Archívum: március 6th, 2013

PostHeaderIcon Szezámkrém – Tahini

pizap.com13625825451711A hindu mitológia szerint a szezámmag az örök élet szimbóluma. Ez nem véletlen, hiszen ez a picinyke mag számos kedvező tulajdonsággal bír. Súlyarányosan hétszer annyi kalciumot tartalmaz mint a tehéntej, emellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A, E, B1, B2, D vitaminok. Bővelkedik lecitinben és telítetlen zsírsavakban, melyek mind-mind áldásos hatást gyakorolnak szervezetünkre. Olaja a kimagasló beltartalmi értékeinek köszönhetően gátolja a melanoma sejtek növekedését.

Barátkozzatok meg vele, hiszen nagyon egészséges!

Most egy különleges szendvicskrémet mutatok Nektek.  Egy szelet tönkölykenyérből készült pirítósra kenve nagyon finom.

A tahini hozzávalói:

  • 20 dkg szezámmag
  • kb.fél dl víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olíva-, vagy tökmagolaj

Az elkészítése nagyon egyszerű: a szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd kávédarálón megdaráljuk. Annyi vizet adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, belereszeljük a fokhagymát és jól elkeverjük a tökmagolajjal. Ízlés szerint sózhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

 

PostHeaderIcon Paradicsomos húsgombócok makarónival

pizap.com13625821717961jpgSzínpompás, mediterrán ebéd a tél végi  hétköznapok szürkeségében.

Amire szükségünk lesz :

  • 60 dkg darálthús
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej hagyma
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • 5 dkg kemény sajt
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv vagy 1 kg friss paradicsom

Így készül:

A darált húst a tojással, zsemlemorzsával, reszelt sajttal jól elkeverjük, hozzáadjuk a hagyma felét nagyon apróra vágva, belereszeljük a fokhagymákat, ízesítjük sóval, bazsalikommal, kakukkfűvel és az egészet jól összedolgozzuk, majd dió méretű gombócokat készítünk belőle. Kevés olajon a gombócokat elősütjük, hogy minden oldalról szép kérget kapjanak, majd a visszamaradt zsiradékban  megpároljuk a hagyma másik felét, igen apróra vágva. A paradicsomkonzerveket leturmixoljuk és a hagymához öntjük, reszelünk bele 1 gerezd fokhagymát, ízesítjük bazsalikommal és sóval, majd a gombócokat visszatéve kb. 30 perc alatt készre főzzük. Makarónival tálaljuk, tetejét sajttal meghinthetjük.

Meglátjátok milyen finom! Jó étvágyat hozzá!

 

 

2013. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031