Archívum

Archívum: 2013. január

PostHeaderIcon Császárszalonnával pöttyözött zöldségkrémleves

IMAG0451

Veronika lányom nagyon rossz evő. Például a levesekből mindig kiválogatja a zöldséget és csak a levest eszi meg. Mindig valamilyen praktikát kell bevetnem az ügy érdekében, amelyek hol kisebb,  hol nagyobb sikerrel működnek. A zöldségkrémleves jó ötletnek bizonyult – lánykám kétszer is szedett belőle és így észrevétlenül elfogyott a sárgarépa is.

Íme a receptje:

Mi kell hozzá?

  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 közepes burgonya
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy kis darabka édes káposzta
  • egy kis darabka gyömbér gyökér
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg császárszalonna
  • 2 szelet kenyér

Így készül:

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és az olajon egy kevés vízzel puhára pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Miután minden zöldség megpuhult, kihalásszuk belőle a gyömbért – erre már nem lesz szükség – és botmixerrel az egészet lepépesítjük, majd felöntjük kb. 1 liter forró vízzel és újra forraljuk. Végül hozzáöntjük a tejszínt és azzal is kiforraljuk.

Közben a császárszalonnát apróra vágjuk és minimális olajon megpirítjuk, a kenyérszeleteket pedig csíkokra vágjuk és a sütőben pár perc alatt szép pirosra sütjük. Ezeket csak tálaláskor tesszük a levesbe.

Jó étvágyat hozzá!

PostHeaderIcon Kalács, hatos fonással

IMAG0201

Nálunk ez az ünnepi kalács.A hatos fonással különleges, hosszú kalácsot kapunk. Én a legnagyobb méretű tepsimben átlósan elhelyezve szoktam sütni. A hatos fonás technikája könnyen megfigyelhető a fenti videón. Bevallom, nekem eltartott egy ideig míg megtanultam. A gyerekek gurultak a nevetéstől amikor meglátták, hogy harisnyákon gyakorolok. Jó mulatság, ajánlom mindenkinek!

Ez egy nagyon jól bevált, sokszor kipróbált recept, egy régi, régi könyvben találtam.

Mi kell hozzá?

  • 80 dkg liszt (40 dkg fehér tönkölyliszt, 40 dkg fehér búzaliszt)
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj vagy Rama
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só

Így készül:

A lisztet megszitáljuk, vagy kézi habverővel jól átkeverjük, közepébe kis mélyedést képzünk.

A langyos tejből 1 dl-t elveszünk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk cukrot, kicsit pihentetjük, majd a liszt közepébe öntjük. Kevés liszttel elkeverjük, és letakarva pihentetjük.

A maradék tejbe beleütjük az egész tojást, megsózzuk, elkeverjük benne a cukrot. Ha a kovászunk megkelt (kb. 5-6 perc), hozzáöntjük a cukros, tojásos tejet, és elkezdjük dagasztani.

Dagasztás közben apránként adagoljuk a tésztához az olvasztott vajat.

A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta rugalmas, jól formázható nem lesz. Nagyon fontos, hogy ne legyen ragadós, folyós, mert akkor képtelenek leszünk befonni, inkább kicsit keményebb állagra törekedjünk!

Letakarva a tésztát, kb. duplájára kelesztjük, úgy 45 perc alatt, majd lisztes deszkára borítjuk, és ismét lazán átgyúrjuk.

A tésztából 6 egyforma súlyú cipót formázuk, mindegyik cipót kb. 50 cm hosszú hengerré alakítjuk, majd hatos fonással összefonjuk.

A kész kalácsot a két végénél óvatosan alányúlva egy szilikonos sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe helyezzük, és letakarva kb. 20 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.

Közvetlenül sütés előtt a kalácsot felvert tojással megkenjük.

A sütőben szép pirosra sütjük.

 

PostHeaderIcon Süssünk kiflit!

Kifli

Sajnos minden téli szünet egyszer véget ér. Én vasárnap délután jöttem rá, hogy másnap bizony suli van. Tízórait kell csomagolni és bizony nincs itthon egy darab péksütemény sem. Bevallom, nemrég nyílt Mendén egy remek pékség, ami vasárnap is  este 9-ig nyitva van, de nem volt kedvem elindulni, autóba ülni, gyalogolni pedig végképp nem a hidegben. Így hát maradt a házi pékség alternatívája. Amit nem is bánok, hiszen legalább tudom, hogy egészséges, adalékanyagoktól mentes tízórait fogyasztanak a gyermekeim. Nem is beszélve, az egész házat betöltő finom illatokról! Nem tartott sokáig rábeszélni magam egy kis kiflisütésre. Íme a recept:

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg liszt (40 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg fehér búzaliszt)
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 6 dkg puha vaj (véletlenül sem margarin!)

A vízben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A liszteket a sóval kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd dagasztótálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt és a vajat. Ha dagasztógéppel dolgozunk, először 2 percig alacsony fokozaton, majd 1 percig magas fokozaton dagasszuk a tésztát. 10 perc pihenő után a dagasztást megismételjük. Ha kézzel dagasztunk, tépkedő mozdulatokat alkalmazzunk, ezt addig folytassuk, amíg a tészta könnyen elválik az edény falától és a kezünktől.

A dagasztás végeztével szobahőmérsékleten, letakarva pihentessük a tésztánkat 15 percig, majd készítsük el a kifliket a következő képpen:

A tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb.  0,5 cm vastagságú korongot nyújtunk belőle. Ezt lisztbe mártott pizza vágóval 8 cikkelyre vágjuk. Egyenként minden szeletkét kívülről befelé haladva feltekerjük, kifli alakúra hajlítjuk és tepsire tesszük. 15 percig a tepsiben pihentetjük, közben a sütőt 200 C fokra melegítjük. Közvetlenül sütés előtt a kifliket vízzel megkenjük. 20 perc alatt megsütjük.

Ebből a mennyiségből 8 darab dundi kifli készíthető.

Jó étvágyat!

PostHeaderIcon Ha január, akkor kocsonya!

Kocsonya

Van aki karácsonyra készíti el, van aki szilveszterre. Egy dolog biztos: a kocsonyát télen szeretjük.

Gyermekkoromban áhítattal néztem a veranda asztalán felsorakoztatott tányérokat, melyekben ott pihent dermedt némaságban a kocsonya.Mindig nagy tisztelettel szemléltem a nagymamit kocsonyakészítés közben, és azon gondolkoztam, vajon milyen varázslat hatására lesz a levesből szilárd halmazállapotú, remegő kocsonya. Próbáltam meglesni az átlényegülés pillanatát, de a próbálkozásaim nem jártak sikerrel. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy ilyet én is tudnék készíteni, míg egyik téli estén a kezembe nem akadt a nagyi régi kocsonya receptje. Ahogy olvasgattam megszületett bennem az elhatározás: ideje kipróbálnom.

Mi kell hozzá?

  • 1 db füstölt hátsó csülök
  • 60 dkg sertéslapocka vagy comb
  • 2 db sertésköröm
  • 2 db sertésfarok
  • 2 db sertésfül
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • egész bors

Így készül:

A kocsonyakészítést reggel szoktam elkezdeni, így vacsira már fogyaszthatjuk is.

A füstölt csülköt alaposan megmossuk és feltesszük főni. Egy másik nagy fazékban az összes többi hozzávalót tesszük fel főni, annyi vízben amennyi pont ellepi. Előtte persze nagyon alaposan, több vízből megmossuk, megkapargatjuk a disznóságokat.  A hagymát felaprítva, a fokhagymát gerezdekre szedve, meghámozva tesszük bele.

Ha felforr, tetejét lehabozzuk, és nagyon lassan, kis tűzön főzzük több órán keresztül. Ha a sertéslapocka megpuhult, akkor kivehetjük, de a többi cuccot tovább főzzük, amíg a körmök szét nem esnek.

Közben ne feledkezzünk meg a füstölt csülökről sem, amennyiben az megpuhult, kivehetjük a vízből és kicsontozhatjuk.

Amíg a kocsonya főddögél, elkészítjük a tányérokat: minden tányérba elhelyezünk egy szelet sertéslapockát és egy szelet füstölt csülköt. Én még egy fél főtt tojást is szoktam bele tenni.

Ha megfőtt a lé, akkor elzárhatjuk alatta a tüzet és hagyjuk pár percig pihenni, szedjük le a zsírt a tetejéről, majd óvatosan szűrőn keresztül adagoljuk a tányérokra. Ezt a műveletet célszerű azon a helyen elvégezni, ahol dermedni – nem fagyni – fognak a kocsonyáink.

Most már nincs más dolgunk, mint megvárni a dermedt végeredményt és egy szelet kenyérrel jóízűen fogyasztani.

Az igazságnak tartozom annyival, hogy a fazék aljában maradt mindenféle fület, farkat, körmöt én a kutyának szoktam adni. Ennek az az egyszerű oka, hogy ezeket az alkatrészeket mi nem szeretjük, a kutyánkat viszont igen. (Chewbacca  ilyenkor karácsonyi ábrázattal vacsorázik.)

 

Próbáljátok ki! Nem nagy ördöngősség és szinte magától készül el. A nagymami azt mondaná: reggel felteszem és a jóisten estére megfőzi.

Jó étvágyat hozzá!

PostHeaderIcon Egy Új Év kezdetére

 

 

2013. január
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031