Archívum: 2013. január

PostHeaderIcon Anyura akarok hasonlítani :))

Az alábbiakból kiderül, hogy többek között miért is fontos átnézni a gyerkőcök házi feladatait :))

Vágólap01.jpgVágólap02.jpg

PostHeaderIcon Császárszalonnával pöttyözött zöldségkrémleves

IMAG0451

Veronika lányom nagyon rossz evő. Például a levesekből mindig kiválogatja a zöldséget és csak a levest eszi meg. Mindig valamilyen praktikát kell bevetnem az ügy érdekében, amelyek hol kisebb,  hol nagyobb sikerrel működnek. A zöldségkrémleves jó ötletnek bizonyult – lánykám kétszer is szedett belőle és így észrevétlenül elfogyott a sárgarépa is.

Íme a receptje:

Mi kell hozzá?

  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 közepes burgonya
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy kis darabka édes káposzta
  • egy kis darabka gyömbér gyökér
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg császárszalonna
  • 2 szelet kenyér

Így készül:

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és az olajon egy kevés vízzel puhára pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Miután minden zöldség megpuhult, kihalásszuk belőle a gyömbért – erre már nem lesz szükség – és botmixerrel az egészet lepépesítjük, majd felöntjük kb. 1 liter forró vízzel és újra forraljuk. Végül hozzáöntjük a tejszínt és azzal is kiforraljuk.

Közben a császárszalonnát apróra vágjuk és minimális olajon megpirítjuk, a kenyérszeleteket pedig csíkokra vágjuk és a sütőben pár perc alatt szép pirosra sütjük. Ezeket csak tálaláskor tesszük a levesbe.

Jó étvágyat hozzá!

PostHeaderIcon Hagymás-olívás hódolat (bátor fickóknak asszonyhódításhoz)

Tibor kajája

A minap tettem egy gyors látogatást a hugoméknál.

A konyhából ínycsiklandó illatok áradtak – a sógorom főzött. Méghozzá nem is akármit: “asszonyhódító” menüt. Azt mindig tudtam, hogy gyakorló borászként nem áll távol tőle a gasztronómia, és szívesen hódol az evés örömeinek, de a mostani étekkel engem is meglepett.

Fogadjátok hát szeretettel, és próbáljátok ki Tibor fergeteges asszonyhódító menüjét!

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sertéskaraj
  • 10 vékony szeletet császárszalonna
  • 2 csirkemáj
  • 1 nagy üveg olívabogyó
  • 1 fej magyar fokhagyma, vagy 0,5 fej kínai
  • 2 szárított chili paprika, vagy őrölt
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • olívaolaj, vagy napraforgóolaj
  • 1 kis poharas tejföl
  • csemege Piros Arany
  • 1 nagyobb újhagyma
  • 1 pritaminpaprika
  • 1 kígyóuborka
  • 6-8 hurkapálca
  • köretként pl: 1 doboz gyorsrizs

Elkészítés:

Mosd meg a húst és a májat

Pucold meg a fokhagymákat és passzírozz szét 2-3 gerezdet a hús megkenéséhez.

Vágd karikákra a hagymát, helyezd el egy párolásra alkalmas lábos aljára két rétegben, adj hozzá egy kevés olajat (ha parás vagy, vagy szeretsz gyönyörködni a művedben jobb egy üvegfedeles)

Vágd vékony szeletekre a karajt.

Egy deszkán tedd az első szelet hús megsózva egy szelet császárszalonnára úgy, hogy a szalonna többi részét rá tudd majd hajtani a hús tetejére.Kend be a hús felső részét is sóval, majd a lepasszírozott fokhagymával, szórd meg chilivel. Ezután vágj félbe néhány olívabogyót és azt is oszd szét a felületen, majd vágj néhány szeletet a májból és azt is tedd rá, végül takard be a szalonna szabadon maradt részével. Jöhet a következő mindkét oldalon sózott, fokhagymázott hússzelet, rá a feltét, majd az újabb szelet szalonna az előzőhöz hasonló módon felhajthatóra hagyva. Addig ismételd a műveletet, amíg minden anyagod elfogy.

Ezután a kihegyezett hurkapálcákkal szúrd át az emeletes építményt, úgy hogy biztosan tartson, ajánlatos a maradék szalonnával körbetekerni az egészet, és ezt is hozzá szúrni. Fektesd el a művet és törj le annyit a pálcákból, hogy beférjen a lábosba. Ne aggódj, nem esik szét, sőt a pálcáknál fogva szállítható!

Gyújts a lábos alá, és helyezd bele a húst, szórd köré a fokhagyma maradékát, és annyi olívabogyót, hogy még jusson a hideg salátához is. Önts hozzá kb 0,5-1 dl vizet (ne többet, mert levet ereszt a hús és az olíva!) és mehet a párolás! (kezdd nagy lánggal, de amint forrni kezd a leve tedd takarékra, vagy középlángra, a lényeg, hogy a lehető leglassabban fortyogjon)

Ne sokszor emelgesd a fedőt, mert eltávoznak az értékes gőzök!

Fél óra múlva egy lapáttal fordítsd a másik oldalára (nem esik szét), és így is süsd fél óráig.

Villával megszurkálod, ha megpuhult leveszed a fedőt és legfeljebb 3 percig nagy lángon lesütöd a hagymát. Ne ijedj meg, ha lebarnul, feketedik a hagyma, utánozhatatlanul finom.

Lapáttal óvatosan emeld ki a húst, és húzd ki a pálcákat.

A sülési idő alatt főzd meg a gyorsrizst, illetve készítsd el a salátát és az öntetet:

Saláta:

Szeletelj fel tetszés szerinti mennyiségű pritaminpaprikát, kígyóuborkát, tedd mellé a maradék olívabogyót.

Öntet:

Passzírozz szét és keverj a tejfölhöz 1-2 gerezd fokhagymát (ízlés szerint, de óvatosan, mert könnyen lélegzetelállító lesz a kaja!), és add hozzá a kis karikákra vágott újhagymát, végül keverj hozzá egy kevés Piros Aranyat.

A körethez adhatsz háromszögre vágott Dexi-t, vagy Abonet-et.

PostHeaderIcon Csak én, s az akiket szeretek… :)

Házikó

Nemrég az egyik ismerősünk megjegyezte, hogy milyen pici és zsúfolt a házunk…

Wass Albert sorai jutottak eszembe:

‎”…ha kérhetnék az Istentől magam számára valami szépet és nagyot, azt kérném, hogy adjon nekem is egy egyszerű kicsi házat, négy szobával, vadszőlős tornáccal, öreg körtefával. Mohos legyen a teteje, s olyan kicsi legyen, hogy ne férjen el benne izgalom, perpatvar, békétlenség. Csak én s az, akit szeretek…”

PostHeaderIcon Kalács, hatos fonással

IMAG0201

Nálunk ez az ünnepi kalács.A hatos fonással különleges, hosszú kalácsot kapunk. Én a legnagyobb méretű tepsimben átlósan elhelyezve szoktam sütni. A hatos fonás technikája könnyen megfigyelhető a fenti videón. Bevallom, nekem eltartott egy ideig míg megtanultam. A gyerekek gurultak a nevetéstől amikor meglátták, hogy harisnyákon gyakorolok. Jó mulatság, ajánlom mindenkinek!

Ez egy nagyon jól bevált, sokszor kipróbált recept, egy régi, régi könyvben találtam.

Mi kell hozzá?

  • 80 dkg liszt (40 dkg fehér tönkölyliszt, 40 dkg fehér búzaliszt)
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj vagy Rama
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só

Így készül:

A lisztet megszitáljuk, vagy kézi habverővel jól átkeverjük, közepébe kis mélyedést képzünk.

A langyos tejből 1 dl-t elveszünk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk cukrot, kicsit pihentetjük, majd a liszt közepébe öntjük. Kevés liszttel elkeverjük, és letakarva pihentetjük.

A maradék tejbe beleütjük az egész tojást, megsózzuk, elkeverjük benne a cukrot. Ha a kovászunk megkelt (kb. 5-6 perc), hozzáöntjük a cukros, tojásos tejet, és elkezdjük dagasztani.

Dagasztás közben apránként adagoljuk a tésztához az olvasztott vajat.

A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta rugalmas, jól formázható nem lesz. Nagyon fontos, hogy ne legyen ragadós, folyós, mert akkor képtelenek leszünk befonni, inkább kicsit keményebb állagra törekedjünk!

Letakarva a tésztát, kb. duplájára kelesztjük, úgy 45 perc alatt, majd lisztes deszkára borítjuk, és ismét lazán átgyúrjuk.

A tésztából 6 egyforma súlyú cipót formázuk, mindegyik cipót kb. 50 cm hosszú hengerré alakítjuk, majd hatos fonással összefonjuk.

A kész kalácsot a két végénél óvatosan alányúlva egy szilikonos sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe helyezzük, és letakarva kb. 20 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.

Közvetlenül sütés előtt a kalácsot felvert tojással megkenjük.

A sütőben szép pirosra sütjük.

 

PostHeaderIcon Süssünk kiflit!

Kifli

Sajnos minden téli szünet egyszer véget ér. Én vasárnap délután jöttem rá, hogy másnap bizony suli van. Tízórait kell csomagolni és bizony nincs itthon egy darab péksütemény sem. Bevallom, nemrég nyílt Mendén egy remek pékség, ami vasárnap is  este 9-ig nyitva van, de nem volt kedvem elindulni, autóba ülni, gyalogolni pedig végképp nem a hidegben. Így hát maradt a házi pékség alternatívája. Amit nem is bánok, hiszen legalább tudom, hogy egészséges, adalékanyagoktól mentes tízórait fogyasztanak a gyermekeim. Nem is beszélve, az egész házat betöltő finom illatokról! Nem tartott sokáig rábeszélni magam egy kis kiflisütésre. Íme a recept:

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg liszt (40 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg fehér búzaliszt)
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 6 dkg puha vaj (véletlenül sem margarin!)

A vízben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A liszteket a sóval kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd dagasztótálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt és a vajat. Ha dagasztógéppel dolgozunk, először 2 percig alacsony fokozaton, majd 1 percig magas fokozaton dagasszuk a tésztát. 10 perc pihenő után a dagasztást megismételjük. Ha kézzel dagasztunk, tépkedő mozdulatokat alkalmazzunk, ezt addig folytassuk, amíg a tészta könnyen elválik az edény falától és a kezünktől.

A dagasztás végeztével szobahőmérsékleten, letakarva pihentessük a tésztánkat 15 percig, majd készítsük el a kifliket a következő képpen:

A tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb.  0,5 cm vastagságú korongot nyújtunk belőle. Ezt lisztbe mártott pizza vágóval 8 cikkelyre vágjuk. Egyenként minden szeletkét kívülről befelé haladva feltekerjük, kifli alakúra hajlítjuk és tepsire tesszük. 15 percig a tepsiben pihentetjük, közben a sütőt 200 C fokra melegítjük. Közvetlenül sütés előtt a kifliket vízzel megkenjük. 20 perc alatt megsütjük.

Ebből a mennyiségből 8 darab dundi kifli készíthető.

Jó étvágyat!

PostHeaderIcon Ha január, akkor kocsonya!

Kocsonya

Van aki karácsonyra készíti el, van aki szilveszterre. Egy dolog biztos: a kocsonyát télen szeretjük.

Gyermekkoromban áhítattal néztem a veranda asztalán felsorakoztatott tányérokat, melyekben ott pihent dermedt némaságban a kocsonya.Mindig nagy tisztelettel szemléltem a nagymamit kocsonyakészítés közben, és azon gondolkoztam, vajon milyen varázslat hatására lesz a levesből szilárd halmazállapotú, remegő kocsonya. Próbáltam meglesni az átlényegülés pillanatát, de a próbálkozásaim nem jártak sikerrel. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy ilyet én is tudnék készíteni, míg egyik téli estén a kezembe nem akadt a nagyi régi kocsonya receptje. Ahogy olvasgattam megszületett bennem az elhatározás: ideje kipróbálnom.

Mi kell hozzá?

  • 1 db füstölt hátsó csülök
  • 60 dkg sertéslapocka vagy comb
  • 2 db sertésköröm
  • 2 db sertésfarok
  • 2 db sertésfül
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • egész bors

Így készül:

A kocsonyakészítést reggel szoktam elkezdeni, így vacsira már fogyaszthatjuk is.

A füstölt csülköt alaposan megmossuk és feltesszük főni. Egy másik nagy fazékban az összes többi hozzávalót tesszük fel főni, annyi vízben amennyi pont ellepi. Előtte persze nagyon alaposan, több vízből megmossuk, megkapargatjuk a disznóságokat.  A hagymát felaprítva, a fokhagymát gerezdekre szedve, meghámozva tesszük bele.

Ha felforr, tetejét lehabozzuk, és nagyon lassan, kis tűzön főzzük több órán keresztül. Ha a sertéslapocka megpuhult, akkor kivehetjük, de a többi cuccot tovább főzzük, amíg a körmök szét nem esnek.

Közben ne feledkezzünk meg a füstölt csülökről sem, amennyiben az megpuhult, kivehetjük a vízből és kicsontozhatjuk.

Amíg a kocsonya főddögél, elkészítjük a tányérokat: minden tányérba elhelyezünk egy szelet sertéslapockát és egy szelet füstölt csülköt. Én még egy fél főtt tojást is szoktam bele tenni.

Ha megfőtt a lé, akkor elzárhatjuk alatta a tüzet és hagyjuk pár percig pihenni, szedjük le a zsírt a tetejéről, majd óvatosan szűrőn keresztül adagoljuk a tányérokra. Ezt a műveletet célszerű azon a helyen elvégezni, ahol dermedni – nem fagyni – fognak a kocsonyáink.

Most már nincs más dolgunk, mint megvárni a dermedt végeredményt és egy szelet kenyérrel jóízűen fogyasztani.

Az igazságnak tartozom annyival, hogy a fazék aljában maradt mindenféle fület, farkat, körmöt én a kutyának szoktam adni. Ennek az az egyszerű oka, hogy ezeket az alkatrészeket mi nem szeretjük, a kutyánkat viszont igen. (Chewbacca  ilyenkor karácsonyi ábrázattal vacsorázik.)

 

Próbáljátok ki! Nem nagy ördöngősség és szinte magától készül el. A nagymami azt mondaná: reggel felteszem és a jóisten estére megfőzi.

Jó étvágyat hozzá!

PostHeaderIcon Élményt ajándékba?

www.feldobox.hu

A minap egy nagyon kedves visszajelzést kaptam, egy általam megajándékozott személytől. Bevallom, jól estek a dícsérő szavak, hiszen olyan sokszor kerülünk abba a helyzetbe, hogy átadjuk az ajándékunkat, és az udvarias “köszönöm” után csak remélhetjük, hogy az illetőnek sikerült örömet szereznünk. Nos, a jól eltalált kedvesség egy élményajándék volt. Az ötlet onnan jött, hogy a születésnapomra én is ilyet kaptam és a rengeteg lehetőség közül csak nagy sokára, hosszas gondolkodás után sikerült kiválasztanom a megfelelő programot. Végülis egy balatoni, családi vitorlázást választottam, ami remekül sikerült.

Szeretettel ajánlom mindenkinek a Feldobox élményajándékait!

 

PostHeaderIcon Egy Új Év kezdetére

 

 

2013. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Életfűszerei FACEBOOK