Archívum: 2013. február

PostHeaderIcon Ajándékok, amelyek nem kerülnek semmibe

hatterkepek-virag_16

 

egy jó szót szólni
egy beteget felvidítani
valakinek kezet nyújtani
óvatosan csukni be az ajtót
apróságoknak örülni
mindenért hálásnak lenni
jó tanácsot adni
egy levél megírásával örömet szerezni
apró túlzásokon nem rágódni
jogos panaszt nem melegíteni fel újra
nem tenni szóvá, ha a másik hibázik
nem elutasításnak venni, ha háttérbe szorulunk
levert hangulatot nem venni komolyan
nem sértődni meg egy félresikerült szón
megtalálni az elismerő, dicsérő szót a jóra
együttérző szó a megalázottnak
egy-egy tréfás szó a gyermekeknek
becsülettel elismerni az elkövetett helytelenséget
örülni a holnapi napnak
bizonyos dolgokra aludni egyet
mindenre rászánni a kellő időt és gondot
és: mindenkihez szeretettel lenni

PostHeaderIcon Varázstakaró a babának :)

IMAG0844  Amíg Cecília a pocakomban volt,  és a babakelengye begyűjtésének örömteli teendőivel foglalatoskodtam, elhatároztam, hogy elkészítem születendő kisbabám részére a világ legpuhább takaróját.

Egy Bp. XVII. kerületi méterárú boltban sikerült megvennem hozzá a pihe-puha wellsoft anyagot, a keresztszemes hímzést üres óráimban magam készítettem 3 cm széles kongré szalagra. Az összevarrás sem igényelt különösebb szaktudást, hiszen csak egyenesen kell tudni varrni hozzá. 🙂

Az elkészült takaró a bölcsőben összehajtogatva várta kis tulajdonosát. Aztán ahogy a várandósságom vége felé egyre sűrűbben kellett bemennem a kórházba, többször láttam, hogy az anyukák törölközőbe, frottír köntösbe bugyolálják újszülött babáikat. Úgy gondoltam, hogy az a gyermek, akit kilenc hónapig a szívem alatt hordoztam megérdemli, hogy egy jó kis puha plédbe takargassuk születése után. Így hát a mi kis takarónk is bekerült a kórházi táskába. Használtuk is, az első perctől kezdve.

És hogy miért varázstakaró?  Készítsétek el, és rögtön megtudjátok!

IMAG0842

A keresztszemes mintát kérésre szívesen elküldöm.

PostHeaderIcon Sárgarépás szendvicskrém

IMAG0148Egy kis mágia a konyhában 🙂 avagy, hogyan varázsoljuk be szinte észrevétlenül a vitamindús, friss sárgarépát gyermekeink reggelijébe ( vagy vacsorájába, tízórai, uzsi – egy szelet pirítóssal bármikor jöhet)

Amire szükségünk lesz:

  • 1 db szép, nagy sárgarépa
  • egy darabka kemény, félkemény sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 2 evőkanál majonéz

Így készítjük:

Fogjuk a sajtreszelőt és jól lereszeljük rajta a sárgarépát. Azután a sajtot és a fokhagymát. Végül a majonézzel az egészet krémesre keverjük. Kész. Már kenhetjük is az időközben elkészült pirítósra.  Elkészítési ideje kb. 5 perc, a fogyasztását viszont nem lehet abbahagyni. 🙂

Jó étvágyat!

 

 

PostHeaderIcon Márványsajtos bacon-pite

IMAG0212Egy nagyon finom vacsora. Már csak egy kis friss saláta kell mellé.

Amire szükség lesz:

Tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 35 dkg liszt ( 5 dkg teljes kiőrlésű, 30 dkg fehér tönkölyliszt)
  • 2 db tojássárgája
  • csipetnyi só
  • késhegynyi sütőpor

Töltelékhez:

  • 2 db burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 20 dkg bacon
  • 10 dkg márványsajt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 10 dkg trappista vagy más kemény sajt
  • tojásfehérje a lekenéshez

formához vaj, zsemlemorzsa

Így készítjük:

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, kihűtjük, felkarikázzuk. A bacont felkockázzuk, ropogósra sütjük, a hagymát vékonyra karikázzuk.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha nem áll össze, 1 evőkanál vízzel segíthetünk rajta.
A pitesütő formát kivajazzuk, zsemlemorzsával meghintjük.
A tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és a formába igazítjuk. A széleit levágjuk, ezekből a leeső darabokból lesz majd a tetején a díszítés.
A tésztát vékonyan meghintjük zsemlemorzsával, majd az alját beborítjuk a burgonyakarikákkal. Erre jönnek a hagymakarikák, majd a pirított bacon.
A márványsajtot lereszeljük vagy villával összetörjük, és összekeverjük a tejföllel, majd rásimitjuk a baconra.
Tetejére kemény sajtot reszelünk, lehet füstölt is.
A maradék tésztával díszítjük a pite tetejét, majd lekenjük tojásfehérjével, hogy a díszítés szép fényes legyen.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük, ez nálam 15-20 perc. 200 C fokon.

Nagyon finom, próbáljátok ki!

PostHeaderIcon Amerikai palacsinta

IMAG0523Nem tudom eldönteni, hogy a Nutellát veszem-e a palacsintához, vagy a palacsintát készítem a Nutellához.   🙂  Nálunk mindenképpen elválaszthatatlanok egymástól.

Ami kell hozzá:

  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál nyírfacukor
  • csipetnyi só
  • 3 dl tej
  • 25 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 csomag sütőpor

Így készítjük:

A tojásokat a cukorral, sóval, vajjal habosra keverjük, majd felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Sűrű, de vastagon folyó tésztát kell kapnunk, ennek érdekében elképzelhető, hogy kell még hozzá némi tej – sok múlik a liszt minőségén.

Fél óra pihenés után hozzá is foghatunk a palacsintasütéshez.

Szemben a hagyományos palacsintával, ezt száraz, nem túl forróra hevített serpenyőben sütjük, a tésztát akkor fordítjuk meg, amikor már buborékos a teteje.

Nutellával vagy lekvárral is nagyon finom, de kipróbálhatjátok a tradicionális juharszirupos verziót is. Nem fogtok csalódni!

Ja, és mindig dupla adaggal készítem 🙂

 

PostHeaderIcon Töltött csirkecomb, krumplipürével

IMAG0816Egyszerű, gyors ebéd.

Mi kell hozzá?

  • 4 db csirkecomb
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db csirkemáj
  • 2 db zsemle
  • bors
  • fűszerpaprika
  • petrezselyem
  • 1 db tojás

Így készül:

A töltelékhez a hagymát felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, rátesszük az apró kockákra vágott csirkemájat és készre pirítjuk. Miután levettük a tűzhelyről, sóval, borssal, fűszerpaprikával, vágott petrezselyemmel ízesítjük és ráreszeljük a fokhagymát.

A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk. Hozzáadjuk a pirított csirkemájat és a tojást, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.

A megmosott csirkecombokat egészben hagyjuk és a tölteléket ügyesen a bőre alá töltjük.

220 C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Krumplipürével, vagy friss salátával nagyon finom! Jó étvágyat hozzá!

 

PostHeaderIcon Mustáros, mézes csirkemell

IMAG0814

Könnyen elkészíthető, finom fogás. Próbáljátok ki!

Mi kell hozzá?

  • 2 db csirkemell filé
  • 3 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 mokkáskanál Erős Pista
  • 3 evőkanál méz

Így készül:

A csirkemelleket csíkokra vágjuk, és a mustár, reszelt fokhagyma, só, Erős Pista keverékébe bepácoljuk.

A hagymákat apróra vágjuk és az olajban megsózva, lefedve megpároljuk, majd hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat és kifehéredésig kevergetjük. Ezután rácsurgatjuk a mézet és lefedve kb. 15 perc alatt készre pároljuk.

Lehet, hogy a 3 db hagyma soknak tűnik, de higgyétek el, kell ennyi, hogy jó vastag, édes szaftja legyen az ételünknek.

Egy kis rizzsel, meglátjátok mennyei lesz! Jó étvágyat hozzá!

PostHeaderIcon Tönköly muffin

IMAG0732

Bátran állíthatom, hogy ez a legfinomabb muffin, és ráadásul még egészséges is, hiszen cukor helyett nyírfacukorral, sima liszt helyett pedig tönkölyliszttel készül.

Mi kell hozzá?

  • 30 dkg liszt ( 5 dkg teljes kiőrlésű és 25 dkg fehér tönkölyliszt)
  • 2 evőkanál tönköly korpa
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg nyírfacukor
  • 1 dl tej
  • 4 db tojás
  • 5 evőkanál lekvár
  • 1 narancs lereszelt héja
  • csokidarabok

Így készül:

A tojásokat a nyírfacukorral és a vajjal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt és a reszelt narancshéjat is. Egy másik edényben a liszteket a korpával, a kakaóporral és a sütőporral szintén jól elkeverjük, majd apránként a tojásos krémhez adjuk. A tejjel és a csokidarabokkal  az egészet lazán átforgatjuk. Papírkapszlikkal kibélelt muffinsütőben 220 C fokon megsütjük.

Ebből a mennyiségből 24 db szép nagy muffin készíthető.

Kellemes sütögetést!

PostHeaderIcon Egyszerűen padlizsánkrém

Másolat - IMAG0724

Ez egy végtelenül egyszerű szendvicskrém. Nagyon gyorsan elkészül, és ezeken a borongós tél végi napokon jól esik vacsorára egy kis padlizsános pirítóssal felidézni a nyár ízeit.

Mi kell hozzá?

  • 1 db padlizsán
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 2 evőkanál majonéz

Így készül:

A padlizsánt több helyen megszurkáljuk és a sütőben kb. 250 C fokon megsütjük. Akkor jó, ha már  minden oldala ráncos. Amíg a padlizsán sül, addig a hagymát apró kockákra vágjuk és az olajon – kicsit megsózva – megpároljuk.  Miután megsült a padlizsánunk, szépen lehúzzuk a héját, a húsát kissé összetörjük. Rákanalazzuk a párolt hagymát, ráreszeljük a fokhagymát, és az egészet kikeverjük a majonézzel. Én a gyerekek kedvéért botmixerrel teljesen krémszerűre szoktam keverni, de ízlés szerint darabosra is hagyhatjuk.

Azt szokták mondani, hogy fa eszközökkel kell dolgozni a padlizsánnal, mert a fémtől megfeketedik. Bevallom, én soha nem használtam fa eszközöket és még egyszer sem feketedett meg a padlizsánom.

Mivel télen nehéz padlizsánhoz jutni, ráadásul bizonytalan a származása,ezért javaslom, hogy nyár végén tegyünk el télire egy kis padlizsánkrémet a következő képpen: a fent leírtak szerint elkészítjük a krémünket, de nem ugrunk neki rögtön egy pirítóssal, hanem egy fazékba tesszük és 5-7 percig forraljuk.  Még forrón üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és szárazon kidunsztoljuk. A téli borongós napokon elég csak leemelni a kamra polcról egy üveggel és már csak a pirítósról kell gondoskodnunk.

Jó étvágyat hozzá!

 

PostHeaderIcon Kirántott kelkáposzta

IMAG0726

Nagyon szép kelkáposztát sikerült vásárolnom a minap.  12 szép nagy levelet tudtam leválasztani róla. Nosza hát töltsük meg, rántsuk ki! 🙂

Mi kell hozzá?

  • 12 levél friss kelkáposzta
  • 12 szelet gépsonka
  • 12 szelet sajt
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Az elkészítés roppant egyszerű: a káposztaleveleket megmossuk és sós vízben előfőzzük, majd a vízből kivéve az erős ereket kivágjuk belőle. Ezután betöltjük: minden levélbe egy-egy szelet sajt és gépsonka kerül oly módon, hogy a sajtra kétoldalról ráhajtjuk a sonkát és így csomagoljuk a káposztalevélbe. Így biztosan nem folyik ki belőle sütés közben a sajt. A kis csomagokat a szokásos módon bepanírozzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa) és forró olajban kisütjük.

Én köretnek most hagymás tepsis burgonyát készítettem hozzá. Jó étvágyat!

IMAG0729

2013. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Életfűszerei FACEBOOK