Archívum: február 1st, 2013
Vacsorára jöhet egy pompos?
Ez az étek nagy kedvenc nálunk. A kenyérlángos – úgy is mint pompos, langalló – a kirakodóvásárok, fesztiválok non plusz ultrája. Mi kb. 15 éve ismerkedtünk meg vele a mesterségek ünnepén, azóta rendszeresen készítem és mindig osztatlan sikert arat.
Íme az én kenyérlángosom:
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg fehér tönkölyliszt, 25 dkg búzaliszt)
- 1 db kis méretű héjában főtt krumpli
- egy diónyi sertészsír (mangalicazsír)
- 1 dl víz
- 1,5 dl tej
- só
- 3 dl tejföl
- 20 dkg császárszalonna
- 1 nagy fej lila hagyma
Így készül:
A krumplit megfőzzük, meghámozzuk és kihűtjük. Az élesztőt a tej és a víz keverékében egy mokkáskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
A liszteket kimérjük és összeszitáljuk. Bevallom, én nem szeretek lisztet szitálni, ezért nem is szoktam. Ha kézi habverővel jól elkeverjük a liszteket és a sót, az is megteszi.
A lisztben elmorzsoljuk a sertészsírt, majd belereszeljük a krumplit végül az élesztővel jól összedolgozzuk. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt, vagy zsírral kikent tepsibe tesszük. Megkenjük a tejföllel és rászórjuk az apróra vágott lila hagymát és szalonnát. Esetleg egy kis reszelt sajttal is meghinthetjük, ezzel is fokozva az íz élményt.
180 C fokos sütőben megsütjük.
Fogyasztását melegen ajánlom! Egy jó fröccs jól csúszik rá. 🙂
Jó étvágyat!
Currys csirke rizskörettel
Ez egy rendkívül gyorsan elkészíthető, ízletes fogás.
Mi kell hozzá?
- 2 db csirkemell filé
- 2 db közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olaj
- só
- bors
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál curry
- 2 dl tejszín
Így készül:
A húst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát, 2 evőkanál olajjal jól elkeverjük és állni hagyjuk.
A hagymákat meghámozzuk és apróra felvágjuk. Wokban fél dl olajon a hagymát megdinszteljük. Fontos, hogy ne égjen meg. Ezt úgy érhetjük el, ha kicsit megsózzuk, ettől nedvességet ereszt és nem sülni, hanem párolódni fog. Ha a hagymánk megpárolódott, rátesszük a húscsíkokat és kifehéredésig kevergetjük, sütjük, majd rátesszük a mézet és a curry fűszert. Jól elkeverjük és hagyjuk, hogy levet eresszen, saját levében megpárolódjon a hús. Végül ráöntjük a tejszínt és azzal is jól kiforraljuk.
Hosszú szemű rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!