Archívum

Archívum: április 1st, 2013

PostHeaderIcon Vendégváró falatkák

pizap.com13648095815931

Az én kis vendégváró falatkáim. Az elkészítésébe az aprónép is bevonható. 🙂

Szükségünk lesz hozzá:

  • hosszú egyenes sós rúdra – pékségben kapható
  • sonkára vagy szalámira
  • uborkára
  • sajtra
  • tojásra

A sós rudat hosszában ketté vágjuk és megkenjük sárgarépás szendvicskrémmel, melynek elkészítése itt olvasható , beborítjuk sonkával, uborkával, sajttal, tojással és rátesszük a tetejét. Kb 3 cm-es darabokra vágjuk, melyeket hosszú fogpiszkálókkal, vagy kis kardocskákkal átszúrunk. Tálcára rendezzük és kínáljuk. Nagyon mutatós és finom is.

Próbáljátok ki!

 

 

 

PostHeaderIcon Sajtos rúd

pizap.com13648091230461Szeretem a tévében a főzős műsorokat. Közülük is leginkább azokat, amelyekben idős nagymamik sütnek-főznek. Számomra ők a leghitelesebb szakácsok. Ezt a sajtos rudat is egy hollókői nagymamitól lestem el és nem csalódtam benne. Próbáljátok ki ti is!

Ami kell hozzá:

  • 1 kg liszt (fele rétesliszt, fele fehér tönköly)
  • 25 dkg vaj vagy Liga margarin
  • 20 dkg sertészsír
  • 20 dkg sajt + 10 dkg a tetejére
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál só

A liszteket elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a sajtot és a tejben felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, tenyérrel kissé megnyomkodjuk, és pizzavágóval rudakat vágunk belőle. Tepsire rakjuk és 180 C fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.

Nagyon kiadós, jó sok lesz belőle, de hamar el fog fogyni.  🙂 Jó étvágyat kívánok!

 

PostHeaderIcon Zserbó szelet – az örök klasszikus

pizap.com13648093267341Az ünnepek elmaradhatatlan sütije 🙂  A tésztája teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készül. Íme a receptje:

Amire szükségünk lesz

A tésztához:

  • 60 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 50 dkg fehér tönkölyliszt)
  • 30 dkg vaj vagy Liga margarin
  • 10 dkg cukor vagy nyírfacukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 0,5 dl rum (Whisky)

Töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg cukor (porcukor vagy porított nyírfacukor)
  • 1 nagy üveg házi baracklekvár

Csokimázhoz:

  • 30 dkg porcukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál forró víz

 

A liszteket a cukorral és a sóval jól elkeverjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt és a vajat. A tejbe beleütjük a tojássárgájákat, hozzákeverjük a rumot ( itt jegyezném meg, hogy én már évek óta nem rummal, hanem édes, amerikai whiskyvel készítem. Próbáljátok ki! ) majd a lisztes keverékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk. Pihentetni nem szükséges, a tésztát 4 felé osztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle. Egy nagy tepsit kikenünk vajjal, megszórunk liszttel vagy zsemlemorzsával és belesimítjuk az első lapot. Vastagon megkenjük lekvárral és ráterítjük  a cukros dió 1/3 -át. Jön a következő lap, dióból a következő1/3.. és így tovább 🙂 Felülre tészta kerüljön. Tetejét villával megszurkáljuk és mehet a sütőbe. 180 C fokon kb. 20 perc alatt elkészül.

Ha kihűlt, én ügyesen ki szoktam csúsztatnia tepsiből, de el is vághatjuk 4 felé, úgy könnyebb kiszedni és tálcákra tenni. A csokimáz hozzávalóit jól elkeverjük és a sütemény tetejére simítjuk. Legjobb, ha csak másnap szeleteljük, addig is tegyük hideg helyre.

A diétázók cukor helyett nyírfacukorral is készíthetik – ugyanannyi kell belőle mint a cukorból 🙂 – de a csokimázat én mindig sima porcukorból készítem.

Jó étvágyat kívánok!

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930