Archívum: április 27th, 2013
Különleges tökmagos tönkölykenyér
Fantasztikusan finom és rendkívül egészséges kenyérkéket sütöttem 🙂 Nagyon ajánlom mindenkinek!
Mi kell hozzá?
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 púpozott evőkanál tökmagliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 25 dkg KBL-120 -as királyliszt
- 1 evőkanálnyi szezámmag
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5 dl víz
- kiskanálnyi só
- evőkanálnyi cukor
- 30 ml tökmagolaj
- 30 ml hidegen sajtolt napraforgó vagy olíva olaj
Az élesztőt a cukros vízben elkeverjük. A lisztek kimérésénél ügyeljünk arra, hogy a teljes lisztmennyiség 50 dkg legyen. Én eleve a mérlegre szoktam tenni a tálat és először a teljes kiőrlésű, majd a fehér tönkölylisztet teszem bele. Utána a tökmaglisztet és végül annyi királylisztet, hogy a mérleg pontosan 500 grammot mutasson 🙂 A liszteket jól összekeverjük a szezámmaggal és a sóval, hozzáadjuk az élesztős vizet, majd az olajokat is hozzáöntve alaposan bedagasztjuk. 30 perc kelesztés után átgyúrjuk, majd két kis kenyérkét formázunk a tésztából. Tetejüket bevagdaljuk és a tepsiben még 30 percig pihentetjük, majd 170 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ebből a mennyiségből két darab, egyenként 400 grammos kenyérkét süthetünk.
Jó étvágyat kívánok!
Brassói aprópecsenye
Jó kis retro kaja 🙂 Valahogy ritkán készítem, pedig nagy népszerűségnek örvend.
Mi kell hozzá:
- 2 evőkanálnyi sertészsír
- 4 fej hagyma
- 1,5 kg sertéscomb
- só
- bors
- majoranna
- mokkáskanálnyi fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg krumpli
A zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Állandóan kevergetve kifehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, pici fűszerpaprikával és kevés vízzel felöntve, lefedve, lassan puhára pároljuk. Ha már megpuhult a hús, belereszeljük a fokhagymát és fedő nélkül zsírjára sütjük.
A krumplit a húskockákkal megegyező méretűre vágjuk és olajban kisütjük. Tálalás előtt keverjük össze a hússal.
Jó étvágyat kívánok!