Archívum: 2013. április

PostHeaderIcon Különleges tökmagos tönkölykenyér

pizap.com13669704992181Fantasztikusan finom és rendkívül egészséges kenyérkéket sütöttem 🙂 Nagyon ajánlom mindenkinek!

Mi kell hozzá?

  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 púpozott evőkanál tökmagliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt
  • 25 dkg KBL-120 -as királyliszt
  • 1 evőkanálnyi szezámmag
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl víz
  • kiskanálnyi só
  • evőkanálnyi cukor
  • 30 ml tökmagolaj
  • 30 ml hidegen sajtolt napraforgó vagy olíva olaj

Az élesztőt a cukros vízben elkeverjük. A lisztek kimérésénél ügyeljünk arra, hogy a teljes lisztmennyiség 50 dkg legyen. Én eleve a mérlegre szoktam tenni a tálat és először a teljes kiőrlésű, majd a fehér tönkölylisztet teszem bele. Utána a tökmaglisztet és végül annyi királylisztet, hogy a mérleg pontosan 500 grammot mutasson 🙂 A liszteket jól összekeverjük a szezámmaggal és a sóval, hozzáadjuk az élesztős vizet, majd az olajokat is hozzáöntve alaposan bedagasztjuk. 30 perc kelesztés után átgyúrjuk, majd két kis kenyérkét formázunk a tésztából. Tetejüket bevagdaljuk és a tepsiben még 30 percig pihentetjük, majd 170 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Ebből a mennyiségből két darab, egyenként 400 grammos kenyérkét süthetünk.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Brassói aprópecsenye

pizap.com13663902455621

Jó kis retro kaja 🙂 Valahogy ritkán készítem, pedig nagy népszerűségnek örvend.

Mi kell hozzá:

  • 2 evőkanálnyi sertészsír
  • 4 fej hagyma
  • 1,5 kg sertéscomb
  • bors
  • majoranna
  • mokkáskanálnyi fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg krumpli

A zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Állandóan kevergetve kifehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, pici fűszerpaprikával és kevés vízzel felöntve, lefedve, lassan puhára pároljuk. Ha már megpuhult a hús, belereszeljük a fokhagymát és fedő nélkül zsírjára sütjük.

A krumplit a húskockákkal megegyező méretűre vágjuk és olajban kisütjük. Tálalás előtt keverjük össze a hússal.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Hófehér tönkölykenyér

pizap.com13669707763431

Ennél finomabb fehér kenyeret még nem kóstoltam 🙂 Készítsétek el! A siker garantált!

Mi kell hozzá?

Az élesztőt a cukor felével a vízben elkeverjük, majd a lisztek, a szezámmag és a só keverékéhez adjuk a maradék cukorral együtt. Az olajjal alaposan bedagasztjuk. A dagasztást csak akkor fejezzük be, ha már a tészta elválik az edény falától és a kezünktől – közben tarthatunk néhány perc pihenőt 🙂 Dagasztás után a kenyértésztánkat letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. 30 perc elteltével ismét összegyúrjuk, a kenyérsütő formába igazítjuk és újra 30 percig kelesztjük, majd 170 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Ezeket a fantasztikus liszteket és a hidegen sajtolt olajat a Magyar Családellátónál szerezhetjük be 🙂

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Bográcsos székelykáposzta

pizap.com13663883719211A jó idő beköszöntével gyakran szoktunk a szabadban főzőcskézni. Egyik kedvencünk a székelykáposzta bográcsban elkészítve. Próbáljátok ki Ti is!

Amire szükségünk lesz:

  • 3 nagy evőkanál sertészsír
  • 3 nagy fej hagyma
  • 3 db paprika
  • 3 db paradicsom
  • fűszerpaprika
  • bors
  • őrölt kömény
  • egész babérlevél
  • kiskanálnyi cukor
  • 1,5 kg sertéscomb
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1 szál parasztkolbász
  • 2 dl fehérbor

Így készítjük:

A sertészsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk, majd rátesszük a felkockázott húst. Kifehéredésig kevergetjük, kicsit meg is piríthatjuk. Hozzá keverjük az a felaprított paprikát és paradicsomot, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, cukorral és egész babérlevéllel fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd lassan, lefedve félkészre főzzük. Ekkor belekeverjük a felkarikázott parasztkolbászt, és hozzá adjuk a savanyú káposztát. Én a káposztát nem szoktam megmosni, mert mi savanyúan szeretjük, de ez ízlés dolga 🙂 ellenben össze szoktam vagdalni, mert nem szeretem a hosszú káposzta szálakat – ez is csak ízlés dolga. Amikor már majdnem kész az ételünk, és már mindenki nagyon éhes, belereszeljük a káposztába a fokhagymát és felöntjük fehérborral. Ezután már csak 10 percig főzzük.

Friss, fehér kenyérrel isteni lesz! Jó étvágyat!

PostHeaderIcon Mákvirág kalács a Mákvirágoknak

pizap.com13660542525001

Nagyon mutatós, könnyen elkészíthető kalács – természetesen tönkölyliszttel készül. Mivel a mák meglehetősen visszafogott népszerűségnek örvend nálunk, ezért a felét dióval töltöttem, így is nagyon finom lett 🙂

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • csipetnyi só
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál olaj
  • reszelt citromhéj

a töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 8 evőkanál darált mák
  • 8 evőkanál porcukor
  • reszelt citromhéj

+ 1 egész tojás lekenni

A tejben kis cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a liszthez adjuk és alaposan összedolgozzuk. 30 perc kelesztés után a tésztát átgyúrjuk és lisztezett nyújtólapon ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. Jól lekenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a mák-porcukor-citromhéj keverékkel. Feltekerjük és koszorút formázunk belőle, majd egy éles késsel körben bevagdossuk, majdnem teljesen átvágva a tésztát és a cikkelyeket szépen elfektetjük. Ismét pihentetés következik, 15 perc elteltével  minden oldalról lekenjük a felvert tojással és 170 C fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

pizap.com13660543845781

PostHeaderIcon Virslis lecsó tarhonyával – menza után szabadon

pizap.com13656775161091

Ugye emlékeztek rá? Rendszeresen találkozhattunk vele suli után a menzán. Olyan keddi kaja…valahogy én is mindig kedden készítem 🙂 házi lecsóval, jó minőségű virslivel és tarhonyával igazán finom.

Mi kell hozzá?

  • olaj
  • 4 nagy hagyma
  • 1 nagy üveg lecsó
  • 4 pár frankfurti virsli
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • köretnek tarhonya

A hagymákat hosszúkásra vágjuk és az olajon kevés só hozzáadásával megdinszteljük. Hozzá önjük a lecsót és elkeverjük benne a sűrített paradicsomot. Kis vizet önthetünk alá. Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott virslit és az egészet készre főzzük. Tulajdonképpen kész is. Ha jó minőségű lecsót használunk, akkor még sózni sem kell. Tarhonyával az igazi. Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon A világ legegyszerűbb levese – tojásleves

pizap.com13656772466711

Az ünnepek nagy falatozásai után jól esik ez a gyomorkímélő tojásleves 🙂  Veronika lányom egyik kedvence.  Még óvodás korában egy alkalommal amikor étterembe mentünk, csak az ő kedvéért készítettek tojáslevest. Gondolom, Ti sem gyakran találkoztok vele az étlapok kínálatai között –  de az én kislányom kijelentette, hogy ha nincs tojásleves, akkor inkább majd otthon ebédel – természetesen elkészítették neki, el is fogyott, az utolsó cseppig.  🙂

Az én tojáslevesem sok tojással, tönkölyliszttel készül és kissé savanykás.

Mi kell hozzá?

  • 0,5 dl olaj
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • kiskanálnyi fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanálnyi őrölt kömény
  • 4 db tojás
  • kb. 2,5 – 3  liter víz
  • 1 evőkanálnyi ecet

Az olajon a lisztet lepirítjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük a fűszerpaprikával és felöntjük a vízzel. Sóval, őrölt köménnyel ízesítjük és összefőzzük. A tojásokat egy edényben felverjük, majd a forrásban lévő levesbe csorgatjuk. A savanyúságát ecettel állítjuk be.

Igazán egyszerű és nagyon tápláló. Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Keresztszemes hímzett tojások

pizap.com13648420164531

Idén húsvétkor is népies stílusban díszítettük fel a tojásfánkat. Ezeknek a tojásoknak az elkészítése korántsem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, viszont remek hangulatot varázsoltunk vele a mi kis vidéki házunkban. A keresztszemes hímzést még a babavárás boldog heteiben készítettem (akkor még valahogy jobban ráértem az ilyesmire 🙂 ), majd hobbi boltban kapható hungarocell tojásokra feszítettem, szaténszalaggal takarva el a nem túl esztétikus oldalsó részeket. Ha megtetszett, jövőre próbálkozzatok meg vele! Rendkívül mutatós és igazán egyedi – és ajándéknak sem utolsó 🙂

PostHeaderIcon Vendégváró falatkák

pizap.com13648095815931

Az én kis vendégváró falatkáim. Az elkészítésébe az aprónép is bevonható. 🙂

Szükségünk lesz hozzá:

  • hosszú egyenes sós rúdra – pékségben kapható
  • sonkára vagy szalámira
  • uborkára
  • sajtra
  • tojásra

A sós rudat hosszában ketté vágjuk és megkenjük sárgarépás szendvicskrémmel, melynek elkészítése itt olvasható , beborítjuk sonkával, uborkával, sajttal, tojással és rátesszük a tetejét. Kb 3 cm-es darabokra vágjuk, melyeket hosszú fogpiszkálókkal, vagy kis kardocskákkal átszúrunk. Tálcára rendezzük és kínáljuk. Nagyon mutatós és finom is.

Próbáljátok ki!

 

 

 

PostHeaderIcon Sajtos rúd

pizap.com13648091230461Szeretem a tévében a főzős műsorokat. Közülük is leginkább azokat, amelyekben idős nagymamik sütnek-főznek. Számomra ők a leghitelesebb szakácsok. Ezt a sajtos rudat is egy hollókői nagymamitól lestem el és nem csalódtam benne. Próbáljátok ki ti is!

Ami kell hozzá:

  • 1 kg liszt (fele rétesliszt, fele fehér tönköly)
  • 25 dkg vaj vagy Liga margarin
  • 20 dkg sertészsír
  • 20 dkg sajt + 10 dkg a tetejére
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál só

A liszteket elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a sajtot és a tejben felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, tenyérrel kissé megnyomkodjuk, és pizzavágóval rudakat vágunk belőle. Tepsire rakjuk és 180 C fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.

Nagyon kiadós, jó sok lesz belőle, de hamar el fog fogyni.  🙂 Jó étvágyat kívánok!

 

2013. április
h k s c p s v
« Már   máj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Életfűszerei FACEBOOK