Archívum: 2013. április
Különleges tökmagos tönkölykenyér
Fantasztikusan finom és rendkívül egészséges kenyérkéket sütöttem 🙂 Nagyon ajánlom mindenkinek!
Mi kell hozzá?
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 púpozott evőkanál tökmagliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 25 dkg KBL-120 -as királyliszt
- 1 evőkanálnyi szezámmag
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5 dl víz
- kiskanálnyi só
- evőkanálnyi cukor
- 30 ml tökmagolaj
- 30 ml hidegen sajtolt napraforgó vagy olíva olaj
Az élesztőt a cukros vízben elkeverjük. A lisztek kimérésénél ügyeljünk arra, hogy a teljes lisztmennyiség 50 dkg legyen. Én eleve a mérlegre szoktam tenni a tálat és először a teljes kiőrlésű, majd a fehér tönkölylisztet teszem bele. Utána a tökmaglisztet és végül annyi királylisztet, hogy a mérleg pontosan 500 grammot mutasson 🙂 A liszteket jól összekeverjük a szezámmaggal és a sóval, hozzáadjuk az élesztős vizet, majd az olajokat is hozzáöntve alaposan bedagasztjuk. 30 perc kelesztés után átgyúrjuk, majd két kis kenyérkét formázunk a tésztából. Tetejüket bevagdaljuk és a tepsiben még 30 percig pihentetjük, majd 170 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ebből a mennyiségből két darab, egyenként 400 grammos kenyérkét süthetünk.
Jó étvágyat kívánok!
Brassói aprópecsenye
Jó kis retro kaja 🙂 Valahogy ritkán készítem, pedig nagy népszerűségnek örvend.
Mi kell hozzá:
- 2 evőkanálnyi sertészsír
- 4 fej hagyma
- 1,5 kg sertéscomb
- só
- bors
- majoranna
- mokkáskanálnyi fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg krumpli
A zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Állandóan kevergetve kifehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, pici fűszerpaprikával és kevés vízzel felöntve, lefedve, lassan puhára pároljuk. Ha már megpuhult a hús, belereszeljük a fokhagymát és fedő nélkül zsírjára sütjük.
A krumplit a húskockákkal megegyező méretűre vágjuk és olajban kisütjük. Tálalás előtt keverjük össze a hússal.
Jó étvágyat kívánok!
Hófehér tönkölykenyér
Ennél finomabb fehér kenyeret még nem kóstoltam 🙂 Készítsétek el! A siker garantált!
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt (25 dkg fehér tönkölyliszt, 25 dkg KBL120-as király liszt)
- 1 evőkanál fehér szezámmag
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 250 ml víz
- 3 dkg friss élesztő
- 60 ml hidegen sajtolt napraforgó olaj
Az élesztőt a cukor felével a vízben elkeverjük, majd a lisztek, a szezámmag és a só keverékéhez adjuk a maradék cukorral együtt. Az olajjal alaposan bedagasztjuk. A dagasztást csak akkor fejezzük be, ha már a tészta elválik az edény falától és a kezünktől – közben tarthatunk néhány perc pihenőt 🙂 Dagasztás után a kenyértésztánkat letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. 30 perc elteltével ismét összegyúrjuk, a kenyérsütő formába igazítjuk és újra 30 percig kelesztjük, majd 170 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ezeket a fantasztikus liszteket és a hidegen sajtolt olajat a Magyar Családellátónál szerezhetjük be 🙂
Jó étvágyat kívánok!
Bográcsos székelykáposzta
A jó idő beköszöntével gyakran szoktunk a szabadban főzőcskézni. Egyik kedvencünk a székelykáposzta bográcsban elkészítve. Próbáljátok ki Ti is!
Amire szükségünk lesz:
- 3 nagy evőkanál sertészsír
- 3 nagy fej hagyma
- 3 db paprika
- 3 db paradicsom
- fűszerpaprika
- só
- bors
- őrölt kömény
- egész babérlevél
- kiskanálnyi cukor
- 1,5 kg sertéscomb
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 szál parasztkolbász
- 2 dl fehérbor
Így készítjük:
A sertészsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk, majd rátesszük a felkockázott húst. Kifehéredésig kevergetjük, kicsit meg is piríthatjuk. Hozzá keverjük az a felaprított paprikát és paradicsomot, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, cukorral és egész babérlevéllel fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd lassan, lefedve félkészre főzzük. Ekkor belekeverjük a felkarikázott parasztkolbászt, és hozzá adjuk a savanyú káposztát. Én a káposztát nem szoktam megmosni, mert mi savanyúan szeretjük, de ez ízlés dolga 🙂 ellenben össze szoktam vagdalni, mert nem szeretem a hosszú káposzta szálakat – ez is csak ízlés dolga. Amikor már majdnem kész az ételünk, és már mindenki nagyon éhes, belereszeljük a káposztába a fokhagymát és felöntjük fehérborral. Ezután már csak 10 percig főzzük.
Friss, fehér kenyérrel isteni lesz! Jó étvágyat!
Mákvirág kalács a Mákvirágoknak
Nagyon mutatós, könnyen elkészíthető kalács – természetesen tönkölyliszttel készül. Mivel a mák meglehetősen visszafogott népszerűségnek örvend nálunk, ezért a felét dióval töltöttem, így is nagyon finom lett 🙂
Mi kell hozzá?
- 50 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- csipetnyi só
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál olaj
- reszelt citromhéj
a töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 8 evőkanál darált mák
- 8 evőkanál porcukor
- reszelt citromhéj
+ 1 egész tojás lekenni
A tejben kis cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a liszthez adjuk és alaposan összedolgozzuk. 30 perc kelesztés után a tésztát átgyúrjuk és lisztezett nyújtólapon ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. Jól lekenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a mák-porcukor-citromhéj keverékkel. Feltekerjük és koszorút formázunk belőle, majd egy éles késsel körben bevagdossuk, majdnem teljesen átvágva a tésztát és a cikkelyeket szépen elfektetjük. Ismét pihentetés következik, 15 perc elteltével minden oldalról lekenjük a felvert tojással és 170 C fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Virslis lecsó tarhonyával – menza után szabadon
Ugye emlékeztek rá? Rendszeresen találkozhattunk vele suli után a menzán. Olyan keddi kaja…valahogy én is mindig kedden készítem 🙂 házi lecsóval, jó minőségű virslivel és tarhonyával igazán finom.
Mi kell hozzá?
- olaj
- 4 nagy hagyma
- 1 nagy üveg lecsó
- 4 pár frankfurti virsli
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- köretnek tarhonya
A hagymákat hosszúkásra vágjuk és az olajon kevés só hozzáadásával megdinszteljük. Hozzá önjük a lecsót és elkeverjük benne a sűrített paradicsomot. Kis vizet önthetünk alá. Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott virslit és az egészet készre főzzük. Tulajdonképpen kész is. Ha jó minőségű lecsót használunk, akkor még sózni sem kell. Tarhonyával az igazi. Jó étvágyat kívánok!
A világ legegyszerűbb levese – tojásleves
Az ünnepek nagy falatozásai után jól esik ez a gyomorkímélő tojásleves 🙂 Veronika lányom egyik kedvence. Még óvodás korában egy alkalommal amikor étterembe mentünk, csak az ő kedvéért készítettek tojáslevest. Gondolom, Ti sem gyakran találkoztok vele az étlapok kínálatai között – de az én kislányom kijelentette, hogy ha nincs tojásleves, akkor inkább majd otthon ebédel – természetesen elkészítették neki, el is fogyott, az utolsó cseppig. 🙂
Az én tojáslevesem sok tojással, tönkölyliszttel készül és kissé savanykás.
Mi kell hozzá?
- 0,5 dl olaj
- 3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- kiskanálnyi fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- 1 evőkanálnyi őrölt kömény
- 4 db tojás
- kb. 2,5 – 3 liter víz
- 1 evőkanálnyi ecet
Az olajon a lisztet lepirítjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük a fűszerpaprikával és felöntjük a vízzel. Sóval, őrölt köménnyel ízesítjük és összefőzzük. A tojásokat egy edényben felverjük, majd a forrásban lévő levesbe csorgatjuk. A savanyúságát ecettel állítjuk be.
Igazán egyszerű és nagyon tápláló. Jó étvágyat kívánok!
Vendégváró falatkák
Az én kis vendégváró falatkáim. Az elkészítésébe az aprónép is bevonható. 🙂
Szükségünk lesz hozzá:
- hosszú egyenes sós rúdra – pékségben kapható
- sonkára vagy szalámira
- uborkára
- sajtra
- tojásra
A sós rudat hosszában ketté vágjuk és megkenjük sárgarépás szendvicskrémmel, melynek elkészítése itt olvasható , beborítjuk sonkával, uborkával, sajttal, tojással és rátesszük a tetejét. Kb 3 cm-es darabokra vágjuk, melyeket hosszú fogpiszkálókkal, vagy kis kardocskákkal átszúrunk. Tálcára rendezzük és kínáljuk. Nagyon mutatós és finom is.
Próbáljátok ki!
Sajtos rúd
Szeretem a tévében a főzős műsorokat. Közülük is leginkább azokat, amelyekben idős nagymamik sütnek-főznek. Számomra ők a leghitelesebb szakácsok. Ezt a sajtos rudat is egy hollókői nagymamitól lestem el és nem csalódtam benne. Próbáljátok ki ti is!
Ami kell hozzá:
- 1 kg liszt (fele rétesliszt, fele fehér tönköly)
- 25 dkg vaj vagy Liga margarin
- 20 dkg sertészsír
- 20 dkg sajt + 10 dkg a tetejére
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál só
A liszteket elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a sajtot és a tejben felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, tenyérrel kissé megnyomkodjuk, és pizzavágóval rudakat vágunk belőle. Tepsire rakjuk és 180 C fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Nagyon kiadós, jó sok lesz belőle, de hamar el fog fogyni. 🙂 Jó étvágyat kívánok!
Zserbó szelet – az örök klasszikus
Az ünnepek elmaradhatatlan sütije 🙂 A tésztája teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készül. Íme a receptje:
Amire szükségünk lesz
A tésztához:
- 60 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 50 dkg fehér tönkölyliszt)
- 30 dkg vaj vagy Liga margarin
- 10 dkg cukor vagy nyírfacukor
- 1 mokkáskanál só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 0,5 dl rum (Whisky)
Töltelékhez:
- 40 dkg darált dió
- 40 dkg cukor (porcukor vagy porított nyírfacukor)
- 1 nagy üveg házi baracklekvár
Csokimázhoz:
- 30 dkg porcukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál forró víz
A liszteket a cukorral és a sóval jól elkeverjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt és a vajat. A tejbe beleütjük a tojássárgájákat, hozzákeverjük a rumot ( itt jegyezném meg, hogy én már évek óta nem rummal, hanem édes, amerikai whiskyvel készítem. Próbáljátok ki! ) majd a lisztes keverékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk. Pihentetni nem szükséges, a tésztát 4 felé osztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle. Egy nagy tepsit kikenünk vajjal, megszórunk liszttel vagy zsemlemorzsával és belesimítjuk az első lapot. Vastagon megkenjük lekvárral és ráterítjük a cukros dió 1/3 -át. Jön a következő lap, dióból a következő1/3.. és így tovább 🙂 Felülre tészta kerüljön. Tetejét villával megszurkáljuk és mehet a sütőbe. 180 C fokon kb. 20 perc alatt elkészül.
Ha kihűlt, én ügyesen ki szoktam csúsztatnia tepsiből, de el is vághatjuk 4 felé, úgy könnyebb kiszedni és tálcákra tenni. A csokimáz hozzávalóit jól elkeverjük és a sütemény tetejére simítjuk. Legjobb, ha csak másnap szeleteljük, addig is tegyük hideg helyre.
A diétázók cukor helyett nyírfacukorral is készíthetik – ugyanannyi kell belőle mint a cukorból 🙂 – de a csokimázat én mindig sima porcukorból készítem.
Jó étvágyat kívánok!