Archívum: március 21st, 2013
Lasagne
Ez az étek rendkívül népszerű a családomban, épp ezért nagyon gyakran készítem. A tönkölylisztből gyúrt tésztát részesítem előnyben, de a kész, bolti tésztalapokat sem vetem meg. Íme Garfield kedvence:
Hozzávalók a gyúrt tésztához:
- 4 db tojás
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 30 dkg fehér tönkölyliszt
A raguhoz:
- 70 dkg darálthús
- 3 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg sűrített paradicsom
- bazsalikom
- kakukkfű
- só
A besamelhez:
- 0,5 dl olaj
- 3 evőkanál liszt
- fél liter tej
- só
Sajt a tetejére.
A lisztekből a tojásokkal tésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, 8 cm széles csíkokra szabdaljuk és szikkadni hagyjuk.
A besamelhez az olajban a lisztet picit megpirítjuk, majd hideg tejjel felöntjük, megsózzuk és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A raguhoz a hagymát nagyon apróra vágjuk és kevés olajon megpároljuk, rárakjuk a darált húst és kifehéredésig kevergetjük. Fűszerezzük sóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, reszelt fokhagymával és rátesszük a paradicsomot. Vízzel felöntve készre főzzük.
A lasagnesütő tepsinkbe teszünk egy kevés ragut, majd szépen beborítjuk egy réteg tésztával. Újra ragu, tészta és így tovább 🙂 az utolsó tésztaréteg tetejére is kerüljön ragu. Ekkor az egészet szépen befedjük a besamellel, sajtot reszelünk a tetejére és mehet a sütőbe. 200 C fokon 15 perc alatt elkészül.
Jó étvágyat kívánok!
Aranyló tönkölypalacsinta
Készítettetek már tönkölylisztből palacsintát? Ha még nem, akkor itt az ideje kipróbálni!
Amire szükség lesz hozzá:
- 5 db tojás
- csipetnyi só
- 1 teáskanál cukor vagy nyírfacukor
- 3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- kb. 40 dkg fehér tönkölyliszt
- kb. 2 dl tej
- kb. 3 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
A tojásokat alaposan felverjük a cukorral, a sóval és a teljes kiőrlésű liszttel.Felváltva adagoljuk hozzá a tejet, fehér lisztet és a szódát a kívánt sűrűség és mennyiség eléréséig. Ha hígabb tésztát készítünk akkor vékonyabb, ha sűrűbbet, vastagabb palacsintáink lesznek. 🙂 Mivel ezek a lisztek igen magas rosttartalommal rendelkeznek, nagyon fontos, hogy pihentessük a tésztát sütés előtt, ekkor egy kicsi még jobban be fog sűrűsödni, de később hígíthatjuk még szódával vagy tejjel.
A palacsintákat a szokott módon kisütjük és tetszőleges töltelékkel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!