PostHeaderIcon Mi ez, hagymásbab? Én is szeretem a hagymásbabot….

Ugye sokaknak ismerős a fenti kérdés 🙂 Aki kitalálja, hogy melyik filmből származik, kap egy virtuális vállon veregetést 🙂

Mi mással is indíthatnánk filmes kaják sorozatunkat, ha nem a méltán híres hagymás babbal?

 

Amióta az eszemet tudom, szeretem a Bud Spencer – Terence Hill filmeket. Generációk nőttek fel ezeken a remek alkotásokon. Szinte már kívülről fújjuk a szövegeket és tudjuk, hogy “csak a Pufin ad erőt és mindent lebíró akaratot”, mégis gyakran újra nézzük a régi nagy pofonosztókat. Ezekben a filmekben a pofonok ellenére sincs erőszak, nem hal meg senki…és lám, mégis szórakoztatóak. Apropó pofon: tudtátok, hogy a mai napig nem derült ki, hogy hogyan készültek a pofonok hangeffektjei? Vannak találgatások, de az alkotók mélyen hallgatnak ez ügyben.

A hagymás bab – visszatérő momentum a filmekben, amit a főhősnek általában nem sikerül elfogyasztani – ebből következnek a hatalmas bunyók – de már látni is gyönyörűség, ahogyan a serpenyőben készíti, kevergeti Bud Spencer ezt a finomságot. Néhány éve megpróbáltam reprodukálni ezt a fogást, azt hiszem sikerült 🙂 Azóta gyakran készítem, a családom és a vendégeim nagy örömére. Próbáljátok ki Ti is!

Amire szükségünk lesz:

  • 1 egész füstölt, főtt csülök
  • 50 dkg szárazbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 db nagy fej hagyma
  • kiskanálnyi fűszerpaprika (csak a színe  miatt)

Én előző nap szoktam megfőzni a csülköt és a babot – ha száraz babbal dolgozunk, azt érdemes legalább 4 órára vízbe áztatni.

A hagymákat félkarikára vágjuk és kevés olajon kicsit megsózva megpároljuk. Ha már a hagyma jó krémes, belekeverjük a leszűrt babot és a kicsontozott, felkockázott csülköt. Belevágjuk a fokhagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, és az egészet jó összefőzzük. Kevés vízzel felönthetjük.  Sózni nem szükséges, mert a füstölt hús eleve sós. Tulajdonképpen kész is. Ebből jó nagy adag lesz, de garantálom, hogy el fog fogyni 🙂 Ha előző nap elkészítettük a csülköt és a babot, akkor a főzés nem több, mint 20 perc. A szabadban, bográcsban is elkészíthető. 🙂

pizap.com13680050121401

Persze van egy sokkal egyszerűbb, mondhatni kolesz-verzió is: ha nem rakunk bele füstölt húst, hanem csak egy konzerv babot főzünk össze a megfonnyasztott hagymával. Így is finom, de aki kóstolta a csülkös változatot, soha többé nem készíti másként 🙂

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Anya imája

pizap.com13676798682031

 

Itt állok Uram az én gyermekeimmel, akiket Te adtál nekem. Add Istenem, hogy jól nevelhessem fel őket, az Ég és a föld számára egyaránt. Ide hoztam mindnyájukat, kiket nekem adtál és reám bíztál. Istenem adj erőt nekem, hogy mindent jól elvégezhessek. Ha valamelyik közülük eltévelyednék, segítsd azt a jó útra visszatérítenem.

 

Hallgasd meg Uram anyai könyörgésemet, mely szeretettel telt szívemből száll Hozzád. Segíts fölismernem az utakat, melyeken gyermekeimet vezetnem kell. Segíts a lelkükbe látnom, sugalld a szavakat, melyeket indulatosság, vagy gyengeség nélkül, szeretettel és jósággal kell hozzájuk intéznem. 

 

Szeretném őket megtanítani arra, hogy ha megpróbáltatásokkal és szenvedésekkel találkoznak, azt türelemmel és alázattal viseljék el.

Istenért élni, ez legyen az én gyermekeim szívébe írva, és akkor nyugodt lélekkel mondhatom:  „Uram itt vagyok a gyermekekkel, akiket nekem adtál.”

Ámen.

2013. május
h k s c p s v
« ápr   jún »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Életfűszerei FACEBOOK