Archívum: 2013. március
Áldott Húsvétot!
Tönköly-lángos a nagyböjt utolsó napjaira (vagy bármikor az évben :)
Az egészséges tönkölyliszt lángos készítésére is nagyon alkalmas. Tejföllel, sajttal, mellé egy kisfröccs – ez egy életérzés 🙂
Mi kell hozzá?
- 50 dkg fehér tönkölyliszt
- 2,5 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
A lisztet a sóval alaposan elkeverjük. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, ráöntjük a lisztre és alaposan összedolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk, ennek érdekében lehet még némi langyos tejet hozzáadni. 30 perc kelesztés után átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük. Ízlés szerint fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Egy kis aprósüti a locsolkodóknak
Kis nyuszi, pillangó – finom linzertésztából, természetesen tönköly lisztből – mert mi vigyázunk a locsolkodók egészségére is 🙂
Mi kell hozzá?
- 50 dkg fehér tönkölyliszt
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg sertészsír
- 10 dkg vaj
- 3 egész tojás + 1 a tetejére lekenni
- 1 citrom reszelt héja és leve
- csipetnyi só
- darált dió
Az elkészítése rendkívül egyszerű: minden hozzávalót egy nagy tálba teszünk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túl lágy a tészta, akkor tegyük fél órára a hűtőbe. Azonban az is előfordulhat, hogy nem áll össze, ebben az esetben segítsünk neki 1 evőkanál tejföllel 🙂
A tésztánkat lisztes deszkán 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk , kiszaggatjuk a tetszőleges formákat, mindegyiket tojással lekenjük, majd darált dióba mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 170 C fokon aranyszínűre sütjük.
Nagyon finom és kiadós! Hajrá lányok! 🙂
Húsvéti kalács a sonka mellé
Ez egy nagyon könnyen elkészíthető kalács, a húsvéti sonka mellé kifejezetten ajánlom, hiszen csak épp annyira édes, hogy a sonka ízét kiemelje. 🙂
Amire szükségünk lesz:
- 75 dkg liszt ( 45 dkg fehér tönkölyliszt, 30 dkg búza rétesliszt)
- 5 dkg cukor
- 7,5 dkg vaj
- 4,5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanálnyi só
- 3 tojás + 1 a tetejére
- 3 dl tej
- tetejére szezámmag, dió vagy pisztácia
Így készül:
Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, beleütjük a tojásokat és a maradék tejjel, illetve az olvasztott vajjal locsolgatva bedagasztjuk.
30 perc kelesztés után visszagyúrjuk és tetszőleges módon formázzuk: készíthetünk belőle 3-4 rudat, amelyeket összefonunk, de csak simán össze is sodorhatjuk a szálakat. Ismét 30 perc kelesztés következik, majd közvetlenül sütés előtt a kalácsunkat kenjük le felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal, darált dióval esetleg vágott pisztáciával.
180 C fokos sütőben lassan készre sütjük.
Az elkészítése nem bonyolult és a végeredmény garantált. 🙂 Próbáljátok ki!
Lasagne
Ez az étek rendkívül népszerű a családomban, épp ezért nagyon gyakran készítem. A tönkölylisztből gyúrt tésztát részesítem előnyben, de a kész, bolti tésztalapokat sem vetem meg. Íme Garfield kedvence:
Hozzávalók a gyúrt tésztához:
- 4 db tojás
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 30 dkg fehér tönkölyliszt
A raguhoz:
- 70 dkg darálthús
- 3 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg sűrített paradicsom
- bazsalikom
- kakukkfű
- só
A besamelhez:
- 0,5 dl olaj
- 3 evőkanál liszt
- fél liter tej
- só
Sajt a tetejére.
A lisztekből a tojásokkal tésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, 8 cm széles csíkokra szabdaljuk és szikkadni hagyjuk.
A besamelhez az olajban a lisztet picit megpirítjuk, majd hideg tejjel felöntjük, megsózzuk és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A raguhoz a hagymát nagyon apróra vágjuk és kevés olajon megpároljuk, rárakjuk a darált húst és kifehéredésig kevergetjük. Fűszerezzük sóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, reszelt fokhagymával és rátesszük a paradicsomot. Vízzel felöntve készre főzzük.
A lasagnesütő tepsinkbe teszünk egy kevés ragut, majd szépen beborítjuk egy réteg tésztával. Újra ragu, tészta és így tovább 🙂 az utolsó tésztaréteg tetejére is kerüljön ragu. Ekkor az egészet szépen befedjük a besamellel, sajtot reszelünk a tetejére és mehet a sütőbe. 200 C fokon 15 perc alatt elkészül.
Jó étvágyat kívánok!
Aranyló tönkölypalacsinta
Készítettetek már tönkölylisztből palacsintát? Ha még nem, akkor itt az ideje kipróbálni!
Amire szükség lesz hozzá:
- 5 db tojás
- csipetnyi só
- 1 teáskanál cukor vagy nyírfacukor
- 3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- kb. 40 dkg fehér tönkölyliszt
- kb. 2 dl tej
- kb. 3 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
A tojásokat alaposan felverjük a cukorral, a sóval és a teljes kiőrlésű liszttel.Felváltva adagoljuk hozzá a tejet, fehér lisztet és a szódát a kívánt sűrűség és mennyiség eléréséig. Ha hígabb tésztát készítünk akkor vékonyabb, ha sűrűbbet, vastagabb palacsintáink lesznek. 🙂 Mivel ezek a lisztek igen magas rosttartalommal rendelkeznek, nagyon fontos, hogy pihentessük a tésztát sütés előtt, ekkor egy kicsi még jobban be fog sűrűsödni, de később hígíthatjuk még szódával vagy tejjel.
A palacsintákat a szokott módon kisütjük és tetszőleges töltelékkel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!
Hétvégi “disznókodásaink” ;)
Már terveztük egy jó ideje, hogy kéne itthon rendezni egy jó kis téli disznóvágást, de valami mindig közbejött. A télből tavasz lett mire sikerült mindent megszerveznünk. Sajnálkoztunk is, hogy sajnos nem lesz meg azaz igazi disznóvágás-fíling hó és fagy nélkül, na de mindegy, végülis nem a hó, hanem a tele hűtőláda a lényeg. Persze a mennyei időjárásfelelős elintézte nekünk a márciusi telet. Egyik szemünk sírt – már megint csúszik a baromfiudvar-projekt – a másik nevetett, mert mégiscsak lesz díszletünk a téli disznókodáshoz. 🙂
A kedvenc hentesünknél rendeltük meg a fél hízót, plusz még hozzá ezt-azt (extra belsőségek, miegymás). Szereztünk hurkatöltőt, lehoztuk a padlásról a régi teknőt, előszedtem a nagy vajlingokat. Elég hamar kiderült, hogy az én háztartásom nincs berendezkedve ilyen nagyságrendű megmozdulásokra. A késeim sem álltak a helyzet magaslatán, de szerencsére a szüleim komplett felszereléssel érkeztek. A rutin ugyebár… 🙂 Én gyerekkoromban voltam utoljára disznóvágáson, akkoriban ez nem igazán hozott lázba, inkább a közösségi szellem hatott rám. Egészen más volt gazdasszonyként közreműködni az eseményen. Jól titkolt, enyhe pánikrohamot kaptam, amikor a férjem lepakolta a konyha közepére a húsokkal, belsőségekkel, egyebekkel teli ládákat és kedvesen, mosolyogva megkérdezte: – na kicsim, akkor hogy kezdjük? 🙂 Hát, gondolom szétválogatjuk, hogy miből mi lesz… Persze az anyukám mentett meg, akit egyébként bébiszitterkedni hívtam, de Cecily olyan kis jó fej, igazán nem igényelte az állandó babusgatásunkat.
Amikor már tudtam, hogy miből mi lesz, hamar magamra találtam a konyhában. A munkából Veronika és Kristóf is kivették a részüket, sőt – és ez nagy szó – egész nap nem kapcsolták be a számítógépeket!
Na, nézzük mi finomak készültek:
Délihús – ez a kedvencem. Azért déli, mert ez a disznóvágási ebéd. Ki hitte volna? 🙂
Kell hozzá:
- mindenféle hús, nagyobb darabokra vágva: sok sovány husi, kevés szalonna, még kevesebb csontos hús, némi bőr.
- só
- bors
- fűszerpaprika
- jó sok hagyma, én kb. 3 kg. húsféléhez 6 db hagymát használtam
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 palack vörösbor
Így készül: A húsokat, meg a többi disznóságot beletesszük egy nagy lábasba és állandóan kevergetve kifehéredésig pirítjuk. Zsiradék nem kell alá, mert enged magából eleget a szalonna is. Ha megpirult, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vörösborral és lefedjük. Legalább 2 órára magára hagyjuk, meg is feledkezhetünk róla. Azért nem árt néha megkeverni vagy felönteni vörösborral. Vizet véletlenül sem öntünk alá. Ha már jó puha a hús és jó vastag szaftja van, el is készült. Nálunk a körete főtt krumpli, de tarhonya is mehet mellé.
Abált szalonna – a másik kedvencem 🙂
Kell hozzá:
- nyers, húsos szalonna
- fokhagyma
- só
- egész bors
- babérlevél
- 2 szem borókabogyó
- tetejére fűszerpaprika, reszelt fokhagyma
A szalonnát feltesszük főni annyi vízzel amennyi ellepi. A főzővizet sóval, egész borssal, babérlevéllel, fokhagymával, borókabogyóval fűszerezzük. Ha a szalonna puhára főtt,a vízből kivesszük és még melegen jó vastagon megszórjuk fűszerpaprikával és ráreszeljük a fokhagymát.
Hurka – na ehhez kellett a teknő 🙂
A hurka úgy készül, hogy a mindenféle belsőségeket megfőzzük és ledaráljuk. Ugyanabban a vízben a disznófejet is megfőzzük, kicsontozzuk, ledaráljuk. A vízből elvesszük a szükséges mennyiséget és a rizst is megfőzzük. A jelentős mennyiségű hagymát még előző este zsíron megpároltam. Ezt az egészet a nagy teknőben összekeverjük, fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, fűszerpaprikával. Kezdődhet a hurkatöltés. Jó mulatság, a gyerkőcök is kipróbálták 🙂
A kész hurkákat még egyszer pár percre be kell tenni az abáló vízbe, majd jól kihűteni, mielőtt a fagyasztóba kerülne.
Kolbász
Ehhez jelentős mennyiségű darált húsra lesz szükségünk, de fontos, hogy ne mind sovány hús legyen, kell bele szaftosabb is, sőt némi szalonna is. A darált húst fűszerezzük fűszerpaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, darált fokhagymával. A töltés után mehet a füstre, a sütőbe vagy a fagyasztóba 🙂
Na. Hirtelen ennyi. Ez a nap nem a diétáról szólt Jó érzés volt este leülni és hátradőlni. Túl vagyunk rajta! 🙂
Békebeli káposztás bukta
A recept eredetijét egy féltve őrzött régi-régi újságban – egy 1931-es kiadású Pesti Hírlapban – olvastam. Annyit módosítottam a recepten, hogy sima fehér liszt helyett tönkölyliszttel készítettem el. Fogadjátok szeretettel:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 40 dkg fehér tönkölyliszt)
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
- 2 tojás sárgája
- 6 dkg sertészsír
- fél fej káposzta, lereszelve, megpárolva, sóval, borssal fűszerezve
A liszteket összekeverjük, majd a lisztkeverékből 3 evőkanállal elveszünk, ezt 1 dl tejjel, kiskanálnyi cukorral és az élesztővel alaposan összekeverjük. A maradék 2 dl tejet a sóval és a tojássárgájákkal elkeverjük, majd a kovásszal együtt a lisztkeverékhez adjuk. Az olvasztott zsírt lassan adagolva hozzá szépen bedagasztjuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd ismét lazán átgyúrjuk és kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. 8×8 cm-es kockákra vágjuk, megtöltjük a dinsztelt káposztával és gombócokat formázunk belőle. Minden gombócot olvasztott vajban megforgatunk, majd egymás mellé tepsire helyezzük. Ismét 30 perc pihenő következik, ezalatt a sütőt 200 C fokra előmelegítjük, majd a buktáinkat kb. 20 perc alatt szépen megsütjük. A tepsiben szépen össze fognak nőni, még melegen ajánlom szétválasztani őket, kihűlt állapotukban ez a művelet már kissé nehezebb lesz, és némi esztétikai kívánalmakat hagy maga után 🙂
Jó étvágyat kívánok!
Magvas tönkölykenyér
Ez a zsemlekenyér lényegében a tönkölykenyerem receptje alapján készül azzal a különbséggel, hogy a tésztájába még némi tönkölykorpa is kerül. Próbáljátok ki, nagyon finom!
Amire szükségünk lesz:
- 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 40 dkg fehér tönkölyliszt)
- 3 dkg élesztő
- 2 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál tönkölykorpa
- 1,5 dl tej
- 1 dl víz
- 60 ml olaj
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
- 1 tojás a tetejére + különféle magvak (szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag stb.)
Így készítjük:
A liszteket a szezámmaggal, a tönkölykorpával és a sóval jól elkeverjük.
A tej és a víz keverékében a cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a lisztkeverékhez öntjük. Az olajat fokozatosan adagoljuk hozzá és az egészet alaposan bedagasztjuk. Langyos helyen 30 percig kelesztjük, majd kissé visszagyúrjuk. A sütőformát papírral kibéleljük és a tésztából tépett gombócokat egymás mellé helyezve tesszük a formába. Ismét 30 perc kelesztés következik, ezalatt a gombóckáink szépen “összenőnek” 🙂 Sütés előtt az egészet megkenjük tojással és megszórjuk magvakkal. Alul/felül sütés mellett 200 C fokon 20 perc alatt sül meg.
Csak teljesen kihűlt állapotában szeletelhető, melegen csak törni lehet.
Jó étvágyat kívánok!
Szezámkrém – Tahini
A hindu mitológia szerint a szezámmag az örök élet szimbóluma. Ez nem véletlen, hiszen ez a picinyke mag számos kedvező tulajdonsággal bír. Súlyarányosan hétszer annyi kalciumot tartalmaz mint a tehéntej, emellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A, E, B1, B2, D vitaminok. Bővelkedik lecitinben és telítetlen zsírsavakban, melyek mind-mind áldásos hatást gyakorolnak szervezetünkre. Olaja a kimagasló beltartalmi értékeinek köszönhetően gátolja a melanoma sejtek növekedését.
Barátkozzatok meg vele, hiszen nagyon egészséges!
Most egy különleges szendvicskrémet mutatok Nektek. Egy szelet tönkölykenyérből készült pirítósra kenve nagyon finom.
A tahini hozzávalói:
- 20 dkg szezámmag
- kb.fél dl víz
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 evőkanál olíva-, vagy tökmagolaj
Az elkészítése nagyon egyszerű: a szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd kávédarálón megdaráljuk. Annyi vizet adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, belereszeljük a fokhagymát és jól elkeverjük a tökmagolajjal. Ízlés szerint sózhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!